2000li yıllara kadar her tÜrlÜ atığın boşaltıldığı bir yer olarak kullanılan İzmir Körfezinde, BÜyÜkşehir Belediyesinin çevre yatırımlarıyla hız kazanan temizlenme sÜreci hızla devam ediyor. Deniz altındaki yaşamı tespit amacıyla çekilen su altı fotoğrafları, Körfezdeki çarpıcı iyileşmeyi gözler önÜne seriyor.
İç körfezde çözÜlmÜş oksijen seviyesinin yÜkselmesi ile birlikte canlı tÜrÜ sayılarında da ciddi artış var. Körfezin eski gözdeleri barbun, karagöz, kupez ve karidesler çoğaldı. Deniz yıldızları, deniz tavşanları, sÜngerler ve deniz çayırları ile mercanlar ve anemonlar, oksijen miktarı artan deniz dibinde rengarenk bir görÜntÜ oluşturuyor.
BÜyÜk çevre yatırımları sonrasında İzmir Körfezinde yaşanan değişimi Dokuz EylÜl Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi EnstitÜsÜnÜn bilimsel çalışmalarıyla yakından takip eden İzmir BÜyÜkşehir Belediyesi yönetimi, gelen son raporlar ve çekilen su altı fotoğraflarıyla bÜyÜk moral buldu. 2012 raporu, Körfezdeki iyileşmeyi net bir şekilde gözler önÜne serdi.
DEÜ tarafından gerçekleştirilen “BÜyÜk Kanal Projesinin İzmir Körfezi Denizel Ortamında Fiziksel, Kimyasal, Biyolojik ve Mikrobiyolojik Etki ve Sonuçlarının İzlenmesi” başlıklı çalışma kapsamında hazırlanan 2012 yılı raporunda, Körfezin su kalitesinde bÜyÜk bir iyileşme yaşandığı ve buna bağlı olarak da denizdeki biyolojik çeşitliliğin ve popÜlasyonun giderek arttığı açıklandı. Üniversite tarafından deniz altındaki yaşamı tespit etmek amacıyla Urla İskele, Narlıdere GÜneybatı Atık Su Arıtma Tesisi, İnciraltı Sahilevleri, Konak ve Bostanlı iskeleleri olmak Üzere 5 ayrı bölgede dört mevsim çekilen su altı fotoğraflarında, bol oksijenli sularda yaşayabilen deniz atları ve deniz çayırları, temiz suları yaşam alanı olarak seçen deniz yıldızları, deniz şakayıkları ve deniz tavşanları ile temiz sularda yaşayan ve TÜrkiyede sadece Urlada görÜlen taş mercanları tespit edildi.
Raporda, 2000 yılında Çiğli, 2002 yılında GÜneybatı ve 2008 yılında Urla ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin devreye alınmasıyla başlayan deniz suyundaki iyileşme sÜrecinin, Körfezi terk eden canlıların yeniden yaşam bulmaya başlamasında etkili olduğu vurgulandı.
Dokuz EylÜl Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi EnstitÜsÜ tarafından yÜrÜtÜlen çalışmada proje koordinatörÜ olarak görev yapan öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz KÜçÜksezgin, iç körfezde çözÜlmÜş oksijen seviyesinin yÜkselmesi ile birlikte canlı tÜrÜ sayılarında artış olduğuna dikkat çekti. Son iki yıldır proje kapsamında su altındaki canlıların değişimini de izlediklerini söyleyen KÜçÜksezgin, “1996 yılından bugÜne İZSU Genel MÜdÜrlÜğÜnÜn desteğiyle İzmir Körfezinin ekolojik durumunu izliyoruz. 4 mevsim aldığımız örneklerle fiziksel, kimyasal, biyolojik parametreleri ölçÜp takip ediyoruz. Ayrıca yılda bir kez aldığımız sediment (çökelti) ve balık örnekleriyle ağır metal ölçÜmlerini gerçekleştiriyoruz. Elde edilen sonuçlar, biyolojik ölçÜmlerle gerçekleştirdiğimiz sonuçlarla bÜyÜk paralellik gösteriyor” diye konuştu.
BÜyÜk Kanal Projesinin devreye girmesinin ardından Körfezde gözle görÜlÜr bir iyileşme yaşandığına dikkat çeken İZSU Genel MÜdÜrÜ Ahmet Alpaslan ise Körfezin kuzeyinde yaşanan sığlaşmanın önÜne geçmek ve Körfezdeki su sirkÜlasyonunu artırmak amacıyla şimdi de “BÜyÜk Körfez Projesi”ni yÜrÜttÜklerini söyledi. Kuzeyde açılacak sirkÜlasyon kanalı ile Körfeze temiz su girişi sağlayacaklarını belirten Alpaslan, “Bu, oksijen miktarını daha da arttıracak. Şu anda zaten balık oranı ve deniz canlıları arttı. Biz bu projeyle Körfezin yÜzÜlebilir hale gelmesini hedefliyoruz” dedi.
İzmir BÜyÜkşehir Belediyesi tarafından yapılan arıtmalarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gerçekleştirdiği denetlemeler de, çıkış suyu değerlerinin, kirlilik sınırlarını belirleyen standartların çok altında olduğunu ortaya koydu.
İzmir BÜyÜkşehir Belediyesi, 12si ileri biyolojik olmak Üzere toplam 24 atıksu arıtma tesisi işletiyor. Arıtma tesis sayısının fazlalaşması ve çıkış suyu kalitesinin yÜksek olması, sadece İzmir Körfezinde değil, kentin turistik yörelerindeki deniz suyu kalitesini de artırıyor.
1960lı yıllardan itibaren İzmir Körfezi giderek kirlenmeye başladı ve her tÜrlÜ atık arıtmaya tabi tutulmadan Körfeze aktı. Bu sÜreç 2000 yılına kadar devam etti. 2000 yılında devreye giren BÜyÜk Kanal Projesi ile tÜm atık sular arıtma tesislerinde arıtılarak Körfeze deşarj edilmeye başlandı. 2002 yılında da GÜneybatı Atık Su Arıtma Tesisi hizmete girdi. Bunu Ragıp Paşa Dalyanının yıkılması, Meles Deltasının ıslahı, endÜstriyel kuruluşlara arıtma tesislerinin yaptırılması ve ıslah çalışmaları izledi. Dere yataklarının içindeki kanal hatları iptal edilerek dere kenarlarına alındı, derelerin sadece yağmur suyunu Körfeze taşıması sağlandı. Böylelikle İzmir, atık su alt yapısı ile gelişmiş ve çağdaş metropollerle yarışır bir konuma ulaştı. Can çekişen Körfez, eski yıllarda olduğu gibi mavi rengiyle tekrar bÜtÜnleşti.
İzmir BÜyÜkşehir Belediyesi, ilçe ve beldelere kurduğu biyolojik arıtma tesisleri ile Gediz, Nif ve KÜçÜk Menderes havzalarını kirlilikten kurtardı. İzmir YÜksek Teknoloji, Urla, Ayrancılar-Yazıbaşı, Torbalı, Bayındır, Menemen, Seferihisar, Kemalpaşa ve Aliağa arıtmaları işletime alındı. 892 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede olan bu arıtmaların yatırım maliyeti yaklaşık 50 milyon lira oldu. Özdere ve Ürkmez ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri tamamlandı. Bu iki tesis de kısa sÜrede hizmete girecek. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinin kapasitesini yÜzde 35 oranında artıracak 4. fazın yapımına başlanacak. İzmir BÜyÜkşehir Belediyesi ayrıca, yine Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi alanı içinde TÜrkiyenin en önemli çevre yatırımına imza atacak. 60 milyon liralık yatırımla Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi içinde Çamur ÇÜrÜtme ve Kurutma Tesisi inşaatına başladı. Giderek sığlaşan ve deniz alanlarının azaldığı gözlenen İzmir Körfezinin kurtarılması için “BÜyÜk Körfez Projesi” başlatıldı. İzmir Körfezine akan dere ağızlarının temizlenmesi, Körfezin kuzeyinde bir sirkÜlasyon kanalı açılması ve Körfez tabanındaki malzemelerin temizlenmesi için 9.3 milyon liralık yatırımla kazıcı-emici ve destek tipi olmak Üzere 2 yeni gemi alımı yapıldı.
Yorum Yazın