TÜrkiye'de gözlenen 469 kuş tÜrÜnÜn 289'unu barındıran ve uluslararası kuş koruma örgÜtÜ "Birdlife International" tarafından "Önemli Kuş Alanı" ilan edilen İzmir Kuş Cenneti'nin, alandaki başı boş atların sayısının artması sonucu "At Cenneti"ne dönÜştÜğÜ iddia ediliyor. Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi MÜdÜr Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, yaptığı açıklamada, alanda kontrolsÜz bir şekilde Üreyen yaklaşık 150 atın, kuşların yuvalarının bozulması, yumurtaların kırılması, kuş yavrularının ölmesi ve sazlık alandaki bitki örtÜsÜnÜn tahrip edilmesi gibi bÜyÜk tahribatlara neden olduğunu savundu. At sÜrÜsÜnÜn alandan çıkarılmasıyla ilgili KÜltÜr ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı bulunduğunu hatırlatan Mehmet Sıkı, "Söz konusu kararda alanda her tÜrlÜ hayvanın otlatılması yasaktır. Aynı zamanda, sulak alanların korunması yönetmeliğinde de kuluçka dönemlerinde hayvan otlatılması yasaklanmıştır. İzmir Kuş Cenneti Yaban Hayatı Koruma Sahası içindeki başı boş dolaşan atların saha dışına çıkarılması yönetmelik ve yasa gereğidir" dedi.
Prof. Dr. Sıkı atların tamamen alandan çıkarılması gerektiğini öne sÜrerek, "Alanda kontrolsÜz bir şekilde Üreyen yaklaşık 150 at, çok bÜyÜk tahribatlara neden oluyor. Atlar oradan çıkarılmalıdır, aksi takdirde ilgililer, görevini yapmıyor konumuna dÜşecektir. Atların oradan çıkarılması için sonuna kadar mÜcadele edeceğim, gerekirse Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağım. Kuş cenneti atlara teslim edilemez" diye konuştu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar İzmir İl Şube MÜdÜrÜ Hayati Binboğa ise atların azaltılması konusunda önÜmÜzdeki gÜnlerde bir çalışma yapacaklarını, iddia edildiği gibi atların, sazlık alandaki kuşlara zararının bulunmadığını söyledi. Kuş Cenneti'ndeki sulak alanın sadece kuşların alanı olmadığını vurgulayan Binboğa, "Atlar aslında alanda kendi başına bir sorun oluşturmuyor, iddia edildiği gibi sazlık alandaki kuşlara zararı yok. Ancak Üreme döneminde oldukları için sayılarında belirgin bir artış var. Sulak alan içindeki biyo çeşitlilikle zengindir, bunun içinde yaban hayvanları da olur atlar da olur, çayırlar da olur bunlar ekosistemin bir parçasıdır" dedi. Binboğa, atların Kuş Cenneti'nde bulunmasını ekolojik denge açısından alandaki çayırlara katkısı olduğunu iddia ederek şunları kaydetti: "Alınan tÜm önlemlere rağmen civar köydeki çiftçiler atlarını buraya bırakıyor. Atların ne kadarının Kuş Cenneti'nde kalması ne kadarının çıkarılması gerektiği konusunda bir bilimsel tespit çalışması yapacağız. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından fazla olan atları bu alandan uzaklaştıracağız, tekrar girmemeleri için açık yerlere set oluşturacağız."
Yorum Yazın