Menemen'deki tarımsal faaliyetleri yerinde incelemek üzere İlçeye giden Güldal, Kaymakamlık, İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odasını ziyaret etti. Kaymakam Gülistan Yiğit ile bir araya gelen Güldal, İlçe Müdürü Celal Sayılır, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz ve Ziraat Odası Başkanı Metin Karagül ile beraber pamuk tarlalarındaki makineli hasadı inceledi. İncelemeler sırasında üreticilerle de görüşen Güldal, daha sonra çırçır fabrikalarını da ziyaret ederek bilgi aldı.
Makine Hasat İle Maliyet Düşüyor, Kalite Yükseliyor
İl Müdürü Güldal yaptığı açıklamada yaklaşık 100 bin dekarlık pamuk alanıyla İzmir'in en büyük pamuk üreticisi konumunda olan Menemen ilçesinde dünya ortalamasının üzerinde dekara verim alındığını vurgulayarak, bölge pamuğunun lif kalitesi yönünden de tekstil sanayinin en çok tercih ettiği özelliklere sahip olduğunun altını çizdi. Güldal, bu alanlardaki pamuk hasadının %90-95 oranında makine ile yapıldığını ve günde 50 tona kadar pamuğu toplayabilen hasat makineleri ile hem maliyetlerin düşürüldüğünü, hem de ürün kalitesinin artırıldığını söyledi.
Güldal, 'Üreticilerin gelişmiş tarım makineleri ile daha teknik üretim yapmalarını ve maliyetlerini azaltmalarını istiyoruz. Bu gelişmeleri görmek bizim için çok sevindirici. Bakanlık olarak tarım makinelerine destekleme ödemeleri de yapıyoruz. Bu desteklemelere başvurun ve faydalanın" dedi.
İl Müdürü Güldal, Türkiye'de üretilen kütlü pamuğunun yaklaşık %6'sını üreten İzmir ilinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından pamuk üreticisine verilen doğrudan destekleme miktarının sadece 2014 yılı için yaklaşık 60 milyon TL olduğunu ve bunun ildeki tüm tarımsal desteklemelerin yaklaşık %20'sine eşdeğer olduğunu söyledi. Aynı yıl Menemen ilçesine pamuk için ödenen destekleme miktarının ise 30 milyona yaklaştığını kaydetti.
Yorum Yazın