Rusya ve çevre ülkelerden çok sayıda ziyaretçinin gezdiği fuarda, STG standına gelen ziyaretçilere, şef aşçı Hüseyin Çamor'un sunumlarıyla yaklaşık 200 kg levrek, çipura ve diğer su ürünleri pişirilerek ikram edildi. Farklı sunumlarla hazırlanan balıkları çok beğenen ziyaretçiler, STG standına yoğun ilgi gösterdi.
Türkiye’nin su ürünleri ihracatında hedef pazarları arasında bulunan Rusya'da bu yıl 24.sü düzenlenen ve 72 ülkeden 1500'ün üzerinde katılımcının yer aldığı fuarı 99 ülkeden 30.000 kişi ziyaret etti.
Fuar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, Rusya’da yaşanan devalüasyonun etkisiyle Rusya’nın ithalatında bir yavaşlama görülse de , tüketimin arttığı sonbahar aylarında ,döviz kurunun da istikrar kazanmasıyla yeniden canlılığın yakalanacağını gözlemlediklerini söyledi.
Fuar sırasında yaklaşık 3 bin kişiye balık ikram edildiğini belirten İşliel, “Rusya Federasyonu'na ihracatımız 2014 yılında 56 milyon dolar olarak gerçekleşti ve bir önceki yıla göre artış yaşandı. Eğer kurlarda yaşanan sorun ortadan kalkarsa 2015 yılını da artışla kapatacağımıza inanıyoruz. Rus halkının ürünlerimize gösterdiği güven ile gurur duyuyoruz " diye konuştu.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ise, fuar boyunca Türk su ürünleri sektörünün başarıyla tanıtıldığını, yapılan bu tanıtım çalışmaları sayesinde Rusya'da çipura ve levreğin bilinen ve sevilen balıklar olduklarını belirtti.
Rusya'daki ekonomik belirsizliklerin, her sektörde olduğu gibi su ürünleri tüketimine de etkisi olduğunu kaydeden Kızıltan; " Moskova'da her restoran, otel ve süpermarkette çipura ve levrek bulunduğuna şahit olduk. Ancak geçen sene 1 dolar 38 ruble iken, şimdi 1 dolar 66 ruble oldu. Bu değişen pariteden dolayı halkın alım gücü yüzde 30 düşmüş durumda. Bu durum ise su ürünleri ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Paritenin normalleşmeye başlamasıyla satışlarımızın da tekrar normalleşeceğini düşünüyoruz" dedi.
Yorum Yazın