SOCAR TÜrkiye'nin Petkim Yarımadası için belirlediği 'Value-Site-2023' vizyonunun en önemli adımlarından biri olacak Petkim Konteyner Limanı yatırımı için imzalar atıldı. Petkim'in yÜzde 100 hissedarı olduğu Petlim Limancılık A.Ş. ve Hollanda'nın konteyner terminali operasyonlarında ve yönetiminde dÜnya lideri olan APM Terminals şirketi arasında, konteyner limanının APM tarafından işletilmesi için uzun sÜreli işletme anlaşması imzalandı. Taraflar arasında 13 Şubat 2012 tarihinde, bir ön anlaşma yapılmıştı.
BugÜn dÜzenlenen törenle; Petkim ve Petlim adına SOCAR TÜrkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ile SOCAR TÜrkiye Birinci Başkan Yardımcısı Samir Kerimli; APM Terminal İşletmeleri A.Ş. ve APMT BV adına ise Birleşme ve Satın Almalar DirektörÜ Theo Dersigni, anlaşmaya imza koydu.
Petkim Yarımadası'nın, "TÜrkiye'nin en kapsamlı kÜmelenme örneği olma" hedefinin en önemli lojistik adımlarından biri olan Petkim Konteyner Limanı yatırımının ilk fazının 2015 yılında, ikinci fazının ise 2016 yılında tamamlanması hedefleniyor. Alt yapı ve inşaat yatırımları Petlim, makina ve ekipman yatırımları ise APM Terminals tarafından yapılacak projede, Petlim'in yapacağı yatırım bedelinin 300 milyon dolar civarında olacağı öngörÜlÜyor. Petkim Konteyner Limanı 28 yıl sÜreyle APM Terminals tarafından işletilecek. 700 metrelik tek parça rıhtım yapısı ile Petkim Konteyner Limanı, TÜrkiye'de 11.000 TEU kapasiteli gemilerin yanaşabileceği ilk liman olma özelliği taşıyacak. TÜrk sanayicileri Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtaracak, ihracatçı firmaların navlun maliyeti azalacak ve liman kapasitesi yetersizliklerinden kaynaklanan sorunlara çözÜm sağlayacak.
SOCAR TÜrkiye'nin Petkim Yarımadası için belirlediği "Rafineri-Petrokimya-Lojistik-Enerji Entegrasyonu" vizyonunun "Lojistik" adımını oluşturan Petkim Konteyner Limanı'nın kapasitesi, Alsancak Limanı'nın bugÜnkÜ kapasitesinden yaklaşık yÜzde 50 daha fazla olacak. Yıllık 1,5 milyon TEU kapasiteli liman, toplam 48 hektar lojistik destek sahasına sahip olacak.
İmza töreninde Petkim Yarımadası için belirledikleri "Value-Site" vizyonunun lojistik ayağında, çok önemli bir adım attıklarının altını çizen Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev yaptığı değerlendirmede, "Biz Petkim Yarımadası için vizyonumuzu Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu olarak tanımladık. STAR Rafinerisi inşaatımıza 25 Ekim 2011'de gerçekleşen törenle başladık, rafineride alt yapı çalışmalarının neredeyse yÜzde 70'ini tamamladık.
Petkim bÜnyesinde yeni ÜrÜn ve kapasite artışı yatırımlarımız bir yandan devam ediyor. Rafinerimiz başta olmak Üzere yeni yatırımlarımızın artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bir dÜnya devi ile yaptığımız bu işbirliğiyle Value-Site vizyonumuz çerçevesinde lojistik tarafta çok önemli bir adım attık. Lojistik hedeflerimize doğru ilerlerken, konteyner limanı işletmeciliğinde dÜnya lideri APM Terminals ile işbirliği yaparak bugÜn burada uzun sÜreli bir işletme anlaşması imzalayarak, limanımızda konteyner operasyonlarını başlatmak Üzere ilk adımı atıyoruz. Petkim Konteyner Limanı TÜrkiye limancılık tarihinde çığır açacak. Bu proje, kaybedenin olmadığı bir projedir. APM Terminals'e ve kÜresel terminal operasyonlarındaki önemli tecrÜbelerine hoş geldiniz diyor, bu işbirliğinin Ülkelerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Hollanda devi APM Terminals ile uzun sÜreli işletme anlaşması imzalanmasına ilişkin açıklamalarda bulunan SOCAR TÜrkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz da, dÜnyanın en hızlı bÜyÜyen ekonomilerinden biri olan TÜrkiye'de liman kapasitesinin aynı oranda artamadığını belirterek, bu önemli yatırımla başta Ege ve Akdeniz Bölgesi olmak Üzere TÜrkiye'nin liman kapasitesine, dolayısıyla dış ticaret hacmine çok önemli bir ivme kazandıracaklarının altını çizdi. Petkim Limanı'nın geliştirilmesi, daha ekonomik olarak işletilebilmesi ve TÜrkiye'nin en bÜyÜk entegre limanı haline getirmek amacıyla Petlim Limancılık Ticaret A.Ş.'yi kurduklarını anımsatan Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bir yandan yarımadamızın bugÜnkÜ ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yatırımlar yaparken, APMT ile uzun sÜreli bir işletme anlaşması imzalayarak, limanımızda konteyner operasyonlarını başlatmak Üzere ilk adımı atıyoruz. Liman ve lojistik yatırımlarımız ile Ülkemizin en stratejik sanayi bölgelerinden biri olan Aliağa'yı Ülkemizin en bÜyÜk entegre lojistik merkezi olma noktasına taşımayı hedefliyoruz. Nemrut Limanlar Bölgesi, TÜrkiye'nin Avrupa'ya en yakın noktası konumunda. Ayrıca Akdeniz ile Ege'nin birleştiği yerde, TÜrkiye'nin sanayi merkezinde bulunuyor. Biz Petkim Limanı'nı Alsancak Limanı da dahil bölgenin en bÜyÜk entegre limanı ve lojistik merkezi haline dönÜştÜrmeyi hedefliyoruz. Yapacağımız yatırım, Aliağa ve Nemrut Limanlar Bölgesi'nin de dÜnyanın sayılı lojistik merkezlerinden biri olmasını sağlayacak. Projemizi tÜmÜyle dış kaynak ile gerçekleştireceğiz. Petkim'in öz kaynak yapısına dayalı bir nakit harcama öngörmÜyoruz."
Yavuz, Petkim Konteyner Limanı ve bölgede yapılacak diğer liman yatırımlarının Ülke ekonomisine canlılık getireceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
"Başlangıçta 1,5 milyon TEU elleçleme kapasitesi, bölgenin ihtiyaçları ile paralel bir şekilde 4 milyon TEU'ya kadar çıkabilecektir. Bunun anlamı ise; bölgenin 2025 yılına kadar olan ihtiyacını karşılayacak bir kapasite yaratıyoruz. Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde 11.000 TEU kapasiteli konteyner gemilerinin rahatlıkla yanaşabileceği ve Ülkemizde demiryolu, otoyol ve karayoluna entegre en bÜyÜk liman olacak. Nemrut körfezini Ülkemize kazandırmanın ve bölgenin potansiyelini Petkim ile birlikte ortaya çıkarmanın gayreti içindeyiz. İhracatçı firmalarımıza ciddi maliyet avantajı sağlayacağız. Vizyonumuzun önemli bir parçasını daha hayata geçirmenin ve Ülkemize verdiğimiz sözleri yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz."
APM Birleşme ve Satın Almalar DirektörÜ Theo Dersigni ise, TÜrkiye'nin sÜrekli bÜyÜme gösteren çok önemli bir pazar olduğunu vurguladı. "Bu önemli pazara alanında kendini kanıtlamış, kuvvetli ve saygın bir iş ortağı olan SOCAR ile birlikte girmekten dolayı çok mutluyuz. Yaptığımız işbirliğinin uzun seneler boyunca devam edeceğini umuyoruz" diyen Dersigni, Petkim Konteyner Limanı'nın TÜrkiye'deki ilk işbirlikleri olmasından mutluluk duyduklarını aktardı.
Petkim Limanı'nın lojistik konumu, pazarlara ulaşılabilirliği ve doğal su derinliği özellikleriyle TÜrkiye'nin önde gelen limanlarından biri olma özelliğine sahip olduğunu ifade eden Dersigni, bu işbirliğinin kendilerine bÜyÜk heyecan verdiğini belirterek, "Petkim Limanı'nı TÜrkiye'nin ve bölgenin ekonomik bÜyÜmesine sÜrekli katkı sağlayan bir işletme yapısına dönÜştÜrmek için, elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.
Yorum Yazın