İzmir Üniversitesi Necdet Doğanata Sağlık Yerleşkesinde, sağlık alanındaki uygulamalı disiplinlerde, uygulamaya yatkın bireyler yetiştirilmesine öncülük edecek olan Türkiye’nin sayılı simülasyon laboratuvarlarından birinin yapımı devam ederken, bu laboratuvarın yapımına katkı sağlayacak önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Koordinatörlüğünü İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Aydan Çelebiler, Koordinatör Yardımcılığını ise Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayşe Canan Yazıcı’nın üstlendiği bir ekip ile hazırlanan ‘Sağlıkta Simülasyona Dayalı Mesleki Eğitim (SİDE)’ başlıklı proje, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi. Proje Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban tarafından imzalandı. Protokol İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Rıza Doğanata, İzmir Üniversitesi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Zafer Beken, Genel Müdürü Veysi Kubba, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Aydan Çelebiler, Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayşe Canan Yazıcı, İzmir Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Zeki Hozer katıldı. İZKA Mesleki Eğitim Mali Destek Programı kapsamında yapılacak olan projenin yaklaşık 855 bin TL tutarındaki bütçesinin, 725 bin TL’si İZKA tarafından karşılanacak. Proje sayesinde İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Türkiye’nin en modern Simülasyon Laboratuvarına sahip olacağını vurgulayan Mütevelli Heyeti Başkanı Doğanata, verilen destek nedeni ile teşekkür ederken, Rektör Erciyeş Avrupa Birliği ve İZKA destekli pek çok projeyi hayata geçiren İzmir Üniversitesinin her yıl Türkiye’ye daha fazla katma değer katan çalışmalar içinde olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
12 ay boyunca sürecek olan proje kapsamında, sanal hastane gerçekliğinde ileri teknolojiye sahip bir simülasyon laboratuvarının kente kazandırılması, sağlık meslek lisesi, önlisans ve lisans bölümlerinde hemşirelik, ilk ve acil yardım ile tıp alanlarında eğitim alan öğrencilerin klinik becerilerinin ve eğitim niteliğinin artırılması, toplumun ilk yardım uygulamaları konusunda farkındalığının artırılması amaçlanıyor. Ayrıca bu projeyle, simülasyon laboratuvarı için gerekli temel simülatör ve maketler de İZKA’nın mali desteğiyle karşılanacak. Böylece, İzmir’de uluslararası akreditasyon kurallarıyla oluşturulan sanal hastane ortamında, çağdaş, teknolojik ve uluslararası düzeyde multidisipliner sağlık eğitimi verilecek.
1100 öğrenci simülasyon eğitimi alacak
Projeyle oluşturulacak teknolojik eğitim ortamı, sağlık alanında eğitim gören lisans öğrencilerinin ve sağlık hizmeti sunan profesyonellerin hasta üzerinde yapılacak işlemlerde klinik beceri ve yetkinliklerinin artırılmasını; ayrıca verilecek olan toplum tabanlı eğitimde ise bireylerin ilk yardım uygulayabilme yeteneği kazandırılması ve doğru sağlık bilgisi konusunda farkındalıklarının artırılmasını sağlayacak. Proje kapsamında gerçekleştirilecek Eğitici Eğitimi’ne toplam 21 öğretim üyesi katılacak. Farklı bölümlerden ve anabilim dallarından seçilen öğretim üyeleri kendi bölümlerinde simülasyon eğitiminin farkındalığını artıracak. Proje aracılığı ile 40 tane Sağlık Meslek Lisesi öğrencisine simülasyon eğitimi verilecek. Bu eğitim, 40’ı Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü, 51’i Tıp Fakültesi, 40 tanesi de Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı ön lisans öğrencilerinden oluşan toplam 131 kişiye daha verilecek. Ayrıca ilgili okulların müfredatlarına bu uygulamalar yerleştirilerek, yıllar içinde bin 100 öğrencinin simülasyon eğitimi alması sağlanacak. Projede, acil tıp hizmeti veren mezun sağlık personeline yönelik yapılacak eğitimden 40 kişi, topluma yönelik ilk yardım uygulamaları eğitiminden ise 80 kişi faydalanacak.
SİMULASYON LABORATUVARININ ÖZELLİKLERİ:
Fiziki alt yapısı İzmir Üniversitesi’nin öz kaynakları ile tamamlanan 365 metrekarelik alandaki sanal hastane gerçekliğindeki simülasyon laboratuvarında; bir adet acil müdahale odası, üç adet poliklinik, dört adet hasta yataklı servis odası, iki adet derslik, bir adet genel eğitim odası, iki adet toplantı odası, iki adet kontrol odası ve bir adet mulaj odası yer alıyor. Laboratuvara, İZKA’dan gelecek mali destek ile yüksek teknolojili bütünleşik hasta insan simülatörleri ve maketleri, üç adet yüksek teknolojili bütünleşik hasta insan temel yaşam desteği simülatörü, üç adet bütünleşik hasta insan simülatörü, iki adet yüksek teknolojili bütünleşik hasta insan CPR eğitim simülatörü, dört adet hasta insan havayolu eğitim maketi, dört adet ileri teknoloji hemşirelik hasta bakım maketi, bir adet maket mulaj kiti ve laboratuvarın sürekliliğini sağlamak üzere simülatör yedek parça ve sarf malzemeleri alınması planlanıyor.
Yorum Yazın