Seferihisar Belediyesi tarafından uzun süren çalışmalar sonrasında Topan Karakılçık Buğdayı’ndan üretilen “Ata Ekmeği” ve Seferihisar’ın yöresel “Armola Peyniri” vatandaşların beğenisine sunuldu.
2011 yılında Tohum Takas Şenliği’nde Gödence Köyü’nde bulunan Topan Karakılçık Buğdayı, uzun uğraşlar sonrasında Can Yücel Tohum Merkezi’nde çoğaltılıp köy değirmeninde aynı atalarımızın yaptığı şekilde öğütülerek un haline getirildi. Yüzde yüz doğal olarak elde edilen unla, Turgut ve Ulamış köyündeki kadınlar taş fırında ekmek yapmaya başladı. Ata Ekmeği ismi verilen bu çok özel ekmek, büyük ilgi görüyor ve sabahın ilk saatlerinde tükeniyor.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, karakılçık buğdayıyla ilgili yaptıkları “Alım Garantili Buğday” projesiyle kaybolmak üzere olan tohumu tüm köye yaydıklarını ve köylülere yeni bir istihdam yarattıklarını belirtti. Başkan Soyer; “2011 yılında Tohum Takas Şenlikleri’yle başlattığımız, yerel tohumu yaşatma mücadelemizin sonuçlarını alıyor olmak ve tüm Türkiye’ye yayıldığını görmek, geleceğe dair umudumuzu kat kat artıyor. Topan Karakılçık Buğdayı da köy köy yerel tohum ararken Gödence Köyü’nde yaşlı bir amcanın sandığından bulduğumuz son tohum. Artık neslinin tükendiği düşünülüyordu. Uzun zaman uğraştık ve Can Yücel Tohum Merkezi’nde çoğaltmayı başardık. Ardından, aynı atalarımızın teknikleriyle ekmek ürettik ve Ata Ekmeği ismini verdik. Daha sonra köydeki çiftçilerimize bu tohumları ücretsiz dağıttık. Hasat zamanı geldiğinde ise devletin açıkladığı taban fiyatın iki katına satın alıyor ve ekmek üretiyoruz. Armola Peyniri ise Seferihisar’ın muhteşem bir lezzeti” dedi
.Ata Ekmeği
2011 yılında Seferihisar’ın Gödence Köyünde keşfedilen Topan Karakılçık Buğdayı’ndan, köy değirmeninde aynı atalarımızın yaptığı şekilde öğütülerek un haline getirildi. Yüzde yüz doğal olarak elde edilen unla Turgut ve Ulamış köyündeki kadınlar ekmek yapmaya başladı.
Armola Peyniri
Diğer peynir çeşitlerinden farklı olarak keçi peyniri suyunun ve peynir kırıklarının lor ve yoğurt ile iyice yoğrulmasından meydana gelen tulum içerisinde yapılan yumuşak bir peynirdir. Armola, Yunanca’da “peynir suyu” anlamına gelmektedir. Zeytinyağı ile karıştırılarak yenmesi tavsiye edilir.
Yorum Yazın