TOBB (TÜrkiye Odalar ve Borsalar Birliği) tarafından TOBB ‘un ECOSOC (Ekonomik Sosyal Konsey) temsilciliğine atanan Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Yılmaz Amerika Birleşik Devletlerinin New York kentinde bulunan, Birleşmiş Milletler bÜnyesinde faaliyet gösteren ECOSOCun Birleşmiş Milletler Binasında yaptığı ve TÜm DÜnya dan temsilcilerin katıldığı “İstihdam” konulu toplantıya TOBBu temsilen katıldı.
ECOSOC toplantısında İstihdam ile ilgili görÜşlerini açıklayan bir konuşma yapan Yılmaz toplantı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “TÜrkiyede TOBB a bağlı 365 Oda Borsa var. TÜm bu oda ve borsaların içersinden Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen benim TOBB un ECOSOC temsilcisi olarak görevlendirilmem Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasının geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemlidir ve gurur vesilesidir” dedi. Yılmaz konuşmasının devamında ;GÜzel bir toplantı olduğunu , orada özellikle TOBB tarafından geliştirilen “UMEM BECERİ 10” projesini anlattığını ve bu projenin katılımcıların çok ilgisini çektiğini bildirdi.
Yılmazın ECOSOC toplantısında yaptığı konuşmanın tam metni.
Ecosoca 2009 yılından beri NGO statÜsÜnde Üyeliği bulunan TÜrkiye Odalar ve Borsalar Birliğini temsilen bizlere konuşma fırsatı verdiğiniz için teşekkÜr ederiz. Bu oturumun çok önemli olduğunu dÜşÜnÜyoruz çÜnkÜ istihdam sorununu yaratan nedenlerden en önemlisinin, işgÜcÜ piyasasındaki arz-talep uyuşmazlıkları olduğunu dÜşÜnÜyoruz. Örnek olarak, TÜrkiyede, vasıfsız işgÜcÜ fazlalığı olduğu halde, firmalar kaliteli eleman bulma sıkıntısı çekmekteler.
İşte tam da bu nedenle, TÜrkiyede TOBB öncÜlÜğÜnde, özel sektör-akademi-devlet işbirliğinde, çok gÜzel bir proje yÜrÜtÜlmekte. TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETU), Çalışma ve Sosyal GÜvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) girişimini başlattık.
Bu proje kapsamında, teknik beceriye sahip olmayan, bu nedenle de ya yanlış mesleklerde ya da mesleksiz olarak yaşamına devam etmekte olan kişilere is piyasasının ihtiyacı olan teknik eğitim sağlanıyor. Bu şekilde, bu kişilerin anlamlı bir şekilde işgÜcÜne katılımları vasıtasıyla sÜrdÜrÜlebilir bÜyÜmeye katkı sağlamalarına imkan veriliyor. Is arayanlar, sanal bir portal sayesinde şirketler ile esleştiriliyor. Firmaların, tam olarak hangi alanlarda işgÜcÜne ihtiyaçları olduğunu belirtmelerine imkan sağlanıyor. Devlet kurumlarının da doğru alanlarda teşvik sistemleri geliştirmeleri sağlanıyor.
Bu program, o kadar basarili oldu ki ilk 19 pilot şehirde başlatılıp, sonradan TÜrkiye genelindeki 81 değişik şehire yayıldı. Katılımcıların program sonrasındaki gelişimleri takip edildi. Bu kursları bitirenlerin %50sinin eğitimleri ile alakalı is buldukları, bir kısmının ise kendi şirketlerini kurdukları gözlemlendi.
UMEM projesine dahil olan TOBB Üniversitesinin başka bir basarili uygulaması hakkında daha kısaca bilgi vermek isteriz. Bizce özel sektörÜn akademide yer alması çok önemli çÜnkÜ özel sektörÜn önderliğinde kurulmuş TOBB-ETU gibi Üniversiteler, pazarın ihtiyacı olan becerileri daha iyi gözlemleyebiliyor ve öğrencilerine ona uygun eğitimler verebiliyorlar. Örnek olarak ETU öğrencileri, 4 senelik Üniversite eğitimlerinin toplamda 18 ay gibi uzun bir dönemini, asgari Ücret Üzerinden maaş kazanarak, kendi ilgi alanlarında staj yaparak geçiriyorlar ve mezun olduklarında, otomatik olarak 1,5 senelik is deneyimine sahip bir şekilde is piyasasına adim atmış oluyorlar. Bu durum, is hayatlarına önde başlamalarını sağlamış oluyor.
Bu konuların, diğer Ülkelere de örnek teşkil edebileceği dÜşÜncesiyle paylaşmak istedik. Detaylara Ecosoc NGO web portalindaki sayfamız vasıtası ile de ayrıntılı bir şekilde yer vereceğiz. Eğer ek sorularınız olursa, bizlerle Ecosoc NGO portal vasıtasıyla veya bu oturum sonrasında iletişime geçebilirsiniz. Ayrıntıları sizlerle paylaşmaktan ve Ecosoc kapsamında NGO Üyeliği olan diğer basarili kurumlarla istişare içerisinde sinerji oluşturmaktan çok memnun oluruz.
Yorum Yazın