İlkini 1990 senesinde başlattığımız bu kongre geride 28 yılını bırakmış Türkiye’nin itibarlı bilimsel toplantılarından biri oldu sanırım. Başlangıcından bu yana binlerce tebliğ kongre oturumlarında yer aldı. Buralardan edindikleri bilgileri uygulamada kullanabilenler sporda başarı basamaklarında yerlerini aldılar. Birçok araştırmacı bu kongrede sundukları bildirilerle çeşitli kurumlarda öğretim elemanı olarak çalışma şansını yakaladılar. Öte yandan bu çalışmaları doçentlik aday dosyalarında kullandılar.
Kongre, spor bilimlerinin birçok alanında çeşitli gelişmeleri de sağladı. Maç analizlerinden, biyomekaniğe, sporcu beslenmesinden antrenman bilimlerine uzanan yelpazede yüzlerce yeni çalışmanın katılımcılara sunduğu bir mecra oldu. Giderek daha fazla sayıda katılımcının kayıt yaptırması gelinen noktanın önemini işaret edebilir.
Burada 345’i poster, 329’u sözel toplam 674 bildiri dinleyicilere sunuldu. 10 ülkeden 26 davetli konuşmacı buraya geldi. Kayıtlı katılımcı sayısına baktığımızda 800’den fazla bir sayı ile karşılaşıyoruz. Kongreyi BURKON isimli şirket yönetiyor. Otel PapillonAyscha bu kongrede misafirlerini ağırlıyor. Şimdiye kadar herşey yolunda gidiyor. Oturum başkanları zaman yönetiminde çok iyi performans gösterdikleri için program akışı düzenli gidiyor.
Sponsorluk desteği veren şirketler kendi ürünlerini hem sergilediler hem de meraklılarına doğru bilgileri aktardılar. Bilindiği gibi, son yılarda spor bilimleri daha fazla sayıda teknolojik gelişmelerden yararlanıyor. Ölçemediğimiz bazı özellikleri kontrol etmemizin mümkün olmayacağı gerçeği ile teknoloji ile barışık yaşamaya devam etmek zorundayız..
O kadar çok farklı çalışmalar var ki, her birini burada anlatmak mümkün değil. Düzenleme kurulu katılımcılara özetlerin yer aldığı birer cd verdiler. Sanıyorum tam metinler bir şekilde bir cd ya da flash bellekte toplanacaktır. Bu kongrenin tüm çalışmalarını mutlaka elde etmelisiniz. Belki tamamı www.sbk2016.org isimli web adresinde yayınlanabilir. Lütfen takip edin.
Açılış konuşmasında aktarılan bazı bilgiler katılımcıların akıllarında kalan sorulara cevap niteliğinde oldu. Başkan Prof. Dr. Gıyasettin Demirhan hemen her konuda kongre hazırlık süreci ve bu günlere gelene kadar olan gelişmeleri kısaca özetledi. Kongre düzenlemelerinin zorluklarından söz etti. Neredeyse erteleneceği şeklinde görüşlerin yer aldığı bir dönemde kongre gayet güzel bir şekilde düzenlendi. Her görevli optimal düzeyde yüksek bir disiplin anlayışı ile çalıştı. Kongrenin genç araştırmacıları büyük bir cesaretle çalışmalarını sundular, sorulara cevap verdiler. Kendilerini kutluyorum.
Şimdiden 15. Kongrenin hazırlık çalışmaları başlamalıdır. Öte yandan, sporun asıl uygulaması içinde yer alanların talepleri gözden geçirilmelidir. Yetenekli sporcuların seçilmesi, yönlendirilmesi, doğru ve düzenli antrenman programlarının hazırlanması, teknolojinin daha sık ve optimal düzeyde kullanma alışkanlığının kazandırılması, araştırma sonuçlarının daha geniş kesimlere iletilebilmesi gibi alanlarda çalışmaların artarak devam etmesi gerekiyor.
Bilimsel çalışma sonuçlarının uygulamada kullanılmasını sağlayamazsak sporda beklediğimiz başarıların gelmesi tesadüften öteye gitmez. İşin bir başka yanını sizlerle paylaşmadan yazımı bitirmek istemiyorum. Ne yazık ki, bu kongrede Gençlik ve Spor Bakanlığından, Spor Genel Müdürlüğünden, Spor Federasyonlarından katılımcıların olmadığını gözlemledim. Belki seçimler telaşından olsa gerek diye değerlendiriyorum. Ama her şeye karşın sporun her kesiminden ilgililerin burada bulunması daha iyi olabilirdi. Gelecek kongrelerde bunu dikkate almamız gerekir.
Emeği geçenleri kutluyor, yeni bir kongrede buluşmak üzere diyerek notlarımı tamamlıyorum.
Yorum Yazın
Facebook Yorum