Bugün 14 Şubat. Tüm dünyada bu günün ‘’Sevgi – Dostluk - Umut ve Dayanışma Günü’’ olarak kutlanması adet olmuş. Son yıllarda ise tüketimi arttırmak amacıyla 14 Şubat’ların adı ‘’Dünya Sevgililer Günü’’ olmuş. Hediye Fuarları düzenleniyor.. Mağazalar, çarşılar, bankalar bile özel alışveriş programları hazırlamışlar. Amaç zaten iktisadi yıkım içinde bulunan iyice fakirleşmiş halkımızı, bu pandemi ortamında daha fazla masraf yapmaya, tüketmeye zorlamak.
İnsan, sevmeye başladığı andan itibaren sevgiyle birlikte umut da vardır. İnsanlara güç ve mücadele ruhu kazandıran umut ve sevgidir. Sevgi, insan yaşamının özü’dür. Karşılıksız sevgi, umutla birlikte insanlar arasındaki birliği, beraberliği ve sevgiyi güçlendirir. Siz, bugünü “bir sevgi ve umut günü” olarak yaşayınız. Yaşatınız. Eşinize, Sevgilinize, Sözlünüze, Nişanlınıza en azından ‘’bir tek çiçek, bir de öpücük’’ armağan ediniz. Dostlarımızı, herkesi saygılı anlamda aşkla sevelim. Herkesle sıcak bir dayanışma ve dostluk ortamı kuralım. Bu yazımı okuyan herkesin Sevgi – Dostluk - Umut ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun.
3 gün sonra 17 Şubat Çarşamba. 97 yıl önce emperyalizme karşı bir Anadolu İhtilali gerçekleştirerek yaklaşık 3,5 yıl süren Kutsal Direnişi, İzmir’de Milli Mücadele zaferiyle sonlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün, yine İzmir’de Yeni Türkiye’nin esaslarını belirleyen “1923 İzmir İktisat Kongresi”ni topladığı günün yıl günü; 17 Şubat’dır. İzmir’de ilk kez 1335’i Halk Temsilcisi olan, yabancı ve yerli konuklarıyla birlikte yaklaşık 2000 kişi, evrensel bir Atatürk Organizasyonuyla biraraya gelmiştir. Günlerce tartışılarak; ‘’Yeni Türk Devleti Nasıl bir Devlet Olmalı?” Sorusunu cevaplandıran, “Misak-ı İktisadi”nin esasları bu Kongrede belirlenmiştir. Milli Mücadele Zaferi’nden 6 ay sonra, Cumhuriyetin ilanından 9 ay önce toplanan “1923 İzmir İktisat Kongresi” ile birlikte Kongre’nin yapıldığı ve Atatürk’e Danışmanlık da yapmış, İzmir’li Tüccar Şerif Remzi Reyend’e ait Kemeraltı’ndaki İncir Üzüm İşletmesi’nin bir bölümünde; Türkiye’nin ilk fuarcılık örneği olan ilk “Yerli Malları Sergisi’de o gün açılmıştır. Şimdiki Enternasyonal Fuarın başlangıcı da o gün yapılmıştır.
17 Şubat’ların diğer bir önemi de;1923 İzmir İktisat Kongresi’nden 3 yıl sonra, 1926 yılında ilk kez Türk Medeni Kanunu’nun TBMM’de kabul edilmiş olmasıdır. Her 2 olayın da perde arkasında ki kahramanlar İzmir’lilerdir. 1923 İzmir İktisat Kongresi’nin Raportörü İzmir’li Hukukçu Devlet Adamı Mahmut Esat Bozkurt, 3 yıl sonra Adalet Bakanı ünvanıyla ilk Türk Medeni Kanunu’nu da hazırlayan kişidir. Biz İzmir’li Demokratik Sivil Kitle Örgütleri, 53 yıldan beri 17 Şubat’ları “İzmir İktisat ve Adalet Günü” olarak kutluyoruz. Türk Aydınlanma Devriminin 2 önemli etkinliğini coşkuyla yaşıyoruz. Yaşatıyoruz.
İşte bu yıl ki programımız. Sizlere özet detaylarıyla aşağıda arzediyorum. 53 yıldan beri İzmir’de “1923 İzmir İktisat Kongresi” ile “1926 Türk Medeni Kanunu”nun yıldönümlerini çeşitli etkinliklerle kutlayan “İzmir’i Sevenler Platformu” ve “Ulusal Birlik Platformu”olarak, Bu yıl; İzmir Merkez Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur’un ve Konak Belediyesi’nin ilgi ve destekleriyle, Hisdaş - Sidaş Medyapol’un ciddi organizasyonu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği’nin, İzmir Ticaret Odası’nın, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın, İzmir Ticaret Borsası’nın, Ege Üniversitesi’nin, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin ve Tüm Ege’li ve İzmir’li Meslek Örgütleri İle Sivil Toplum Örgütleri’nin ilgi ve destekleri ile geleneksel etkinliklerini bu yıl da pandemi önlemlerine uyarak, seviyeli ve mesafeli olarak sürdürüyorlar. 17 Şubat 2021 Çarşamba günü 10:45’de Konak Kemeraltı İktisat Kongresi Anıtı önünde İzmir Konak Belediyesi’nin, Kemeraltı Esnaf Derneği’nin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının yoğun destekleri ile “1923 İzmir İktisat Kongresi”nin 97’nci Yıldönümü Kutlaması ile “1926 Türk Medeni Kanunu”nun 95’nci Yıldönümü Kutlaması.
Her iki olayın da kahramanları olan, Büyük Devlet Adamı Mahmut Esad Bozkurt’un, Dr. Behçet Uz’un hayatta olan akraba ve yakınlarının da katılımları ile gerçekleştirilecek. Bu etkinliğin ardından, Saat:12.30’da Konak Belediyesi Güzelyalı Kültür Merkezi’nde; “1923-2021 İzmir İktisat ve Adalet Sempozyumu 53’ncü kez toplanacak. Türkiye’nin ve kentimizin İktisat Duayenlerinin canlı ya da görüntülü katılımları ile 97 yıllık efsanevi geleneksel “İzmir Buluşması”, geleneksel bir “Atatürk etkinliği” olarak, “Pandemi sonrasında iktisadi ve sosyal yaşamımız ve Kiriz Yönetimi” ana konsepti ile ve “Mustafa Kemal Açılış Oturumu” adıyla, 17 Şubat 2021 Çarşamba, Saat: 12.30’da İzmir Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur’un konuşmasıyla başlayacak. Her yıl olduğu gibi, “Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Ege’li Meslek Odası Liderleri açılış konuşmaları ile sempozyumu renklendirecekler. Medeni Kanunun 95’nci yıldönümünü “İzmir Baro Başkanı Av. Özkan Yücel” ve Pandemi sonrasında sosyal ve iktisadi yaşamı, Ekonomi Yazarı ve bir Demokratik Sivil Kitle Örgütü olan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Yöneticisi Dilek Gappi değerlendirecek. Cumhuriyet Türkiye’sinin 1923’den 2021’e kadar olan Sanayi-Ticaret-Tarım- Enerji ve Genel İktisadi Gelişimini,Türkiye’nin en etkin bilim adamlarından olan, sempozyumlarımızın Bilim Koordinatörü, iktisat tarihçisi, Dr. Serdar Şahinkaya değerlendirecek. Pandemi sonrası sosyal ve iktisadi yaşam ve çözüm yolları” bu yıl da bir bildiri ile açıklanacak. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın anısına; Kazım Karabekir’in, İsmet İnönü’nün, Celal Bayar’ın, Mahmut Esat Bozkurt’un, Prof. Dr. Sadık Acar’ın, Dr. Behçet Uz’un, Prof. Dr. Namık Çevik’in ve Dündar Soyer’in anılarının bir kez daha yaşatılacağı geleneksel 53 yıllık Sempozyumun Bilim Koordinatörlüğünü Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Şahinkaya ile İdari Yönetimini İzmir Konak Belediyesi Kültür Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte “Organizasyon ve İletişim Uzmanı” Cevat Ziya Maruflu üstlendiler. Organizasyonun Genel Danışmanlığını ise Sancar Maruflu olarak yine ben gerçekleştiriyorum.
Biz; Her 17 Şubat’ların özellikle İzmir’de Devlet tarafından ‘’İktisat ve Adalet Bayramı’’ olarak kutlanması konusundaki görüşümüzü ve ısrarımızı bu yıl da yineliyoruz. Yukarıda da ifade ettiğim gibi; 17 Şubat’lar Türk Ulusu için en önemli iki Aydınlanma Devrimi’nin gerçekleştirildiği ve memleketimizin aydınlığa kavuşulduğu günlerdir. Türkiye Tarihinin vazgeçilmez altın sayfalarıdır. Bizlere 17 Şubat’ları armağan etmiş; Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ve ölümsüz dava arkadaşlarının ruhları şad olsun. Işıklar içinde yatsınlar…
Yorum Yazın
Facebook Yorum