SANCAR MARUFLU
12 gün sonra acılarla ve hüzünlerle geçen 2016 yılını terk edip, 2017 yılına ulaşacağız hayırlısı olsun. Bugün 18 Aralık. Tam 14 yıl önce 2002’nin 18 Aralık’ında çok değerli 2 vatansever Türk eğitimcisini yitirdik. Önce sabah saatlerinde evinin önünde hain bir saldırı ile öldürülen, yaşamı boyunca hep emperyalizme karşı mücadele vermiş, çok kaliteli bir eğitimci ve gerçek bir Atatürkçü olan Canım Arkadaşım Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu Kardeşimin ölüm haberini alarak sarsıldım. Hemen ardından yaşamını Atatürkçü Milli Eğitime vakfetmiş, Aile Dostumuz, Öğretmen Anneciğimin de Başöğretmeni olmuş, Karşıyaka Marif Müdürü ve Karşıyaka’nın ünlü Cumhuriyet Okulu’nun Müdürü, sayısız kitabın yazarı, Şair-Eğitimci Mehmet İhsan Zeyrek’in ölüm haberi ile sarsıldık. Necip Hablemitoğlu ve Mehmet İhsan Zeyrek Hocalarımı 14’ncü hasret yıldönümlerinde rahmet ve sevgiyle anıyorum.
Yıllar önce İzmir’de kurulmuş spor kulüplerinin hepsinin, kuruluş felsefelerini; spor ve beden terbiyesi ahlakını yaşatmakla birlikte kültürel ve sosyal değerleri korumak ve kollamak oluşturmuştur. En eski İzmir Kulübü 1912 yılında Karşıyaka’da bir zeytin ağacının dibinde kurulmuş olan “Kaf Sin Kaf” yani Karşıyaka Spor Kulübü, K.S.K.’dir. İki yıl sonra 1914 yılında “Altay Spor” kurulmuş, daha sonra peşi sıra; Altınordu, Göztepe, İzmirspor, Ülküspor, Hilalspor, Yeşilova ve diğerleri zincirin halkalarını oluşturmuşlardır. Günümüzde de; Buca, Menemen, Bornova, Aliağa, Bergama, Torbalı, Ödemiş ve diğer güçlü kulüplerimiz de bu zincirin halkalarına ilave olmuşlardır. Bütün İzmir Kulüplerinin şanlı geçmişleri; centilmenlik, barış, semt ve memleket sevgisiyle doludur.
Bu Pazartesi günü, yani yarın; “19 Aralık’ta”, <1912 Dünya Karşıyakalılar Günü>nü, Saat: 15.00’den itibaren, K.S.K. Yelken Tesislerimizin hemen yanında ki; ’nın önünde ki törenimizle başlayarak, çeşitli etkinliklerle kutlayacağız. Aslında kutlamaya bu günden ( 18 Aralık’tan ) itibaren; İzmir Atatürk Stadyumu’nda oynanacak “Karşıyaka – Menemenspor futbol karşılaşması” ile başlandı bile. Ayrıca; hafta boyunca; K.S.K.’nin basketbol, voleybol, tenis, yelken gibi branşlarında da kutlamalar sürdürülüyor. 33 yıl öncesinden; yani 1983 yılından beri; yılın 12’nci ayı olan her Aralık ayının her 19’uncu gününü, K.S.K.’nin kuruluş yılı olan 1912’den, yani <19..12>’den esinlenerek “1912 – Dünya Karşıyakalılar Günü” olarak kutlarız. Böyle bir kuruluş yılı takvimine sahip olma şansı her spor kulübüne nasip olmaz.
Biz bir grup Karşıyakalı olarak; 33 yıl önce Karşıyaka Spor Kulübü Divan Kurulu Üyelerinden Tahir Türetken’in, Ali Ulvi Kiremitçiler’in, Lemi Yerli’nin, Bedii Tuaç’ın, Muharrem Candaş’ın, İbrahim Yegül’ün, Pertev Molay’ın, Önder Baysoy’un, Gencer Koyuncuoğlu’nun, İbrahim Koç’un, Sabahattin Sakıpağa’nın, Erol Baş’ın, Cengiz Kocatoros’un, Tayyar Eraslan’ın ve Okan Yüksel’in hep birlikte hazır bulunduğumuz bir “Tilla Yamanlar Sofrası”nda bir araya gelerek, 19 Aralık 1983 tarihinden itibaren “1912 Dünya Karşıyakalılar Platformu”nu oluşturduk.
Böylece; 19 Aralıkları Dünya Karşıyakalılar Günü olarak kutlama tutkumuza, resmiyet ve süreklilik kazandırdık. Sancar Maruflu olarak beni; platformun Umumi Katipliğine seçen; “1912 Dünya Karşıyakalılar Platformu”; Onursal Başkanlığa Selçuk Yaşar’ı, Danışma Kurulu Başkanlğına Tahir Türetken’i, Üyeliklere; Karşıyaka Kaymakamını, Belediye Başkanını, Lemi Yerli’yi, Ali Ulvi Kiremitçiler’i, Bedii Tuaç’ı, Coşkun İnce’yi, Muharrem Candaş’ı, Mithad Erefe’yi, Dr. Bülent Zeren’i, Tarık Dursun K.’yı, Enver Daldal’ı, Secder Akıncı’yı, Serdar Zenger’i, Ekrem Güçsav’ı, Yüksel Böke’yi, Av. Şefik Tarman’ı, Halit Şarlak’ı, Özer Kırca’yı, Ersin Faralyalı’yı, İbrahim Koç’u, Nevzat Çobanoğlu’nu, Cihan Türsen’i, Kemal Baysak’ı, Cevat Durak’ı, Önder Baysoy’u, Cenk Karace’yi, Yılmaz Temizocak’ı, Mehmet Ali Molay’ı, İskender Mesudiyeli’yi, Erol Baş’ı, Umur Aydınoğlu’nu ve Necdet Türetken’i getirdiler. Yönetim İcra Kuruluna ise; Sancar Maruflu, Atakan Karakaplan, Ateş Özerk, Mehmet Ali Kasalı, Savaş Özerdem, Ahmet Diker, Aziz Özen, Av. Vehbi Moğol, Tufan Atakişi, Aydın Altıntaş, Feyzi Hepşenkal, Ekrem Güçsav, Meriç Köyatası, Süleyman Alasya, Hakan Güray, Mustafa Karagöz, Mustafa Karluk, Süreyya Karakaplan, Seyhan Evlioğlu, Yalçın Temizocak, Mustafa Başman, Uluğ Atasoy, Sabire Gürbüzer, Osman Avcı, Dr. Tibet Kızılcan ve Kenan Tapman seçildiler.
Karşıyaka Spor Kulübü’nün kuruluş kararının verilişi 1900’lü yılların başına rastlar. O yıllarda İzmir’de Müslüman Türklerden çok Rum, Ermeni, İngiliz, Fransız, Hollandalı gibi gayri Müslimlerin hakimiyeti vardı. İzmir şehri İngiliz-Fransız ve Yunan şirketlerinin oluşturduğu sanayiden ticarete, ulaşımdan-madenciliğe, bankacılıktan-postaneciliğe kadar uzanan geniş bir sömürü ağının tıkır tıkır çalıştığı bir kentti... Rıhtımına yanaşan çeşitli yabancı bandıralı gemilerle Avrupa’ya her türlü hazinesinin kaçırıldığı bir zevk ve eğlence beldesiydi. Rum’ların ve Ermenilerin kudurmuşçasına egemen oldukları bu toplumsal yaşam, özellikle Karşıyaka’da oturan Müslüman Türkleri tedirgin ediyordu. 1900’lü yılların vatanperver Karşıyakalıları Karşıyaka’da gayri Müslimlerin daha az etken olduğu; Soğukkuyu, Dedebaşı, Yamanlar, Sıralı gibi yerlerde bir araya gelip toplanırlardı. Hep birlikte Namık Kemal’in şiirlerini okurlar ve meşrutiyetin özgürlükçü havasının desteğiyle vatanperverlik duyguları geliştirirlerdi. İzmir, o yıllar gayrimüslimlerin oluşturdukları yabancı isimleri taşıyan futbol takımlarıyla doluydu. İzmir’de bir tek Türk ismi taşıyan spor kulübü yoktu. İşte böyle bir ortamda Karşıyaka’nın Kuvayi Milliyeci gençleri bir Türk futbol takımı kurma fikrini benimsediler ve Meşrutiyetin ilan edildiği 1908 yılından itibaren bu düşüncelerini resmiyete dönüştürmeye başladılar.
Nihayet 1912 yılında o günlerde “İttihat Terakki Cemiyeti” ve Talat Paşa ile çok yakın ilişkileri bulunan Mülkiyeli Tahir Bor’un vapurla İstanbul’a gidip Meşrutiyet Meclisi Mebusan Hükümetinden “Özel Müsaade Teskeresi” alarak dönmesiyle, şimdiki Karşıyaka Lisesinin yakınlarında ulu bir zeytin ağacının dibinde kurulan sofrada; kurabiyeler börekler yenilerek, şerbetler, salepler, çaylar içilerek, sevinç göz yaşları içinde ilk “Karşıyaka Spor ve İdman Cemiyeti” kuruldu. Karşıyaka Spor Kulübünün ilk resmi adı “Karşıyaka Mumaresei Bedeniye Kulübü”dür. Kuruluş yılı ise 1328 yani 1912’dir. İzmir’in bu ilk milli spor kulübü, tamamen yurtseverlik amaçlarına hizmet için kurulmuştur. Kurucuları halkın birlik-beraberliği için yemin etmişlerdir.“Karşıyaka Spor Kulübü”nün ölümsüz kurucularını her zaman rahmet ve minnetle anıyoruz.
1912’nin inanç ve anlayışı içinde Karşıyakalıları ve İzmir’in diğer spor kulüplerinden temsilcileri ve yüce halkımızı 19 Aralık 2016 Pazartesi günü önce Saat: 15.00’de, Atatürk’ün İzmir’li yerel yönetim önderleri ile birlikte temsil edildikleri Atatürk ve Yerel Töneticiler Anıtı önüne, Saat: 15. 30’da ise K.S.K. Yelken tesislerimize bekliyoruz. Bu arada sabah saatlerinde; Atatürkümüzün Annesi Zübeyde Hanım’ın Soğukkuyu Ferik Osman Paşa Camii Avlusu’nda bulunan Anıt Mezarı’na da çiçeklerimizi koyup, saygı duruşunda bulunacağız. Kısa bir birlikteliğin ardından Soğukkuyu ve Örnekköy Kabristanlarında Yatan unutulmaz Karşıyakalıların da kabirlerine tek tek birer karanfil bırakacağız. Karşıyakalı Devlet Adamlarının, Sanat-Eğitim ve Spor Adamlarımızın, kabirlerini ziyaret edeceğiz. Bu arada Karşıyaka Belediye Bandosu Karşıyaka’nın muhtelif yerlerinde konserler verecek... Folklor gösterileri yapılacak.
Bu yıl şehit kayıplarımız nedeniyle efsanevi “Karşıyaka Sofrası”nda birlikte yemek yiyemeyeceğiz. Ancak; Saat: 15.45’de K.S.K. Yelken Tesislerinde, yitirdiğimiz KafSinKaf’lıları ve eski Karşıyaka günlerini yad edeceğiz... Son günlerde hep birlikte üzüntüyle yaşadığımız ve spor’a da bulaştırılan terörü protesto edeceğiz. Evet; holigan kültüründen gençlerimizi kurtarmanın tek çözüm yolu spor kulüplerimizin bu tür etkinlikleri gerçekleştirmeleri ve desteklemeleridir. 1912 Dünya Karşıyakalılar Günü bir sevgi ve barış girişiminin devamıdır. Diğer spor kulüplerimizin de gerçekleştirecekleri bu tür etkinliklere aynı desteği vereceğimiz bilinmelidir. Şenlik ve esenlikler dileklerimle sevgiler sunarım.
Yorum Yazın
Facebook Yorum