Size bir “Kervan”dan bahsetmek istiyorum… Bu “Kervan” bambaşka bir kervan…
İsterseniz önce; “Kervan ne demektir?”den başlayalım…
Elbette biraz kitap karıştıranlar bunun anlamını pek ala bilirler… Veya bulabilirler…
Öncelikle geçmişe uzanmak gerekiyor… “Uzak yerlere yolcu ve ticari eşya taşıyan kafile” anlamına geliyor. Bu kafile, deve, katır, eşek vb. yük hayvanı katarı; büyük seyyah veya ticaret yapanlardan oluşuyor.
Bir başka deyişle, “topluluk” anlamında. Mecazi olarak da; “Birbiri ardınca ve topluca hareket eden şey…”
İşte size sözünü ettiğim “kervan” topluca hareket eden bir ekip. Şu anda ülkenin çok ihtiyacı olan fair play konusunda gönüllü bir ordu. Bunun lideri, Türkiye’de “fair play”in babası olan, Babıâli’nin üstatlarından, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin en kıdemli üyesi Erdoğan Arıpınar… “Benim” diyen gençlere taş çıkartan enerjisiyle ekibiyle birlikte 18 üniversiteyi gezerek, 38 bin 936 kilometre yol yaptı. Elbette bu yolculuğu “klasik kervan modeli”yle değil, günün şartlarıyla ve teknolojik imkânları kullanılarak gerçekleştirdi…
Başta Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi olmak üzere, Kiğılı, Hacı Bekir, Spor AŞ, Basın İlan Kurumu sponsor olarak destek verdi.
“TMOK Fair Play Kervanı” neden 39 bin kilometreye yakın yol kat etti? Bunun sebebini hiç merak etmediniz mi?
Ekibin tek kelimeyle hedefi: Üniversitelerin spor fakülteleri ve BESYO’larında (Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu) geleceğin spor antrenörlerini, yöneticilerini ve öğretmenlerini Fair Play konusunda aydınlatmak… İşte bunda kilometre tek bir amaç uğruna yapılıyor… Üstelik Kervan’da yer alan Erdoğan Arıpınar başta olmak üzere, TMOK Yönetim Kurulu’nda komitede sorumlu üye Perviz Aran, komisyon başkanı Murat Özbay, Doç. Bilge Donuk, Teoman Güray, Haldun Domaç, Semra Demirer, Sevim Güllü ve bendeniz büyük özverilerde bulunduğumuzu bir kez daha yineliyorum…
İnanıyorum ki; tüm arkadaşlarımın bu karşılıksız çabalarının meyvelerini “Fair Play’in toplumumuzda bir yaşam tarzı olarak benimsendiğinde” alacağından hiç kuşkum yok!
Böyle bir amaç uğruna yollara düşen “TMOK Fair Play Kervanı” yeni yılda 10 üniversiteye daha yolculuk yapacak. Bursa, Eskişehir, İzmir, Muğla, Giresun, Kars, Bolu, Kilis, Sivas, Kayseri üniversitelerini 2016 programına alan kervan, kendisine gelen sayısız daveti de şimdilik beklemeye alırken, “sınırda fair play” için de hazırlığını yapıyor…
İlk yurt dışı seyahatini “Kardeş Ülke” Azerbaycan’a yapan ve Bakü Devlet Spor Akademisi’nde büyük ilgi gören “Fair Play Paneli” gerçekleştiren “Kervan”a bu kez de Budapeşte Üniversitesi’nden davet geldi.
Türkiye’de ilk defa düzenlenen “TMOK Fair Play Kervanı” 2016 yılında da yoluna 10 üniversite için yurtdun dört bir yanında daha devam edecek…Fırsat bulduğu an, yurt dışına da taşacak…
Hayırlı yolculuklar…
“TMOK Fair Play Kervanı” inşallah spor federasyonlarımıza örnek olur.
Çeşitli fair play çalışmaları yapan ancak bunda organizasyon yapamama ve lider (veya doğru yönetici) bulamama sonucunda başarıya ulaşamayan çeşitli spor federasyonlarımızın “TMOK Fair Play Komisyonu” ile temasa geçerek, işbirliği yaparak daha kolay ve doğru olarak sonuca ulaşmalarını öneririm…
Üniversitelerin kucak açtığı ve paneller sonra “ders olarak okutmalıyız” duygu ve düşüncelerini yüksek sesle konuşmaya başlayan öğretim görevlileri bu konuda ısrarcı olmalı…
İşadamları ve kurumsal şirketler “TMOK Fair Play Kervanı”na sponsor olarak uzun yolların kısaltılmasına yardımda bulunmalı… Katkılarıyla “Sosyal sorumluluk projesi” olarak da “Türk Sporu”na imza atmalı…
Gençlik ve Spor Bakanlığımız da bu projeye sahip çıkarak maddi manevi olarak gönülden desteklemeli. Spor Genel Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Spor Toto Teşkilat Müdürlüğü de “Kervan” da kesinlikle yer almalı…
El ele verirsek; ülke gençliği fair play’le büyür ve fair play’i gelecek nesillere de doğru olarak anlatarak “Türk Sporu”nda “kanayan yara” “Tribün anarşisi” de eriyip gider…
Mutlu Yıllar…
Yorum Yazın
Facebook Yorum