AVNİ ERBOY
İnsanoğlu kuş misali…
Günümüz teknolojisini de kullandıktan sonra aşılmayacak dağlar da kalmıyor. Sabah kahvaltısını, öğle ve akşam yemeklerini başka illeri bırakın ülkelerde yapmak hayal olmaktan çıktı…
“Leyleği havada mı gördüm?” derler, fazla gezenlere… Leylekler de ülkemize küstü, küsmesine de tek tek de olsa görenler şanslı sayıyor, kendisini…
İzmir’den Iğdır tam 1.755 Kilometre.
Batının en uç noktasından Doğu’nun en uçu…
Sen kalk git ve “Leylekler Meydanı”nda akşam yemeği ye…
Şaka değil, gerçeğin ta kendisi… “Efsane atlet” İsmail Akçay ile Ankara Esenboğa Hava Limanında buluştuk ve yaklaşık 1 saat 20 dakikalık uçuş sonrası Iğdır’da İstanbul’dan giden “TMOK Fair Play Kervanı” ekibine katıldık…
Son 15 gün içinde ayağımız fazla yere de değmedi… İzmir’den çıkıp, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Selanik, Kavala, İstanbul, Manisa, İzmir derken; bu kez de İzmir, Ankara, Iğdır, Doğubayazıt, Ağrı, Ankara ve İzmir…
Hatırlayacaksınız, son yazımızda “Fair Play Kervanı 57 bin Kilometreyi aşacak…” demiştim…
2018 yılının açılışını Türkiye’nin Ermenistan sınırına en yakın yer olan ve Ermeni köy evlerinin de çok yakından görüldüğü Iğdır’da yaptı…
Nahçıvan ve İran’a da komşu, 3.Haziran.1992 yılında il olan Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21.si sayılan İç-Oğuzlar-Üç-Ok kolunun ve Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp'in en büyük oğlu olan "Iğdır Beğ"den geldiği tarihte yazılı.
Doğu Anadolu Bölgesinin Erzurum-Kars bölümünde yer alan Iğdır’ın kuzey ve kuzeydoğu sınırını Aras nehri ve bu nehrin yatağı boyunca geçen Ermenistan sınırı teşkil ediyor. Bölgenin, doğu ve güneydoğusunda Nahcıvan ve İran, güneyinde Ağrı, batısında ve kuzeybatısında ise Kars yer almakta. “Doğu’nun Çukurovası” olarak isimlendirilen ve kayısı ile pamuğu ünlü olan ilden muhteşem Ağrı Dağı’nı en güzel şekilde görebilirsiniz…
Bu arada unutmadan hatırlatayım. Ülkemizin en yüksek dağı (5.135 M.) olan Ağrı Dağı, Ağrı’dan görülmüyor…
Kervan’ın ilk durağı burası oldu.
Iğdır’dan sonra ver elini Doğubayazıt. Bir başka sınır ilçesi olan bu kentte dağla birlikte yapılan Urartu Kalesi, eski Beyazıt Camii, muhteşem İshakpaşa Sarayı gerçekten görülmeye değer…
Bu arada Iğdır’daki “tuz mağarası” da muhteşemdi…
Ve 2. Durak Ağrı’ydı…
Gündüz ısındık ama gece iliklerimize kadar donduk… Bizi tek ısıtan yöre insanlarının sıcakkanlılığıydı…
Erdoğan Arıpınar üstadımızın önderliğinde, Murat Özbay, Teoman Güray, Semra Demirer, Remzi Yılmaz, bendeniz ve “Efsane atlet” İsmail Akçay ile yerel şampiyonlarla birlikte, yurtiçindeki 40 ve 41. Fair Play Panellerinde üniversiteli öğrencilerle buluştuk. Onlara dilimizin döndüğünce Fair Play’in yaşamımızdaki ve hayattaki yerini anlatarak, onların birer “Fair Play Elçisi” olmasına adım atmalarını sağladık…
Her iki ilde de gerçek dostluklar edindik…
Iğdır Üniversitesi BESYO Müdürü Doç. Dr. Alper Cenk Gürkan başta olmak üzere ekibi “dört dörtlük hazırlık” yapmıştı.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde BESYO Müdürü Prof. Dr. Gökhan Bayraktar gelişimizden gidişimize kadar bizi yalnız bırakmadı.
Spordaki başarılı çalışmalarıyla Ağrı’da imza atan ve sporcunun her zaman yanında olan Ağrı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aziz Sinan Alp’in misafirperverliği ve bizlere hava alanına kadar eşlik etmesinden çok, güler yüzü unutulacak gibi değil…
41. Üniversite de geride kaldı. Bakü’yü de sayarsak 42…
Daha gezilecek çok üniversite, aşılacak çok yolumuz var…
Hep diyorum… “Bu kervan başka kervan…” Gerçekten “Türk Sporu” kadar, “Türk Gençliği”ne hizmet eden Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu’na demek ki durduk yerde “Dünya Çapında ödül” verilmemiş…
Yorum Yazın
Facebook Yorum