Dünya üzerinde tanımı yapılırken en çok zorlanılan kavramlardan birisi de ‘başarı”. Çünkü başarının tanımı, zamandan zamana, toplumdan topluma ve kişiden kişiye göre değişkenlik gösteriyor. Başarı neyi ifade eder, kimlere başarılı denir? Başarılı bir hayat neye benzer? Tüm bu soruların cevabını vermek, başarı kavramını ölçen belirgin ve temel kriterlerin olmaması nedeniyle çok zor.
Bu konuya kafa yoran bir fizikçi basit bir formül geliştirmiş.
Fizikçi Barabasi karmaşık değil, basit bir formül bulmuş aslında. Başarıyı formülde S olarak göstermiş. Buna göre S=Qr Buradaki Q yaratıcı kişinin meyve vermesini sağlayan yeteneği olarak belirlenmiş. Temel fikrin raslantısal niteliğini ise r olarak belirlemiş. Q ve r faktörleri yüksek olduğunda birbirlerini de geliştiriyorlar.
Q Faktörü kişilerde az ya da çok sabit kalma eğiliminde. Ne deneyim, ne de yaşla ilgili değil pek. Yani, yetenek çok önemli. Yetenek eksikliği, başarısızlığın büyük nedeni. Bildiğimiz gibi Jobs’un şöhretini tamamlayan ürün; iyi bir fikir ve mükemmel bir uygulama ile ortaya çıktı. Becerimiz, yeteneğimiz; yaptığımız işle uyumlu değilse, yanlış yolda olduğumuzu sorgulamalıyız sonucu çıkıyor. Bu durumda başarı için hangi konuda iyi olduğumuzu bulmak ve yeni şeyleri o alanda denemeye, azimle çalışmaya devam etmek gerekiyor.
Başarının zaman boyutu da var aslında, her dönemde başarı faklı olabilir. Ayrıca her topluma göre başarı farklı şeyleri ifade edebilir. Çünkü toplumsal değerler, toplumdan topluma farklılıklar gösterir, bu durum başarının kültürel özelliğini ortaya çıkarıyor. Amerika gibi rekabetin çok güçlü olduğu ülkeler, bireysel başarıları öne çıkarıyor. Japonya gibi paylaşımcı ülkeler ise başarıyı daha çok topluma fayda olarak bakıyor. Başarının değeri, kişiden kişiye de değişkenlik gösterir. Bu durumda, başarının kişiselliği de var. Biz ne istiyoruz, neyi başarmaya çalışıyoruz, farklı cevapları var.
Evrensel düzeyde kabul gören başarı kriterleri de tabii ki bulunmaktadır. Yoksa, olimpiyatlar dahil hiçbir yarışma organizasyonu gerçekleştirilemezdi. Genellikle ‘ilk’ler ve ‘en’ler hemen her toplumda takdir ediliyor ve başarılı olarak kabul ediliyor. Kaynaklar da ayrı ve önemli bir faktör. İçsel kaynaklarımız ve bizi dışarıdan destekleyen dışşal kaynaklar yeterliyse, başarı daha yakın.
Başarılı olmak için şunları da kural olarak yazmak gerek; Ruh sağlığı iyi olmak, hedef belirlemek, ders çıkarmayı bilmek, etkin bir planlama yapmak, kendini iyi tanımak, çalışmaya devam etmek, harekete geçmek, İstikrarlı olmak, çevre ve arkadaş seçimini doğru yapmak, mükemmeliyetçi olmamak.
Başarıyı hayal etmek, tanımlamak, meraklı olmak, başarılı insanların içinde olmak, küçük hedefleri gerçekleştirerek büyük olana yol almak, güvenilir başarılı insanlara danışmak diye maddeleri uzatmak da mümkün.
Son olarak şunu söyleyelim; Einstein, hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu söylemiştir. Başarınızı ne kadar canlı ve ne kadar doğru hayal ederseniz gerçekleştirmeniz de o kadar kolay olur. Aynı şekilde mühendisler de köprüyü önce hayal eder sonra inşa eder….. Siz de başarınızın mühendisi olabilirsiniz.
Yorum Yazın
Facebook Yorum