Bir Çin Atasözüdür; “Değişim rüzgârı esmeye başlayınca bazıları duvar inşa eder, bazıları ise rüzgâr değirmeni.”
Bu sözden kim ne çıkarırsa, çıkarsın. O benim sorunum değil…
Benim sorum; İzmir’in belediye başkan adaylarına. Hem de hepsine birden.
Amatör Spor Kulüplerinin önemini biliyor musunuz?
Amatör Spor Kulüplerinin sorunlarından haberdar mısınız?
Amatör Spor Kulüpleri için ne yapacaksınız?
Amatör Spor Kulüpleri’ne ne vaat ediyorsunuz?
Daha doğrusu İzmir sporundan bihaber değilseniz, sorun yok. Eğer spora uzaksanız işte o zaman da sorun çok!
Amatörün Türkçe anlamı “bir işi para kazanmak amacıyla değil yalnızca oyalanmak, zevk için yapan kimse”dir. Amatör kelimesinin anlamı için Wikipedia müracaat edecek olursanız aynen şöyle yazar:
“Amatör, İngilizceden çevrilmiştir. Bir amatör, genellikle, gelir kaynağından bağımsız olarak bir iş peşinde koşan bir kişi olarak kabul edilir. Amatörler ve uğraşları aynı zamanda popüler, resmi olmayan, kendi kendini yetiştiren, kullanıcı tarafından oluşturulan, kendin yap ve hobi olarak tanımlanmaktadır.”
Sizin anlayacağınız halk diliyle oynayanlar kendi için, yönetenler de Allah rızası için yapandır, amatörler…
Tek kelime ile yaptıkları iş kutsaldır.
Ne yazık ki ülkemizdeki amatörlerin sorunları çok.
Hangi birisinden başlayalım derken, en önemlisi maddiyattan olsun…
Türkiye’de amatör spor elbette futbol dışındaki branşlar algılanır. Son dönemlerde belediyelerden nakdi yardım alabilmek için profesyonel kulüpler “futbol alt yapılarımız amatör” diyerek bir duvarı yıktı.
Doğru mu?
Yanlış mı?
Tartışılır…
Bugün için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Büyükşehir, ilçe belediyeleri ve gençlik spor il müdürlükleri nakdi ve ayni yardımda bulunuyor.
6360 sayılı Belediye Kanunu ile amatör spor kulüplerine yapılacak yardımın hukuki çerçevesi gayet net bir şekilde belirlenmiştir. Amatör spor kulüplerine belediyeler nakdi yardım yapabilir. Nakdi yardım, Büyükşehir belediyelerinde merkezi hükümet gelirlerinin binde yedisiyle, diğer belediyelerde ise merkezi hükümet gelirlerinin binde on ikisiyle sınırlı olarak yapılabiliyor. Ayni yardım ise (spor kulüplerine malzeme vermek, araç tahsis etmek gibi) Belediye Kanunun 14. Maddesi gereğince yapılabilir.
Açıkçası, devlet amatörlere yardımı yasalaştırmıştır…
Kulüplere soruyorum; bugüne kadar hangi kulübümüz yasada yer alan araç tahsisi yardımından yararlanabildi?
Engelli kulüpler aldıysa çok şanslılar…
Nakdi yardım her yıl az veya çok yapılıyor. Ne var ki; büyük bir eşitsizlik söz konusu.
Yardım yapılacaksa eşitlik ilkesinden yanayım. Sadece futbola değil, tüm branşlara yardım yapılmalı. Bu nakdi (ihtiyacı olan çalışanlara yapılan parasal yardım), ayni (ihtiyaç sahiplerine doğrudan para olarak değil, erzak yardımı, giyim yardımı gibi şekillerde sunulan yardım) de olabilir.
Yardımlar yapılıyor. Bu yılda bir kez veya en fazla iki kez oluyor. Ancak İzmir’deki yardımların tamamı ASFK’dan (Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu) alınan futbol kulüplerinin listelerine göre yapılıyor. BAL (Bölgesel Amatör Lig), SAL (Süper Amatör Lig), 1 ve 2. Amatör liglerde mücadele eden futbol takımlarına göre veriliyor. Hangi ligdeysen ona göre para…
Futbola para, diğer branşlara nasihat!..
Spor sadece futbol değildir!.. Üstelik bunda da haksızlık var.
Bir takım BAL’da mücadele ediyor ve sadece alt yapısında yönetmelik gereği olan alt kategori takımı var. 1. Amatör Ligde tek takımı olana da, her kategoride (yaş gruplarında) takım çıkarana da aynı yardım…
Büyük adaletsizlik!..
Bazı kulüplerimiz var ki, Bostanlıspor gibi… Devam etmekte olan 2023/24 sezonunda şu ana kadar çeşitli branşlarda 14 Türkiye Şampiyonluğu, 13 Türkiye İkinciliği, 6 Türkiye Üçüncülüğü, 11 Ege Bölge Şampiyonluğu, 3 ikinciliği, 4 üçüncülüğü elde etmiş. Milli sporcusu Avrupa 3.sü olmuş. Dünya Open Şampiyonasında 3.’lük kazanmış. Futbolda A Takımı 2. Amatör Ligde diye, sadece 2. Amatör Ligde futbol takımı olan kulüple eşit miktarda maddi yardım alıyor…
Sorarım size adaletin terazisi hangi yönde?..
Futbol kulüplerinden de örnek verelim…
Bir kulüp sadece A Takımıyla mücadele ediyor. Diğer kulübün U10, U12, U14, U16, U18 takımları var. Neredeyse 8 kategoride mücadele ediyor, aslanlar gibi futbolcular yetiştiriyor. Sanki fabrika… Ama yardıma gelince iki takım da eşit… Hatta A Takımı bir alt ligde oynuyor diye daha az yardım alıyor.
Mutlaka herkes iyi niyetli diyeceğim ama aklıma Victor Hugo’nun sözü geliyor: “İyi olmak kolaydır zor olan eşit olmaktır.”
Eşitlikte direttirsen de akıllarına gelirse… Gelmez ya!.. Alman Atasözünü anımsatayım: “Eşitlik arayan mezara gitmeli.”
Böyle mi düşünüyorlar? Bunu söylemek bile ne kadar kolay değil mi?
Bu söz kadar düzeni sağlamak da çok basit… Yeter ki; yapmak iste!..
Ağızlarda pelesenk oldu son dönemde “Değişim” ve onu istemek… Biz de siyasi modadaki rüzgârın arkasına sığınalım ve başkan adaylarından değişim isteyelim.
Diyelim ki; İzmir’de amatör spor kulüpleri var. Profesyonellere futbolcu yetiştiren, milli takımlara sporcu yollayan, kentinin çocuğuna sahip çıkan hatta yediden yetmiş yediye her kesime spor yaptıran. Sağlığını koruyan amatörler…
Siz de değişime ayak uydurup amatör kulüplerin kaderini değiştirin!..
Ne mi yapabilirsiniz?
Mesela; antrenman yapacakları futbol sahası.
Yapın ki; kulüplerimiz liglerin bitmesini beklemeden uzun süreli hazırlık yapabilsin. Saha olunca da aynı gece, aynı saatte iki takım aynı yerde, yarı saha da çalışmaktan kurtulsun. Yıllar sonra tam sahada antrenmana çıkabilsin…
Dar alanda kısa paslaşmalarla saat doldurmasın…
Üstelik de saat 23.30’da antrenmanı biten bir genç oyuncu ertesi günün ilk saatlerinde evine gitmesin. Otobüse, İZBAN’a, toplu taşım aracına zamanında rahat rahat ulaşsın. Daha erken saatte evine gitsin, dinlensin, dersini çalışsın. Ertesi gün okuluna, işine uyur gezer gitmesin!..
Amatörler fedakârdır… İnanılmaz fedakârlık yapıyorlar ama işkence çekmesinler. Çektirmeyin!
Önümüzde yerel seçim var. İzmir’de hem büyükşehir, hem de yaşadığımız kent Karşıyaka’da başkan değişecek.
Aslında İzmir’de Dikili, Selçuk ve Seferihisar dışında CHP yeni aday gösterdi. 23 belediye başkanına sahip olan CHP’de değişim gerçekleşti. 2019 seçimlerinde İzmir'de CHP dışında diğer partilerin kazandığı ilçe sayısı 6.
2024 seçimlerinde kimin kazanıp kaydedeceği amatörler için hiç önemli değil. Onların kafalarında bir parti ve aday mutlaka var. Ama kalplerinde olan istek hizmet edecek, sorunları çözecek, ilgi gösterecek, maçlarına gelecek, sadece seçimden seçime hatırlayan değil, her zaman birlikte olacak bir başkan…
Ortak istek: Amatörlere futbol sahası. Basketbol, voleybol oynayacakları salon. Diğer branşlar için saha… Ve en önemlisi de ilgi…
Hiç kimse çıkıp da ilçede futbol sahası yapacak alan yok demesin. Yeter ki yapmak istesin…
İzmir Büyükşehir’in de ilçe belediyelerinin de gücü buna yeter, artar bile.
Karabağlar’ da kulüpler saha diye isyan etti. Ayaklandı… Merkez ilçelerin tamamında sorun aynı. Bu konuda İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu olağanüstü çaba harcıyor. Başkan Efkan Muhtar siyaseti de bildiğinden üzerine üzerine gidiyor ama yaptırımı olmadığından hep duvara çarpıp geri dönüyor.
Pes ediyor mu?
Asla…
Daha güçlü olarak devam ediyor. Halkapınar Spor Tesisleri’nde (Atatürk Stadı) harika bir ASKF İdari binası yaptı/yaptırdı… Kendisini ve yönetimini bir kez daha kutluyorum. Demek ki isteyince her şey oluyor.
Amatörlere futbol sahası neden olmasın?
Yeter ki siz istekli olun. Goethe’nin dediği gibi: “İstekli misiniz? Hemen bu dakikayı kullanınız, yapabileceğinize inandığınız işe başlayınız.”
Önemli olan istemek ve işe başlamak!
Unutmayın; amatörler inandıkları için istekliler.
Başkan adayları için amatör spor kulüplerine yapacakları her ne olacaksa, düşünecek zaman oldukça fazla…
“Ben hepsini biliyorum” demek sorunları bitirmez. Bunları gerçekleştirmek için uygulamak da gerekir… Unutmayın; istemek önemli değildir, mutlu son için yapmak gerekir...
Mahallenin basit bir amatör kulübü diye burun da kıvırmayın. Onların arkasında bir ordu, bir mahalle, bir semt ve inanmış büyük bir aile var…
Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Kuvvet birdir ve milletindir.”
Yorum Yazın
Facebook Yorum