AVNİ ERBOY
Ülkemiz sporuna baktığımızda belediyelerin spora olan tutkusu veya yatırımının en üst düzeyde olduğunu görüyoruz.
Üç büyük şehrimizin belediyeleri spora önemli bir yer ayırırken, hatırı sayılır bütçelerle hem gençlere, hem de yediden yetmişe herkese spor yaptırmaya özen gösteriyorlar. Bazı belediyelerimiz amatörlüğü de aşarak profesyonel sporların içine dalıp gidiyorlar.
Bugün Ankara’nın Osmanlıspor’u, İstanbul’un Başakşehir’i bunların en önemlisi. Ülkenin en büyük ilçelerinden, bir zamanlar tütünün, şimdilerde de “zeytinin başkentti” olan Akhisar da futboluyla süper ligde boy gösteriyor.
Sadece futbol mu? Profesyonel spor branşları olan basketbol, voleybol, hentbol ve diğer branşlardaki takım sayılarına bakacak olursak ülkenin hemen hemen her kentini yöneten yerel yönetimlerin bir spor kulübü ve liglerde bir veya birkaç takımı var. Kulübü ve liglerde takımı olmayan belediyeler adeta nazar boncuğu.
Bunun nedeni “gençliğe ve kitleye spor yaptırmak” mı? Yoksa yarışmacılık ruhunu arttırarak halkına heyecan katmak mı? Oysa, belediyelerin aslı görevi sadece ve sadece “ücretsiz spor okulları”yla sporcu yetiştirmek ve kentinin amatör kulüplerini maddi manevi olarak desteklemek olmalı. Bir de yeteri kadar spor tesisi yapmak.
Kısa bir araştırma sonucunda, futbol, basketbol, voleybol üst liglerindeki belediye takımlarını şöyle sıralamak mümkün.
FUTBOL
Gaziantep Büyükşehir, Nazilli, Erzurum Büyükşehir, Sivas, Menemen, Niğde, Etimesgut, Sancaktepe, Çorum, Van Büyükşehir, Kozan, Erzin, Bodrum, Manisa Büyükşehir, Tire, Çorum, Elaziz, Sultanbeyli, Bergama, Bağlar, Altınova, Gürsu, Çekmeköy, Keçiören, Karadeniz Ereğlisi, Pursaklar, Beyköy, Kozlu, Körfez, Malatya Yeşilyurt, Araban, Şehit Kamil, Sarıkamış, Kelkit, Bayburt, Fatsa, Ladik, Ortaköy, Ayancık, Silifke, Adana Büyükşehir, Mersin Büyükşehir, Toroslar, Kilis, Belen, Altındağ, Aksaray, Talas, Zara, Kazan, Bucak, Kepez, Sarayönü, Serik, Hisar, Konyaaltı, Çiğli, Ortaca, Didim, Karpuzlu, Ayvalık, Alaşehir, Gönen, Karabiga, Aliağa, Tire.
Kadınlarda Konak, Ataşehir, Antalya Döşemealtı, Karadeniz Ereğli, İlkadım, Van Büyükşehir, Balıkesir Büyükşehir, Sarıyer, İncirliova, Didim, Gölbaşı, Kemer, Geçit, Dörtyol, Hatay Büyükşehir, Batman, BASKETBOL
İstanbul Büyükşehir, Giresun, Büyükçekmece, Sakarya Büyükşehir, Afyon, Beylikdüzü, Samsun Büyükşehir, Akhisar, Düzce, Mamak, Yalova, İzmir Büyükşehir, Artvin, İnegöl, Melikgazi, Mersin Büyükşehir, Kepez, Aydın Büyükşehir, Çankırı, Bilecik, Edirne, Çorlu, Kırklareli, Saray, Küçükköy, Malatya Büyükşehir, Gaziantep, Haliliye, Silifke, Bağlar, Cizre, Kayapınar, İzmit, Kadıköy, Bornova, Menemen, Fethiye, Nilüfer, Umurbey, Orhangazi, Selçuklu, Aksaray, Bafra,
Gaziantep Basketbol.
Kadınlar: Hatay Büyükşehir, Canik, Mersin Büyükşehir, Edremit, İzmit, urla, Edirne, Bursa Büyükşehir, Düzce, Burhaniye, Küçükçekmece, Bayraklı, İzmir Büyükşehir, Alanya, Menemen, Toroslar,
VOLEYBOL
Bursa Büyükşehir, Nilüfer, Sarıyer, Çanakkale, İnegöl, Afyon, Tokat, İstanbul Büyükşehir, Manisa Büyükşehir, Balıkesir Büyükşehir, Bayramiç, Salihli, Alaşehir, Samsun Büyükşehir, Bolu, Pursaklar, Kazan, Kula, Konya Büyükşehir, Seydişehir, İstanbul Büyükşehir, Bigadiç, Palandöken, Hatay Büyükşehir, Payas, Melikgazi, Aksaray, Niksar, Malatya Büyükşehir.
Voleybolda Bölgesel Lige inemedik. O kadar çok belediye takımı var, yazmakla bitmeyecek.
Hentbolde takımların neredeyse tamamına yakını belediye kulübü. Üst liglerdeki belediye takımları: Merzifon, Selçuklu, Beykoz, Bozok, Ankara Büyükşehir, Aziziye, Nilüfer, Yenimahalle, Kastamonu, Muratpaşa, İzmir Büyükşehir, Aksaray, Üsküdar, Osmangazi, Polatlı, Mudanya, Sivas, Yalıkavak, Adıyaman, Serik, Karşıyaka, Gümüşhane, Köyceğiz, Sakarya Büyükşehir.
Dört branştaki durum bu. Belediyesporlar yurdun dört bir yanında boy gösteriyor. Yaşam mücadelesi veren, belediyelerin desteğini bekleyen amatör kulüpler bu tablo karşısında ne yapsın?
Başka söylenecek bir şey kaldı mı?
Yorum Yazın
Facebook Yorum