AVNİ ERBOY
Basketbol Adamları Derneği’nin Türkiye çapında ses getiren ve bu yıl önümüzdeki günlerde açıklanacak olan geleneksel 13. BAD Basketbol Oskarları öncesinde, bir önceki yıl aklıma geldi. 12. Basketbol Oskarlarını Bornova Belediyesi’nin yaşam verdiği Belkahve’deki Ata Evi’nde gerçekleştirmiştik. Görkemli bir ödül töreniyle “Basketbol Oskarları” ile S”pora Katkı ödülleri”ni dağıttık. Basketbol Adamları Derneği’ne Bornova Belediyesi büyük katkı sağlamış ve törenine dört dörtlük geçmesi için çaba harcamıştı. Ata Evi’ni Bornova Belediyesi Basın Danışmanı Mustafa Yılmaz ile kararlaştırdık. Sevgili Mustafa ile belediyenin sosyal tesislerini tek tek gezdikten sonra, Ata Evi’nde yapmamızın ne kadar doğru karar olduğunu o gün görmüştük.
Elbette, sporun içinden gelen ve fırsat buldukça da spor yapmaya özen gösteren Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla’nın destekleri BAD için önemliydi. Bornova’daki amatör spor kulüplerinin yanı sıra Göztepe, Altınordu, Altay gibi “Türk Sporu”nda tarih olan kulüplerimize destekleri de inanılmaz. “Futbolun ilk oynandığı yer” Bornova’nın, spora bakış açısının başkan Olgun Atilla ile değiştiğini görmemek için de kör olmak gerekiyor.
12. Basketbol Oskarları ödül töreninde çabaları bir hayli fazla olan basın danışmanı Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra Spor İşleri Müdürü Serpil Beyazıt, Kültür İşleri Müdürü Gülçin Gönençer’in katkısını da unutmamak gerekiyor. Tören öncesi ve sonrası Belkahve Ata Evi sorumlusu Arda Kalaycı ve ekibinin yardımlarına teşekkür etmeden geçmek de olmaz.
Arda, gerçekten Ata Evi’ne gelen konuklara harika bir sunum yapıyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Kervanı ekibi ve özel olarak misafirlerimle gittiğimdeki sunumuna tüm ekip hayran kalmıştı. Anlatımında adeta o günleri yaşıyor gibi oluyorsunuz…
Tam adıyla “Belkahve Ata Anı Evi”nden yeri gelmişken söz etmek gerekiyor. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla’nın prestij eserlerinden birisi. İyi ki de o mezbelelik yer için büyük uğraşlar vererek İzmir’e, Bornova’ya böylesine anlamlı eseri kazandırarak, hediye etmiş…
Eski halini çok iyi bilen birisi olarak da “Helal olsun Olgun başkan” demekten kendimi alamıyorum…
Belkahve’de, 1991 yılında, heykeltıraş Tankut Öktem tarafından dönemin en yüksek heykeli olarak yapılan, Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 metre boyunda üniformalı heykeli, Bornova’nın ve İzmir’in en önemli kent sembollerinden birisi. İşte bunun hemen yanında 9 Eylül 2016 tarihinde Bornova Belediyesi tarafından hizmete açılan Belkahve Ata Anı Evi de şu anda en çok ziyaret edilen yerler arasında.
Ata Evi’nin sorumlusu Arda Kalaycı’nın söylediklerine şöyle bir göz atalım:
“Kurtuluş Savaşı’nın sembolü olarak o günlerden kalan Dua kitabı, bayrak, Şayek Kalpak ve silahlar bir arada. Burada sergilenen bayrakların da bir hikâyesi var. İşgalciler tüm Türk Bayraklarını topladıkları için 9 Eylül 1922’de Türk askerleri İzmir’e girerken asılacak bayrak bulmakta zorluk yaşanmış. İzmirli kadınlar hemen yeni bayraklar dikerek açığı kapatmış. O dönemden kalan İstiklal madalyaları da var. Bu madalyalar generalinden, erine kadar herkes için tek tip olarak hazırlanıp verilmiş. Hasan Tahsin’in işgalcilere ateşlediği silahın aynı serisi de Ata Anı Evi’nde sergileniyor. Türk ve Yunan askerlerinin mataralarını da orada görebilirsiniz. Mataraların boyundan Türk askerinin Yunan askerinin yarısı kadar suyla yetinmek zorunda olduğu açıkça anlaşılıyor. Ata Anı Evi kapılarını açtığı beri tüm halkımıza hizmet veriyor. Hepinizi ziyaretimize bekliyoruz.”
Gerçekten de Bornova Belediyesi’nin unutulmayacak eserleri arasında yer alan, belki de İzmir genelinde en önemlilerinden birisi olan Belkahve Ata Anı Evi’ni ziyaret etmenizi öneriyorum. Özellikle de Olgun Başkan’ın büyük mücadelelerden sonra geri getirmeyi başardığı bir kitabe var.
Ne biliyor musunuz?
Belkahve’deki çeşmenin kitabesinin öyküsü şöyle: “Kazım Dirik Paşa’nın İzmir Valisi olduğu dönemlerde hazırlanan bir kitabe Atatürk’ün Belkahve’de su içtiği çeşmenin başına dikilir. (1926 ile 1928 yılları arasında) Daha sonraki yıllarda yapılan tamiratlardan birinde, yerinden sökülür ve bir kenara atılır. Kavaklıdere köylülerinden biri de belki de mezar taşı zannederek köy camisine getirip bırakır. İşte bu önemli eseri de Olgun Başkan duyar duymaz kolları sıvar ve uzun uğraşlar sonunda kitabeyi teslim alır. Bornova Belediyesi tarafından İzmir’e kazandırılan Belkahve Ata Anı Evi’ne, yani gerçek yerine teslim edilir.”
Şimdi sıra da olan da, o çeşmeyi eski yerine yapmak… Kitabeyi de anlına yerleştirmek…
Yorum Yazın
Facebook Yorum