Detaylara ayırdığımız zaman
Spor eğitiminde sorunlar giderek artıyor. Okul sporları konusunda, ilk 4 yılında yer alan beden eğitimi kültürü ve sporla ilgili bazı dersler uzman eğiticiler tarafından verilmiyor. Neredeyse hiç uygulama yapılmıyor.
İşte bu konuyu Türkiye Futbol Vakfı olarak düşünmüş, tartışmış ve işin futbolu ilgilendiren taraflarını Türkiye Futbol Federasyonuna iletmeye karar vermiştik.
Sonrasında bir ziyaret için gittiğimiz Türkiye Futbol Federasyonunda konuyu bizzat Başkan Mehmet Büyükekşi’ye aktarmış idik. Futbol açısından neler yapılabileceğini anlattıktan hemen akabinde Başkan derhal telefonuna sarılıp anında Milli Eğitim Bakanımızı aramıştı. Bakan Tekin’in şunu dediğini bize iletmişti: “Başkan, istediğinizi yaparız…”
Bu konuşma ve görüşmelerimiz Ağustos 2023’te yapılmıştı. Aynı yılın sonlarına doğru çok farklı bir alanda düzenlediğimiz bir toplantıya katılan Spor Bilimleri Fakültelerimizin Dekanlarından birisi bu konuda projenin başladığını ve İstanbul’daki çalışmaları Marmara Üniversitesinin yürüteceğini açıkladı. Türkiye çapında 16 bölgenin seçildiği ve bu bölgelerdeki spor bilimleri fakültelerinin futbolla ilgili eğitmenlerinin bu çalışmada yer alacağını söyledi.
Hem kişisel hem de vakıf olarak, düşüncemizin hayata geçirilecek olmasından dolayı aslında sevinemedim. Çünkü, bu gibi projeler öncesinde çok ciddi bir hazırlık yapılması gereklidir. Pedagoglar, çocuk gelişim uzmanları, oyun geliştiriciler, sınıf öğretmenleri, psikologlar, iletişimciler, antrenman bilimciler ve atletik performans koçlarının bir araya getirilmesi şarttır. Eğer bu sözünü ettiğimiz meslek temsilcileri ile görüşülmeden salt futbol egzersizleri ile bu iş kotarılamaz.
Böyle bir projede son derecede önemli ve küçük ayrıntılar yer almaktadır. Çocukların yaşadıkları evlerden başlayıp, futbol için buluşacakları sahalara gelmeleri, kullanacakları ulaşım araçları, kullanılacak egzersizlerin onları hem yaş hem de psikolojik özelliklerine uygun seçilmesi, eğiticilerin kullanacakları öğretim yöntemleri, uygulamalardaki araç ve malzemeler, çalışmaların kayıt altına alınması, su ve sıvı tüketimi, sağlık ve motorsal testler, vb. birçok parametre dikkatle etüt edilmelidir. Bu yazdıklarım bir çırpıda aklıma gelenler. Dahası sayfalar dolusudur.
Bu işi yaparken eğer detayları dikkate katmaz isek asla başarılı olamayız. Bugün sporda, endüstride, tarımda, yazılımda ileri ve güçlü ülkeler bu gelişmelerinin arkasında inanılmaz düzeyde bir Ar-Ge olduğunu açıklamaktadırlar. Ve tabi ki, detaylara ayırdıkları zaman, onlara bu verimliliği getirmektedir.
3x4’lük sistemdeki bu girişim çok güzel ama özensiz ve çabuk sonuç alma odaklı olması halinde istenen hedefe ulaşamayacaktır. Bir an önce konu paylaşılmalı, taraflar bir araya gelmeli, kaliteli bir ürün için maksimum düzeyde hassasiyet gösterilmelidir.
Etrafıma bakıyorum, tüm başarılı ürünlerde detaylara ayrılan zamanın uzunluğunu görünce neden bu kadar çok para verdiğimi anlıyorum. Sporda, bugünkü örneğimiz olan futbolda iyi bir ürün istiyorsak eğitimin ilk dört yılında bile olsa ultra düzeyde detaycı olmak bize başarılı bir gelecek sağlayacaktır. İyi bir hafta dilekleri ile…
Yorum Yazın
Facebook Yorum