Özellikle de Serbest Güreş’te bir zamanlar rakiplerinin sırtını yere vurarak 1986 ve 1987 yıllarında Dünya ve Avrupa Şampiyonluklarına ulaşan, Azerbaycan’ın efsanevi güreşçilerinden Khazar İsayev’ı tanımak, onunla dost olmak gerçekten kongrenin en güzel yanıydı.
Yüzünden eksik olmayan tebessümü, hayata bakış açısı ve Türklere olan sevgisi ve cansiperane yardım isteğiyle tertemiz kalbi onu daha da büyüttü…
Azerbaycan Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı, Fair Play Komisyonu Başkanı Khazar İsayev Fair Play Kongresi boyunca ekibiyle birlikte her hangi bir aksaklığa neden vermemek için gecelerini gündüzlerine katarak kongrenin “dört dörtlük” geçmesini sağladı.
Oğlu Müşfik babası gibi durmaksızın çalıştı… Babası gibi güreşçi olan ve Azerbaycan’da şampiyonlukları bulunan Müşfik başta olmak üzere ekibinden Cavidan ve Lale de kongre boyunca oldukça ter döktü…
Khazar’ı kongre ve fair play ödül töreni boyunca yalnız bırakmayarak, eli ayağı olanlardan Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın üst düzey yöneticisi Aydın Mammadov’un da hakkını yememek lazım. Var güçleriyle hiçbir aksamanın meydana gelmemesi için uğraş verdi. Aydın bey de, kongre boyunca deyim yerindeyse “yerine hiç oturmadı” ve tüm konuklarla yakından ilgilendi. Elbette Dr. Salhad Abbasova’nın da emeklerini de “es” geçmememiz gerekiyor.
Bakü’den herkesin mutlu ayrıldığını görmek, “İki devlet bir millet” sözünün sık sık kullanıldığı ülkede kendimizi yabancı hissetmemek duyguların da en güzeliydi… Ankara’daki facianın duyulduğu saatlerde üzüntülerimize ortak olmaları gözlerindeki hüzünden adeta okunuyordu…
Bakü Devlet Spor Akademisi’ndeki “Fair Play Kervanı” panelinde üstadımız, Babıali’nin duayen gazetecisi, Türkiye’de fair play’ın babası olan Erdoğan Arıpınar’a “Fahri Doktora ünvanı” verilmesi büyük sürpriz oldu. Bizleri de son derece gururlandırdı. Milletvekili olarak ülkesine hizmet eden, rektör Prof. Dr. Abiyev Agahan Gulan, “Erdoğan bey zaten kalbimizdeydi. Şimdi bizim artık içimizden biri” diyerek fair play’e yaptığı hizmetleri övgü dolu sözlerle aktardı.
CIFP Konsey Üyesi ve EFPM Başkan Yardımcısı Erdoğan Arıpınar da, teşekkür konuşmasında Azerbaycan’da Fair Play’e olan ilgi ve desteği övdü. TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı Murat Özbay ile Kervan ekibinde yer alan Sevim Güllü, Semra Demirer, Teoman Güray, Haldun Domaç, Doç. Dr. Bilge Donuk ve bendenizin çeşitli görsellerle desteklenen konuşmalarını öğrenciler ilgiyle izledi.
Haldun Domaç’ın “Siz hangi takımı tutuyorsunuz?” sorusuna ne cevap verildi biliyor musunuz?
Salonun büyük bölümü Galatasaraylıydı… Sonra %30’luk bölüm olan Fenerbahçeliler boy gösterdi… Ve nihayet kalanlar da %10 Beşiktaş taraftarıydı…
İşte böyle bir sevgi vardı, Azeri öğrencilerinde… Türkiye sevgisinin yanı sıra, Türk takımlarına olan tutkuları…
Bakü’ye 3. Gidişimdi. Daha önce 2 kez, Tunç Afşar’ın Bakü FC’de başkan yardımcılığı, Bülent Sağlam’ın A Takımında teknik direktörlük yaptığı dönemdeydi… Bakü FC’nin lig ve kupada 5 maçını izlemiştim. Bakü “beşte beş” yapınca, yöneticiler “Sen bizim uğurumuzsun” demişler, sürekli gelmem için de “açık çek” vermişlerdi. Rusya’ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti ve Gürcistan ile sınır olan Zakatala’ya kadar gitmiş, yaklaşık 900 km yol yapmış ve Simurg Zakatala ile Bakü FC’nin maçını da izlemiştim.
Şimdi Bakü FC’nin durumu hiç de iç acıcı değilmiş… Üzüldüm…
2. Gidişim Azerbeycan Voleybol Milli takımının as oyuncularından Natavan ile evlenen ve mutlu bir yuva kuran Tunç’un düğün merasimiydi…
Her gidişimde, Bakü’deki muhteşem değişikliğe şahit oldum. Olağan üstü binalar, yaşam alanları, inanılmaz gece ışıklandırması, son derece lüks mağazalar, AVM’ler… Ama değişmeyen tek gerçek dostluklarıydı…
Kardeş gibi bağırlarına bastılar, Türk heyetini…
Her şey için sonsuz teşekkürler Khazar İsayev…
Yorum Yazın
Facebook Yorum