Bu kez biraz bencillik yaparak, memleket havası koklatacağım sizlere…
Akhisar hayatımda çok önemli bir yer tutar.
Çocukluk ve delikanlılık dönemlerimi yaşadığım bu güzel kente çok şeyler borçluyum…
İlk, orta ve lise öğrenimim Manisa’nın en büyük ilçesinde tamamlandı.
Öncelikle bugün “beni, ben yapan” mesleğime burada başladım. Spor yöneticiliğine de…
Eğer başarılıysam, o günlerin eseridir. Asla unutamam…
Demek; temel eğitimi iyi aldığımın en güzel göstergesi bu!
Akhisar Haber Gazetesi, Güven Matbaası, Akhisar’ın Sesi Gazetesi ve Matbaası, Kadri Lafçıoğlu, Ferhan Özcan, Turhan Kaynar, Levent Ciğeroğlu, Ahmet Cevdet Sıdal (Ahmet Kalafat), Haldun Akyüz…
Akgünspor, Mehmet Emin Sapmaz, Güneşspor, Gençlikspor, mor-beyaz renkleriyle Akhisarspor ve sonunda da üç kulübün (Gençlikspor, Güneşspor, Doğanspor) birleşmesiyle doğan bugünkü Akhisarspor…
Matbaacılık, gazetecilik ve spor yöneticiliğinde belki şöhretli, tanınmamış, kıyıda köşede kalmış, isimsiz taşra muhabirleri, ustaları olabilir ama onlar benim için birer kahraman ve en iyi öğretmen oldu… Gösterdikleri yol hedefe ulaştırdı… Her birine minnettarım.
“Onların senin üzerinde emekleri çoksa, mutlaka senin de gazete ve kulüplere, özellikle de genç yaşta Akhisar’a attığım önemli imzalar var ve çok!”
Bu söz, yıllar sonra tarafıma söylendiyse bu dostlarımın güzelliğindendir. Onların düşüncesine de saygı duyuyorum…
Yıkılmaya başlandığını üzülerek öğrendiğim, anılarımızla dolu Akhisar Stadı başta olmak üzere, soyunma odalarının arkasındaki alanda yaptığımız maçlar… Çomaklı Dede Futbol Sahası (Bugün ismi nedir bilemiyorum ama ayrıldığımda üzerine okul yapılmaya başlamıştı) Oradaki gayri federe futbol takımlarının inanılmaz turnuvaları… İstasyon Sahası, Beyoba, Sazoba, Kayalıoğlu köy futbol Sahaları… Okulun ek binası yapıldığı ana kadar futbol oynadığımız Sanat Enstitüsü (başladığımız yıl Endüstri Meslek Lisesi adını aldı) futbol sahası… Ve basketbol için açık sahalarla Akhisar Spor Salonunun parkeleri…
Hatırlayanınız vardır mutlaka…
Akhisar’ın futbol tarihi gerçekten nefesleri kesecek gibi… Yetişen yıldız sporcular, milli takımlarda oynayanlar, profesyonel ekiplere transfer olanlar… Akhisarspor ile peş peşe gelen zaferler ve yapılan modern stat ile Avrupa Kupaları’nda mücadele eden süper lig ekibinden bugünlere korkunç bir düşüş…
Hem de paraşütsüz…
Ve bugünkü iç karartan, geleceği bilinmeyen belki de çok bilinmeyenli bir denklem halinden öte arapsaçına dönüşmüş bir kulüp!..
Soruyorum size, Akhisarlılar… Akhisarspor’a gönül verenler… Mutlu musunuz?..
Akhisar’ın tarihini ve anılarımın bir bölümünü yeni çıkardığım “Mutluluk Üçgeni” isimli 3. Kitabımda anlatmıştım. Aslında bu şehirde futbol tarihini öğrenmek isteyenlere en güzel ve doğru adres: Akhisar Spor Adamları Derneği… İbrahim Macana ile rahmetli Emin Otal’ın (Amigo Emin) yarattığı, şimdi İbrahim’in deyim yerindeyse sırtında taşıdığı müzeye inşallah sahip çıkarsınız da; o da tarihin yok olanlar listesine eklenmez…
Sevgili belediye başkanım bu söz size… Küsmek, devlette görev yapan hele hele halkın oylarıyla şehrine hizmet için koltuğa getirilenlere hiç yakışmaz. “Yok” saymak mı? Asla!
Ahmet Dutlulu bu şehre çok önemli katkılar yarattı, sporda da silinmeyecek izler bıraktı. Unutamayız… “Akhisar Futbol Tarihi”nde önemli yerini aldı. Akhisarspor’u yok olacak dönemde Ufuk Merde’nin önerisiyle Akhisar Belediyesi’nin kanatları altına aldı ve yaşamasını, bugünlere kadar gelmesini sağladı. Halil İbrahim Doğan da amatörlükten profesyonelliğe geçişi gerçekleştiren kahraman oldu…
Akhisarspor’da futbol dediğinizde dünden bu güne hizmet eden her futbolcu akla gelmeli. Elbette bazıları bir adım, birkaç adım öne çıkıyor. Bu çok doğal.
Turgay Meto, Ergun Öztuna, Suat Gürbüzer, Bekir Mustafa, Kaptan Rafer (Onuncuyıl), Namık Erboy, Halil İbrahim Yaşbudak, Mustafa Nalçın, Mustafa Başarır, Doğan Karatosun, Bacak Halil, Taka Mustafa, Kelle İlhami, Kara Refik (Demirel) Ringo Veli, Camcı Özcan (Namlısoy), Birol Taşkınlar, Zeki Vardar, Ahmet Kalafat, Cihat Tepeci, Uşaklı Asım, Şerif Andaç, İzzet Öztuna, İlyas Kahyaoğlu, Teneke Talat (Gürbüzer), Demir Ali Nurcan (Tuzcu), Hasan Pekel, Orhan Çallı, Çöle Suat, Kakule (Suat Akyol), Çaycı Rıza, Ertunga Çıvan, Adnan Kakule, Kazım Akok, Hasan Şahbaz, Mustafa Nalçın, Bankacı Vedat, Hurşit, Kobalak Güngör, Sezgin, Ceyhun, Atak, Şabanbar İbrahim, Tayyar Şive, Bülent Ciğeroğlu, Kaleci Enver Erdem (Zoti), Golmen İbrahim, Cemal Şenbay, Enişte Hüseyin, Erdoğan Vardar, Pancar Sami, Sezai İşçi, Fahrettin Şekerler, Orhan Patoğlu, Ahmet Çimbilli (İdareci) Gürhan Dal, Nedim Kuyucu, Simsi Yaşar, Terzi Abbas, Sirke Hüseyin, Mehmet Emin Ensivri, Hasan Boduroğlu, Tarık Meto, Haci Rahmi Gökçam, Kadir Durmuş, Kadir Kalaycıoğlu, Bahattin Sağlamcı, Kaleci Baki, Çıta Orhan,Rasim Taşkınlar, kaptan Armağan (Öziş), Sarı Yılmaz (Yıldız Poçal), Titrek Refik (Dolanmaz), Kaptan Tuğrul (Başarır), Koca Kaptan (Faik Kocaöğüt), Fehmi Çeneli, Hüseyin Çeçendiken, İsmail Hakkı Özçelik, Turan Poyraz, Emin Macana, Muammer Toser İbrahim Çiçektepe, Ali Pehlivanoğlu, Hanif Pehlivanoğlu, Birtan Taşkınlar, Zogo Sadullah (Kirazaldı) Kuti Mustafa (Gezgin), Solak Mustafa, Yusuf Çalışkan, Behiç Basatuğrul, Vecdi Saçkırk, Mümin Kara, Gürhan Dinçer, Akif Başaran, Yılmaz Hızal, Arap Ali, Enver Yolver, Erol Saba, Komanda Ali, Ferhat Ferhatlar, Sarı Çetin, Tufan Ayyıldız, Berber Muammer, Kelle İlhamı, Arabacı Necmettin, Şevki Çalışkan, Taşkafa Ahmet, Şarap Ali, Bülent Sağlam, Memiş Büyük, Kelle Burhan,(Burhanettin Aslantürk), Bisikletçi Mesut, Ruhan-Mehmet Ağdanlı, kaleci Bülent Alacaoğlu…
İlk profesyonel futbolcu olarak Akhisar’da tarih yazan Kaptan Emin Kökçü… Son dönemde Ümit Milli Takıma seçilen Oğuz Sabankaya, A Genç Milli Fatih Çelikol, Genç Milli Selçuk. Medyada Haldun Akyüz ve Kenan Molla'nın katkıları unutulur mu? Ya yerel basın mensuplarımız... Hakkı ödenmez... Türkiye Futbol Adamları Derneği Akhisar Şubesi ile Akhisar Spor Adamları Derneği’ni asla “es” geçmeyiniz… TÜRFAD’da başkanlık yapan Yılmaz Atabarut, Hüsnü Kahraman ve son başkan Nurullah Zağlı, ile Akhisar Spor Adamları Derneği başkanı İbrahim Macana Akhisar Spor Tarihi’ne imza atanlar arasında, unutulmamalı… Hakem olarak da İsmail Tunalı hocam önemli yer alan ilk isimlerden birisiydi…
Elbette unuttuklarım olacak… Şimdiden hepsinden özür diliyorum…
Akhisar’da futbol dendiğinde Akhisarspor akla geliyor. Yeşil Siyahlı ekibin, logosundaki tütün sarı rengiyle kuruluş tarihi: 8 Nisan 1970. O günden bu yana kimler başkanlık yaptı bir hatırlayalım mı?
1970-1972 Yılmaz Atabarut, 1973-1974 Ahmet Acar, 1974-1975 Mümin Uçkun, 1976-1977 Hacı Refik Bıçakçı, 1978 İsa Akkaynak, 1979 Şükrü Altınay, 1980 Saadettin Özar, 1981 Ali Pehlivanoğlu, 1982 Mahir Öktem, 1983 Doğan Tufan, 1984-1985 İsmail Göldelioğlu, 1986 Hasan Taşkent, 1987-1988 Vasfi Raşit Erdem, 1989 Kemal Bulucu, 1990 Mustafa Kurt, 1991-1992 Hasan Söğütlüdağ, 1992-1995 Halil İbrahim Doğan, 1995-1998 Fehmi Abut, 1999 Ahmet Dutlulu, 2000-2003 Erdoğan Kamburoğlu, 2004-2008 Ömer İşçi, 2009-2019 Hüseyin Eryüksel, 2019 Fatih Karabulut.
Tümü Akhisarlı.
Bugünkü başkan da bir süre kulübü dışarıdan yöneten Evren Özbey.
Peki, bugün koltukta oturan başkan nereli?
Spor evrensel olduğundan, hizmette de sınır bulunmadığından bu önemli olmayabilir. Ama konumuz bu değil!
Akhisar’da futbola ve sporuna hizmet edenleri şükranla anıyorum. Vefat edenlere Allahtan rahmet, yaşayan efsanelere de uzun ömürler diliyorum…
Dediğim gibi Akhisar her alanda olduğu gibi sporda da pek çok yıldız yetiştirdi. Ne var ki bunların değerini bilemedi. Bilmedi! Sadece bir kez TÜRFAD Akhisar Şubesi, harika bir iş yaparak “Akhisarspor’a hizmet edenler”e şilt verdi, onları bir araya topladı ama unutulanlar, gönüllerini yaraladıkları da çok oldu!..
Jimmy Gator’un dediği gibi: “Biz geçmişi unutabiliriz ama geçmiş bizi unutmaz.”
Asla unutamadığımız günler, aylar, yılların yanı sıra arkadaşlıklar dostluklar vardır. Bazen yanında olmaktan, sohbetini dinlemekten bile ders aldığın büyüklerimizi unutmamız imkânsızdır…
Ali Yüksel Bedre, Camcı Özcan (Namlısoy), Kara Refik (Demirel), Ringo Veli, kaptan Tuğrul, Mahmut Sungur, Süleyman Şakrak, Armağan Öziş, Berber Şevki Vardar, Mehmet Emin Sapmaz, Terzi Zühtü, Gento Erdoğan, Turşu İrfan…
Kardeş gibi büyüdüğümüz Sadullah Kirazaldı, çoğu anımız beraber olan Anıl Saçkırk, Mustafa Gezgin, Recep Başer… Mahalleden Sosyete Ahmet, Birtan Taşkınlar, Zoğo Ahmet, Muhsin Gürmen, Süleyman Özkaraman… Okuldan Laz Kemal, Cihan Okan, Tevfik Fikret Tufan…
Akgünspor’dan Berber Halil (Sarsılmaz), Koca Kaptan Sefer, Volkan, Taner, İsmet, Haydar, Hoca Mehmet (Haşlaker). Naim. Nice genç futbolcular yetiştiren Süleyman Özkaraman, Gürhan Dinçer… Basketbol takım arkadaşlarım Ali Osman Garipcan, İrfan Şahin, İbrahim Öktem, Abidin Bıçakçı, M.Akif Başaran, Erkan, Satır Mustafa, Ahmet, Barış, Semih Gürçay, Halil Hatip ve diğerleri..
İbrahim Macana ile matbaa, takım, gazete arkadaşlığı… Ufuk Merde’yi ayrı bir yere koyuyorum. Kardeşim gibi… O Akhisar’a hizmete devam ediyor ama Akhisar o ve onun gibilerin kıymetini biliyor mu acaba?
Kuzenlerim; Akhisar’ı çerezleriyle Avrupa’da tanıtan Sengel kardeşler Sait ve Mehmet…
Ömer İşçi’ye çok şey borçlu Akhisarspor… Aynen Hüseyin Eryüksel’e olduğu gibi… Salih Hızlı’nın emekleri ve katkıları çok… Rasim Er, Halil İbrahim Doğan, Adem Korkmaz asla unutulmaz…
Atila Çimen’i anmamak mümkün mü? Nurlar içinde uyusun… Yılmaz Merde’ye ne demeli… Akhisar’ın köftesini marka yapan, binlerce kişiye ekmek kapısını açan Bircan Taşkınlar’ın ve kardeşleri Birtan ve Bülent’in Akhisarspor’a maddi manevi katkısının ne olduğunu bilen var mı?
Geçmişi bilmek, geleceğe ışık tutar unutulmamalı…
Bu nedenle diyorum ki, geçmişteki başarıları biz bugün de bekliyor ve istiyoruz… Ama gel gör ki; Akhisarspor futbolda, basketbolda düşmemek için çırpınıp duruyor. Futbolda 20 maçta 23 puan topladı. Düşme hattından 4 puan önde. Basketbolda ilk yarıyı 16 maçı 16 yenilgiyle son sırada tamamladı. En yakın rakibiyle arasındaki galibiyet farkı 5 maç.
Yanlış yönetimlerin sonucunda Akhisar’da her iki spor branşı yok mu olacak?
Bugün için belki ama gerçekte asla…
Buna hiç kimse izin vermez diyeceğim. Ne var ki; bugün olduğu gibi sporda bu gibi olaylar tiyatro izler gibi sus pus oturup seyredilmez…
Unutmayın. Remember Me’nin bir sözü var: “Parmak izlerimiz dokunduğumuz hayatlardan silinmez.”
Yorum Yazın
Facebook Yorum