SANCAR MARUFLU
Yarın 24 Temmuz Pazartesi. 94 yıl önce 1923 yılının 24 Temmuz’unda imzalanmış olan Lozan Barış Antlaşması’nın 94’ncü yıldönümü kutlamalarını, Saat: 11.00’de, Konak Belediyesi’nin davetiyle, Kemeraltı Asmalı Mescit Yokuşunda bulunan, “İsmet İnönü Anı Evi ve Müzesi”nde ki geleneksel törenimizle sürdüreceğiz. Lozan’ı Anma etkinliklerini başlattığımız 21 Temmuz Cuma sabahı, “İzmir Dr. Behçet Uz Kültürparkı”nda ki, Lozan Kapısı iç girişinde bulunan ve Prof. Heykeltraş Tankut Öktem tarafından yaratılmış, “Atatürk&İnönü Lozan Anıt Heykeli”ni ziyaret ederek, Lozan Antlaşmasının kahramanları olan, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk” ile “İsmet İnönü”ye minnetlerimizi, saygı duruşumuzla sunduk. Anıt Heykel’e çiçeklerimizi bıraktık. Aynı gün, 21 Temmuz akşamı ise “Gaziemir Atatürkçü Düşünce Derneği”nin konuğu olan, Büyükelçi Onur Öymen’in “Lozan Konferansı”nı izledik. İzmir’li demokratik sivil kitle örgütleri olarak, “Dünya’da ve Avrupa’da en son yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle”, özellikle “1923 Lozan Barış Antlaşması”nın, emperyalizme karşı, “Türkiye’nin özgürlüğünün ve bağımsızlığının tapu senedi” olduğunu” sık sık vurgulamayı, bu yıl da ısrarla sürdürüyoruz. Geleneksel olarak her 24 Temmuz’larda düzenlediğimiz etkinlikte, yarın 94 yıl öncesinin kahramanları olan “Atatürk’e, İsmet İnönü’ye ve Lozan Delegasyonuna” özellikle tek tek isimlerini yansıtarak teşekkür edeceğiz. Yarın; “İzmir’i Sevenler Platformu”muz adına, Atatürkolğ Ahmet Gürel’in yöneteceği etkinliğimizde Saygı Duruşunun ardından hep birlikte istiklal Marşımızı söyleyeceğiz. Konak Belediye Başkanı Av. Sema Pektaş’ın konuşmasından sonra, temsilci kurumlar adına da bir konuşma yapılacak. Ardından; İsmet İnönü Anı Evi’nin içinde Ahmet Gürel’in hazırladığı <Lozan 1923 filmini> de izleyeceğiz. Katılmak isteyenler, etkinliğimize sadece Türk Bayrağı ile katılabilecekler. 4 yıl önce, Temmuz ayında, İzmir, Seferihisar’da soyadı olan “Işıklı” sözcüğü gibi yaşamı süresince vatanına ve Türk halkına, daima “bilim ışıltıları saçmış”, bu arada Lozan Antlaşmasını çok yönlü olarak incelemiş ve eserler yazmış, çok değerli bir Atatürk Cumhuriyetçisi olan Prof. Dr. Alparslan Işıklı Hocamızı, bu yıl da tören sırasında anacağız. Alparslan Işıklı Hocamız; 4 yıl önce 13 Temmuz’da Seferihisar’da ki yazlık evinin olduğu site’de girdiği denizde tansiyon düşmesinin neden olduğu bir kalp krizi sonunda kaybetmenin acısını yaşamıştık.
Yaşamı boyunca Atatürk Cumhuriyetçisi çizgisiyle, emperyalizme ve faşizme karşı daima direnmiş, işçi sınıfının haklarını korumuş, öğrencilerini çok sevmiş ve öğrencileri tarafından da çok sevilmiş, pırıl pırıl bir devrimci önderimiz olan, ADD kurucusu Alparslan Işıklı Hocamızı 4 yıl önce, henüz 73 yaşında Ankara’da toprağa vermenin acısını yaşamıştık. Alparslan Işıklı Hocamızla ölümünden 2 gün önce telefonla konuşmuştum. Lozan’ın 90’ıncı yılı etkinliklerine davet etmiştim. Seferihisar’dan, (sonradan Onu da yitirdiğimiz) Dr. Birol Yüksel ile birlikte törenlerimize geleceğini ve çok önemli ve çok yeni mesajlar vereceği bir de konuşma yapacağına söz vermişti.
Bu ilişkiden dolayı artık Biz, 4 yıldır, her “Lozan’ı anma etkinliklerinde” Alparslan Işıklı Hocamızı da anıyoruz. Alparslan Hocamızın Eşi Zerrin Işıklı’ya, Oğlu Ali Işıklı’ya, 2 torununa ve kederli ailesine, tüm sevenlerine bir kez daha başsağlığı diliyoruz. 24 Temmuz’lar aynı zamanda Ankara’da yıllarca parlamento muhabirliği yapmış, İzmir’li Gazeteci-Yazar Özden Alpdağ’ın da ölüm yıl günüdür. 9 yıl önce Foça’da yitirdiğimiz Özden Ağabeyimizin de kabrini bugün ziyaret ederek bir anma etkinliği yapacağız. 26 Temmuz Çarşamba günü ise İzmir’in en başarılı ve çok yönlü sanat ve cemiyet adamlarından Tercüman-Rehber, Ressam, Yazar ve şair Ali Fuat İçsel’i, Ailesi ve Sevenleriyle birlikte anacağız. 27 Temmuz Perşembe günü Saat: 18.30’da İzmir’imizin simge ve sembol yapıtlarının en başında gelen ve Atatürk’ün yapılanlar içinde en çok beğendiğini ve en anlamlısı olduğunu sık sık ifade ettiği İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda ki Gazi Heykeli’nin 85’nci yıldönümünü törenle kutlayacağız. Gazi Heykeli’nin açılışının yapıldığı 27 Temmuz 1932 tarihi aynı zamanda “İzmir’de ilk planlı şehircilik atılımının” da başlatıldığı günün yıldönümüdür. İzmir’de o günlerin Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz’dur. Yakılmış ve yıkılmış bir İzmir’i külleriyle ele alıp yeniden yaratan Dr. Behçet Uz, Gazi Heykeli ile birlikte İzmir’e ilk çağdaş ve modern şehircilik planlamasını da getirtip, başlatmıştır. O günün simgesi ise, tören günü halka da dağıtılan palmiye fidanlarıdır. İzmir’e sayısız güzellikler kazandırmış Dr. Behçet Uz’u ve İzmir Gazi Heykeli’nin yapımcısı İtalyan Heykeltraş Pietro Connenico’yu da rahmet ve sevgiyle yad ediyoruz. Geride bıraktığımız hafta içinde; Çarşamba günü, Karşıyaka’nın K.S.K.’de oynamış ve “efsane” sözcüğünü hak etmiş 3 ölümsüz yıldızı ile birlikte temmuz ayında yitirilmiş değerlerimizi tek tek anlatarak andık. 15 yıl Karşıyaka’da futbol oynamış, Karşıyaka’ya şampiyonluklar kazandırmış “Koca Kaptan” Erol Baş” ile Karşıyaka Yakışıklısı Milli Futbolcu ve Kore Gazisi “Suat Gürbüzer”i ve Efsane demokratik sivil kitle ve meslek odaları lideri, eski enerji bakanımız ve Milletvekilimiz, K.S.K.’nin lisanslı basketbol yıldızı Ersin Faralyalı’yı da, Karşıyaka Soğukkuyu’da ki kabirlerinin başında ilgililerin ve sporcu arkadaşlarının geniş katılımlarıyla anmanın onurunu ve gururunu yaşadık. Korumaktan ve kollamaktan sorumlu olan ve Dr. Behçet Uz tarafından kurulmuş derneğin Başkanı olduğum “Ataorman” olarak anılan, “İzmir Atatürk Ormanı”mız da, geçtiğimiz günlerde ard arda çıkan orman yangınlarını çok fazla büyümeden, hemen söndüren “İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangın Kurtarma Ekibine” teşekkürler ediyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Yorum Yazın
Facebook Yorum