Bakanlıklar uyarı zincirinde, mağdurlar milyonları aştı.
ERDAL İZGİ
Biz vatandaşlar…
Saf, salak, cahil mi görülüyoruz?
Yoksa…
Zaman dolandırıcılara, piyasa sahtekârlara mı kaldı?
Uyarı üzerine uyarı.
“Acaba beni kim, nasıl, nereden kandıracak” endişesiyle yaşar olduk.
***
Hemen her bakanlığı resmi uyarısı var.
Sıralayalım:
Maliye Bakanlığı:
KDV veya vergi iadesi yapılacağını belirterek kredi kartı bilgisi isteyenlere aldanmayın. Adımıza bilet veya dergi satmak isteyenleri ihbar edin.
***
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı:
Devlet memuru olmak isteyenleri kamu kurumuna yerleştireceğini vaad eden, bakanlığımızın renkli amblemi, görevli bürokratlarımızın ismi, mührü ve ıslak ismini kullananlara dikkat edilmesi…
***
Sağlık Bakanlığı:
Evde sağlık hizmeti olmadığı halde hasta istismarıyla araç,gereç,hizmet satmak isteyenlerin eve alınmaması, ihbar edilmesi…
Bu konuda valiliklere genelge gönderildi.
***
Ulaştırma, Denizcilik, Habercilik Bakanlığı:
Ticari araç sürücüleri için zorunlu olan SRC belgelerinin çıkarılması için vekâlet ve komisyon alınarak vatandaşların kandırıldığı tespit edilmiştir. Çıkar gruplarına kanmayın
***
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı:
Bir takım kişiler,” Şikâyetiniz hakem heyetince sonuçlandırıldı. Kredi veya kimlik belgelerinizi vermeniz halinde paranız iade hesabınıza yatırılacaktır” demektedir. Böyle işlem söz konusu değildir. İnanmayın.
***
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı:
Uyarısı; “Devlet destekli hibe kredisi başvurusu başladığını bildiren bazı kişiler, telefon numarası vererek başvuruyla birlikte kimlik bilgilerini toplamaktadır. Şahsi ve hesap bilgilerinizi vermeyin”
***
Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanlığı:
Çiftçiye, Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu’ndan hibe kazandığını söyleyerek ödeme yapılacağını ve bu amaçla kimlik bilgilerinin telefonla istenmesi olayı sahteciliktir. Bakanlığın uygulaması yoktur.
***
Milli Eğitim Bakanlığı:
Dolandırıcılar tarafından e-okul sisteminin ismi kullanılmaktadır. Öğrencinin yetersiz olduğu konularda ücretsiz araç,gereç ve hizmet verileceği bildirilmekte, şahsi bilgi ve para istenmektedir. Velilerin bu yönteme itibar gösterilmemesi…
***
Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu:
Kart aidatlarını geri ödeme bahanesiyle ismimiz kullanılarak kredi banka bilgilerini isteyen kişilerin kurumumuzla ilgisi yoktur.
***
Devlet Personel Başkanlığı:
Memur alım vaadiyle kendilerini resmi görevli olarak tatınak kişilerle bağlantımız bulunmamaktadır
Ve diğerleri. Valilikler, belediyeler, il müdürlükleri…
***
Bunları nereye şikâyet edeceğiz?
Emniyet birimlerine, polise.
İçişleri Bakanlığı da telefon mesajlarıyla uyarıyor:
“ Telefonda kendisini polis, savcı, asker olarak tanıtıp adınız veya banka hesabınız FETO/PDY terör örgütüne karıştı diyerek para, altın isteyenlere inanmayın”
***
Herkes tokatçılardan dertli.
Mağdurlar on binlerdi, yüz binleri geçti, milyonları aştı.
Bu tabloyla…
Nasıl paranoyak olmazsın?
Yorum Yazın
Facebook Yorum