AVNİ ERBOY
İzmir’den “Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Kervanı” geçti… Kervan öyle bir geçti ki; uzun yıllar silinmeyecek şekilde hafızalara yer etti… Babıali’nin üstadı, “Türkiye’de Fair Play’ın babası”, gazeteci-yazar Erdoğan Arıpınar komutasındaki “Fair Play Kervanı” Murat Özbay, Teoman Güray, Doç. Dr. Bilge Donuk, Haldun Domaç, Semra Demirer, Remzi Yılmaz, Sevim Güllü, Olimpiyat 4.sü, efsane maratoncu İsmail Akçay ve bendeniz oluşan ekibin ilk durağı Selçuk oldu. “Fair Play Madalyası” takdim edilen Belediye Başkanı Dr. D. Zeynel Bakıcı’nın ağırladığı ekip, Meryem Ana’yı ziyaret ederek, Efes Harabeleri’ni gezdi.
Kuşadası Güvercin Ada turunun ardından yorgunluk Karşıyaka Mavişehir’de Denizkent Restoran’da Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın harika ev sahipliğiyle atıldı. Karşıyaka’nın eşsiz manzarasıyla yenilen akşam yemeğindeki konu “Karşıyaka ve spor” oldu. “Manisa ve İzmir sporuna yaptığı hizmetler” nedeniyle Fair Play Hizmet Madalyasını alan Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Murat Özel’in de bulunduğu sohbette, Fair Play Kervanı üyeleri “Karşıyaka Belediyesi’nin projelerini” Başkan Akpınar’dan hayranlıkla dinlerken, geceye son noktayı “Karşıyaka’nın Filizleri Projesi” damgasını vurdu. Arıpınar,başkan Akpınar’a “Fair Play Hizmet Madalyası”nı takarken “Bu proje gecenin kaymaklı tatlısı oldu” diyerek noktayı koydu.
Karşıyaka’nın gece güzelliklerini seyrederek, İzmir’deki otellerine dönen Kervan’ın bir gün sonra durağı Bornova Belediyesi’ydi. “Fair Play Hizmet Madalyası” takdiminden sonra başkan Olgun Atila’nın güne neşeyle başlatıp, bir gün öncenin yorgunluğunu yok edecek tatlı sohbeti, Daum Kafe’de “çay keyfi”, Kadınlar İş Merkezi’ndeki “kadına yaratılan istihdam”, Kervan ekibinin “İyi ki İzmir’e gelmişiz…” sözünü söyletmeye yetti!..
Bornova Aziz Kocaoğlu Stadı, Atatürk Spor Kompleksi’ni gezerken, “İzmir Sporu” adına mutlulukları kat ve kat artan, hayranlıklarını gizleyemeyen TMOK ekibi “Bravo Olgun Başkan”a diyerek, tek tek tebrik etti… Spor tesislerinden ayrılırken, gezdikleri stadı gördükten sonra “Bir de İzmir’de stat yok yaygarası koparıyorlar”diye düşündüklerini tahmin ettiğim kervan üyeleriyle öğleden sonraki ilk durağımız İzmir Valisi Erol Ayyıldız oldu. Hükümet Konağında Vali Ayyıldız, yoğun görüşme trafiğinde TMOK ekibine ayırdığı zaman hatırı sayılırdı. Vali beye takılan “Fair Play Madalyası” ve Valilik makamına sunulan Fair Play Heykelcik takdim töreninin ardından Türk Bayrakları’nın önünde çekilen anı fotoğrafı ziyareti ölümsüzleştirdi.
Ekip, ardından Saat Kulesi önündeki hatıra fotoğrafları çeke çeke İzmir Büyükşehir Belediye Binasına giderek, başkan Aziz Kocaoğlu ile kucaklaştı. Kocaoğlu’nun sımsıcak sohbetiyle mest olan grup İsmail Akçay’ın dünya şampiyonasındaki anılarıyla neşeli dakikalar geçirirken Aziz Başkan’a takılan “Fair Play Madalyası” ve başkanlık makamına sunulan Fair Play Heykelcik takdim töreninin ardından, laf döndü dolaştı ve siyasete geldi. Aziz Başkanın “her şeyi öğrendim de, şu siyaseti öğrenemedim” sözü hafızalara kazındı… İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden mutlu ayrılan ekibin denk geldiği “İzmir’in ayazı”nı bu sıcak sohbetle hissetmedi…
Valilik ve Büyükşehir Belediyesindeki törenlere katılan Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu'ya da valinin huzurunda "Fair Play Hizmet Madalyası" sunuldu...
Akşam, Belkahve’deki Ata Evi’nde Atatürk’ün sevdiği şarkılar eşliğinde yenen yemekten sonra Belkahve’nin iliklere işleyen soğuğuna karşın Atatürk’ün Heykelinin yanına giderek İzmir’İ seyreden ekibin lideri Erdoğan Arıpınar başkan Olgun Atila’ya dönerek geceyi noktaladı: “Başkan senin için söylenecek tek bir söz var dedi ve ekledi: Yürekten tebrik ederim…”
Müdürlüğünü Burhan Şentürk’ün başarıyla yürüttüğü Karaca Otel’in geleneksel İzmir misafirperverliği ile ağırladığı “Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Kervanı”nın, 3. Ve final gününde rotasındaki ilk durak “ev sahibi” Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’ydi. Dekan Prof. Dr. Rana Varol’un ekibiyle tüm hazırlıkları “dört dörtlük” yaptığı olağanüstü sıcakkanlı karşılamasıyla tahmin ediliyordu. Nitekim de öyle olduğu ilerleyen saatlerde görüldü. Toplantı salonundaki mini brifing sonrası komite üyelerine, emeği geçenler Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Timuçin Gencer ile Yrd. Doç. Dr. Tolga Akşit, Doç. Dr. Olcay Kiremitci, Yrd. Doç. Dr. Gülbin Nalçakan, Yrd. Doç. Dr. Emine Kutlay, öğretim görevlileri H. Kaya Gücü, Mehmet İnce, fakülte sekreteri Servet Salim Cankurt’e Fair Play Hizmet Madalyaları takıldı.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H.Cüneyt Hoşcoşkun’u ziyaret edecek olan Kervan üyeleri, Rektörlük binasına girdikleri andan itibaren tarihi dokuya hayran kaldı. Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nün bulunduğu alanda 18. yüzyılın başlarında bir manastırın olduğu bilinmekte. Bu arazide ilk olarak Hollandalı bir göçmen tarafından tek katlı olarak inşa edilmiş ev, 1817 yılında ticari amaçlarla İzmir’e yerleşen, ünlü Whittall Firması’nın ortaklarından James Whittall tarafından 1820’lerde satın alınmış. Onun ölümünden sonra kardeşi Charlton Whittall’in mülkiyetine geçen ev, daha sonraki yıllarda genişletilmiş, üzerine katlar ilave edilmiş ve “Büyük Ev” adıyla anılmaya başlanmış. Büyük Evde farklı tarihlerde Sultan Abdülaziz (1863), Edinburg Dükü Alfred Ernest Albert ve onunla birlikte gelen(1910 yılında George V. adıyla İngiliz tahtına çıkan) George Frederick Ernest Albert (1886) ve Yunan Prensi Andrew’in (1921) ağırlandığı tarihçilerce belirtilmektedir. Mülkiyeti yaklaşık 1930’larda Whittall ailesiyle akraba olan Giraud ailesine geçen Büyük Ev 1960 yılında kamulaştırılarak T.C. Maliye Hazinesi’ne devredildikten sonra Ege Üniversitesi’nin mülkiyetine geçen binada Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H.Cüneyt Hoşcoşkun ile Rektörlük Senato Odası’nda bir araya gelen kervan üyelerinin keyfine diyecek yoktu. Arıpınar ve arkadaşları, “Fair Play Hizmet Madalyası” sunulan Turgutlu doğumlu rektör ile başladıkları sohbette zamanın nasıl geçtiğini bile anlamadılar ve programlarında yarım saatlik gecikmeye de neden oldular…
Dünya’nın tek “Fair Play Karikatür Sergisi” olan ve derece kazanan eserlerin sergilendiği karikatürler törenle kesilen kurdelenin ardından gezildi.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki “Fair Play Paneli” öğrencilerin müthiş ilgisiyle karşılandı. Ne var ki, bazı sabırsız öğrencilerin salondan zamansız ayrılmaları fair play ruhuyla ters düştü!
Her şeyi harika organize eden “kusursuz” programa imza atan Dekan Prof. Dr. Rana Varol’a “TMOK Fair Play Hizmet Madalyası” öğretim görevlileri ve öğrencilerinin alkış tufanı arasında takıldı… Rana Hocanın bu alkışları kendisi ve ekibinin hak ettiğine inanıyorum…
Türk Sporuna hizmet eden Çetin Gürel, Baydo Baykal, Erdoğan Sungur (merhumun oğlu aldı), Bahri Vreskala, Okan Yüksel ‘e Fair Play Hizmet Madalyaları Arıpınar ve Erboy tarafından takıldı.
Kervan üyelerinin Fair Play üzerine konuşmaları “ders” niteliği taşıyordu ki, pek çok Spor Bilimleri Öğrencileri sürekli not tuttu…
TMOK Fair Play Kervanı bu yılın 30. Durağı için yönünü Ankara ve yılın son durağı Anıt Kabir’e çevirirken, kervanın koordinasyonu sağlayan, bitmez tükenmez enerjisiyle yorulmak nedir bilmeyen Teoman Güray ekip arkadaşlarıyla birlikte, büyük ilgi gören “Dünya Fair Play Karikatür Sergisi”ni topluyordu…
İzmir’de dolu dolu 72 saat yaşayan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Konseyini, ekibin tek İzmirlisi olarak Adnan Menderes Hava Limanı’ndan İstanbul’a mutlu bir şekilde uğurlarken “Aklım İzmir’de kaldı” dediklerini hissediyorum…
Yorum Yazın
Facebook Yorum