Sanıyorum 1967 veya 66 da olabilir, Uzay Yolu isimli dizide ilk kez bir cep telefonu ile karşılaşmıştık. Üzerinden epeyce yıl geçti ve cep telefonu çılgınlığı bütün dünyayı sardı ve insanlığı teslim aldı. Benzer özellikleri olan fakat farklı marka ve modellerin savaşı içinde yaşamımızı sürdürüyoruz. Hoş, hâlâ cep telefonu satın almayıp ev telefonları ile idare etmeye çalışan büyük bir insan topluluğu var.
Burada çok önemli bir nokta var. İnternet denilen ve kablolu ya da kablosuz bir ağ sistemi araçları, insanları birbirine bağlama gücüne sahip. Bunu yaratmak, yaymak ve geniş bir kullanım ağı yaratmak ciddi bir teknolojik alt yapıyı gerektiriyor. Çoklu kullanımlarda ise bu ağ kopabiliyor. Hatta anlık ya da sürekli enerji kesintilerinde bu sistemi kullanmak mümkün olamıyor.
İçinde bulunduğumuz pandemi sebebi ile eğitimlerimizi uzaktan yapıyoruz. İnternete olan ihtiyacımız fena şekilde arttı. Bazı yerlerde internet yok. Uzunca bir süre önce kablosuz internet deyince insanlara garip garip bakardık. Bir de işin komik yanları vardı: Telefon yoluyla bağlanabilirdik, beklerken garip sesler çıkardı. Şimdi eğer enerjiniz varsa (Elektrik), kablosuz internetiniz mevcut ise (İnternetinizin olması da yeterli olmuyor, onun hızı, kullanabilme kapasitesi gibi başka faktörler ortaya çıkıyor) artık web ve diğer dünyalara ulaşmanız mümkün oluyor.
Uzaktan eğitimin alt yapısı, enerji, internet ve bunu sağlayan araçlar ile sağlanıyor. Onun dışında bu eğitimi verenlerin eğitim, öğretim ve anlatım becerisi söz konusudur. Öğrenciler, donuk, ruhsuz anlatılan dersleri sevmiyorlar. Anlatım esnasında kısa, basit ve net başlıkların olmasını istiyorlar. Anlatılan bir konuda yorum yapabilme becerilerinin gelişmesini istiyorlar. Bu yüzden, uzaktan eğitimler, yüz yüze yapılan derslerin tadını taşıyamıyor diyebilir miyiz acaba?
Bu periyotta bazı sorunlar yaşıyoruz. Enerji kesintileri, kullandığımız araçların batarya sürelerinin kısalığı veya yeterli olmayışı, internet hızı ile ilgili olarak zaman zaman kopmalar ya da donmaların olması doğrusu keyfimizi kaçırıyor. Burada ilgili Bakanlıklarımızın yanısıra bu hizmete ihtiyacı olan kurumlarımızın konuya dört elle sarılmaları gerekir. Başta Üniversitelerimiz olmak üzere Muhtarlıklarımıza kadar uzanan bir tayf içinde hem internet hızında hem de kapasite artırımları konusunda farklı önlemler almalıyız. Bu dönemi bir şekilde atlatacağız ama ileride daha başka pandemiler bizi bekliyor olabilir. Onlara karşı daha farklı önlemleri şimdiden almalıyız.
Kablosuz iletişim konusu bugün dünyamızın en önemli gelişmesidir. Binlerce kilometre uzaklığa yolladığımız uzay araçlarını bu yolla yönetiyoruz. Uzayda başka dostlarımız vardır diye durmadan radyo dalgaları gönderiyoruz. Belki bir gün bize bir cevap gelecektir diye sabırla bekliyoruz.
Ve bu noktada gerek mikro dalgalar gerekse ultrasonik yayımların sağlığımıza olan etkileri konusunda çok geride kalmış durumdayız. Keza radyo frekanslarının sağlığımıza, beynimize olumsuz tesirlerinin bilinmesine rağmen bu sistemi kullanmada geride durmuyoruz. İleride çok ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamak için şimdiden bu konuda hazırlık yapmak zorundayız. Onlar, şunlar, bunlar yapsın deme yerine bu alandaki çalışmaları bizler yapmalıyız.
Bu yüzden Tesla’ya bozuluyorum. Başımıza bu icatları çıkardı, bak şimdi nelerle karşılaşıyoruz. Herkese iletişimi bol bir hafta diliyorum.
Yorum Yazın
Facebook Yorum