‘Karşıyaka’nın kalbi Hükümet konağının, yeniden inşası için yazmaktan bıkmayacağım demiştim. Doğduğum ve doyduğum kente benim sorumluluğum var’ diye yıllardır yazıyorum.
Yine aynı yerdeyim. Durum vahim. Karşıyaka, küçüldükçe küçülüyor. Arsa üretimi yok denecek bir alana sıkıştı. Kurumlar birer birer merkezden ayrılıyor. Hükümet konağı binası ekonomik ömrünü tamamlamış deniyor. Yeni bir bina yapılması gerekiyor.
“O yaka bu yaka, burası Karşıyaka” diye övünüyoruz. “Karşıyaka’da yaşamak bir ayrıcalıktır” sözü herkesin dilinde. Dilinde de kim ne yaptı? Ona bakmak lazım. Bu güzel kentte yaşamanın hakkını vermek, Karşıyaka’ya hizmet etmekle olur. Erdemli insana kendi geleceğini değil, kentin geleceğini düşünmek yakışır.
7 yıl önceydi, Karşıyaka’daki bütün kamu ve özel kurum yöneticilerinin bulunduğu Karşıyaka’nın sorunlarının da gündeme geldiği bir toplantıda Hükümet Konağı’nın yeniden inşası önerim büyük kabul görmüştü. O dönemde AK Parti Milletvekili olan Kerem Ali Sürekli ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar dahil birçok kesim tarafından desteklemişti. 2019 yerel seçimlerde AK Parti Karşıyaka adayının projelerinde bile yer aldı.
Askerlik Şubesi Konak Yenişehir’e, Tapu Müdürlüğü Alsancak, Sağlık Müdürlüğü Dedebaşı, SGK Örnekköy, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Demirköprü, Tarım ve Orman Müdürlüğü Zübeyde Hanım mahallesine, Adalet Sarayı’nın bina yetersizliğinden hukuk mahkemeleri Çiğli’ye, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Buca’ya taşınması yetmedi en son özelleştirilmiş olsa da Gediz Elektrik şubesinin Bayraklı ’ya taşınma söylentileri… Bunlar Karşıyakalıya büyük eziyet, ekonomik yük oluşturuyor.
Dahada vahimi Adalet Sarayının Çiğli ve bazı birimlerin farklı yerlerde hizmet vermesi önümüzdeki süreçte Adalet Sarayı’nın Karşıyaka’nın dışında bir yere taşınmasına sebep olacak gibi. Bu da Karşıyaka ekonomisi için büyük kayıp.
9 bin metrekarelik alanda kurulu olan Hükümet Konağı, Adliye Sarayı ve Vergi Dairesinin yıkılarak yeraltında eksi 3-4 kat yapılırsa bin araçlık otopark ve sığınak, binanın geri çekilmesi ile Karşıyaka’nın büyük ihtiyacı olan geniş bir tören alanına da kavuşabilir.
Sadece bunlar mı? Tabi ki hayır. 10-15 katlık 3 blokun yapılması halinde her tarafa dağılmış olan adliye, tapu, Tarım ve SGK gibi kurumlarının bir alanda toplanmasının yanında, mevcut diğer kurumların çalışma alanları da genişlemiş olacak. Binanın tepesine bir toplantı, konferans salonu ve restoran da eklense… Karşıyaka’ya çok yakışacak.
Karşıyaka’da yaşama ayrıcalığına sahipsek, onun havasını soluyorsak, Karşıyaka’yı daha da güzelleştirmek için elimizi taşın altına koymamız gerek. Bu güzel kentin hakkını vermek gerek.
Soğukkuyu, Onur, Yamanlar, Gümüşpala, Emek ve Postacılar mahalle sakinleri sabah- akşam Karşıyaka’da. Buralar Bayraklıya bağlandı. Hangi mantıkla bağlandı anlayabilmiş değilim. Bana göre bir referandum düzenlenip bağlanmak istedikleri ilçeyi, mahalle sakinlerine sormak lazımdı, hatta şimdi bir referandum mu yapılsa?
Karşıyaka, 1865 yılında İzmir-Menemen demiryolunun hizmete girmesiyle yerleşime açılmış ve özellikle 1874 sonrasında İzmir merkez (Konak) ile vapur seferlerinin başlatılmasıyla gelişmiş bir yerleşim yeridir.
1927 yılında Bucak statüsü kazanan Karşıyaka, 01.06.1954 tarihinde ilçe olmuş.
Çiğli, Karşıyaka İlçesine bağlı bir semt ve mahalle iken, 27.05.1992 tarih ve 3806 sayılı yasa ile Çiğli ilçe oldu.
Daha önceleri İzmir ili Karşıyaka ilçesine bağlı olan Bayraklı mahallesi, 2008 yılında ilçe oldu. Bayraklı ilçe olunca Karşıyaka’dan Soğukkuyu, Onur, Yamanlar, Gümüşpala, Emek ve Postacılar mahalleleri Bayraklı ‘ya bağlandı. Bu mahallelerin sakinleri şimdi bile sadece resmî kurumlarla olan iş ve işlemlerinde Bayraklı’ ya gittiklerini biliyorum. Karşıyaka ile olan ekonomik ve sosyal ilişkilerini sürdürüyorlar. Karşıyaka’dan ayrıldıkları için uzun süre çok tepki göstermişlerdi.
Karşıyakalının oyuna talip olanlar; Karşıyaka’ya bir güzellik yapın da Karşıyaka’da sizin heykeliniz dikilsin.
Gelecek sayıda Milli Eğitim, okullar ve müdürler ile 2024-2025 eğitim öğretim yılını yazmaya çalışacağım.
Yorum Yazın
Facebook Yorum