Ağırlıklı olarak performans sporlarına odaklanınca, diğer sporları yapmakta olanları pas geçiyoruz. Oysa her yaş ve cinsiyetteki çocuk ve gençlerimizin yıllara göre gelişim eğrileri kayıt altına alınmalıdır. Spor yapanlarla yapmayanlar arasında farklar var mıdır, beslenmenin gelişime olan etkileri ne düzeylerdedir, bölgelere göre ne gibi sonuçlara ulaşılmaktadır gibi sorulara doğru cevaplar bulmak zorundayız.
Ülkemizde 208 Üniversite bulunmaktadır. Bunların içerisinden 100 tanesinde spor bilimleri fakültesi yer almaktadır. Coğrafi olarak baktığımızda her bölgemizde sporla ilgili yüksek öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Bu kurumlarda akademik olarak her yıl sayısı giderek artan bilimsel çalışmaların yapıldığına tanık olmaktayız. Bu çalışmalar içinde o bölgelerde bulunan çocuk ve gençlerimizin antropometrik ölçümlerinin yapılıp yapılmadığına bakmak gereklidir.
Millî Eğitim Bakanlığı gibi Gençlik ve Spor Bakanlığımız özellikle yetenekli sporcuların keşfedilmesi, seçilmesi, yönlendirilmesi için çeşitli testlerin yapılmasını uzun yıllardır destekliyor. Edindiğim bilgilere göre bu testlere katılanların sayısı bir hayli fazla. Ancak bunların içerisinden ne kadarının aktif bir spor yaşamı içinde olduğu konusunda yeterli datalara ulaşamıyorum.
Yeteneklileri belirledikten sonra bunların hangi sporlara kanalize edildiğini şahsen öğrenmek istiyorum. Hangi federasyonumuz bu yetenekliler içinden kaç tane sporcuyu kendi bünyelerine aldılar acaba?
Geçenlerde yazdığım bir yazıda, vücut tiplerinden söz etmiş, bazı sporların ultra özellik taşıyan çocuk ve gençleri istediğini yazmıştım. Kinantropometri, insan yapısını inceleyen bir bilim dalıdır. Spordaki birçok özellik yanında bu alanda yapılmış araştırma sonuçları önem kazanır. Sayısal değerlerin ön plana çıkması yanında ciddi bir istatistik bilgisini bizlere sunar.
Özetlemek gerekirse, çevre, çap ve uzunluk gibi bazı parametrelerden yola çıkarsak kimlerin hangi sporda başarılı olabileceklerini tahmin edebilir miyiz? Yalnızca bu faktörler değil, diğer atletik performans özelliklerini de değerlendirebilirsek belki de geleceğin şampiyon sporcularını keşfetmede bir sayfa aralamış olabilir miyiz?
Sporda başarı yalnızca antrenman, beslenme, psikoloji değildir. Her birinin başarıda büyük payları olmakla beraber insan vücudunun yapısal değerlerinin sayısal görünümü bize farklı fikirler verebilir.
Bilimsel araştırma yapacak gençlerimize şunu öneriyorum: Dar alanda derinlemesine çalışınız. Türümüzün bir parçası olarak insanın keşfedilecek yüzlerce farklı özellikleri bulunmaktadır. Bugün önemsemediğimiz herhangi bir özellik belki bir rekortmeni elimizden kaçırdığımız anlamına gelebilir.
İnsanı anlamak için Michelangelo’nun yaptığı harika bir heykel için kendisine iletilen sorulara karşılık verdiği şu cevabı hatırlatmak isterim: “Ben heykeli yapmadım, taşın içindekini ortaya çıkardım…”
Sanıyorum bizler şimdilik taşları aramakla meşgulüz…
Yorum Yazın
Facebook Yorum