Avrupa Futbol Şampiyonası’nda bazı ülkeler, Milli Takım kafilesi dışındaki misafir olarak getirdiği kişileri ağırladı. Fransa Futbol Federasyonu 27, İsviçre Futbol Federasyonu 14, İspanya Futbol Federasyonu 40, Portekiz Futbol Federasyonu 33 davetlisinin masraflarını karşılarken, İngiltere’nin hiçbir misafiri ağırlamadığı EURO 2024’de Türkiye Futbol Federasyonu tarihe geçti…
Nasıl mı?
Milli Takım kafilesi dışında 613 davetli götüren ve tüm masraflarını karşılayan Türkiye Futbol Federasyonu yine inanılmaz bir başarı (!) öyküsü yazdı…
Müjdeler olsun… Bir kez daha Futbol Tarihindeki yerimizi bir şekilde aldık!..
Ne de olsa önümüzde bir seçim de var öyle değil mi? Fırsat bu fırsat!..
Bu ilk değildi…
Türkiye Futbol Federasyonu yıllardır yurt dışındaki karşılaşmalara özel uçaklar kaldırıyor ve içini yandaşlarıyla doldurarak ağırlıyordu… Bu kez de öyle oldu!
“Sahaya girerek, hakemi yumruklayan başkan”,
“Sahadan çekilen Süper Lig takımı”,
“Yurt dışında oynanamayan Süper Kupa”,
“Yarıda kalan Süper Kupa Finali”nden sonra yeni bir skandal daha…
Yıllardır bilinen gerçekler bu kez sosyal medyaya düşünce, dillerde pelesenk oldu, dimağlara yerleşti.
Üstelik de devletin, Cumhurbaşkanlığın “tasarruf tedbirleri” aldığı bir dönemde…
Şimdi ne mi olacak?
Olan olmuş, gidenler yan gelip yatıyor… Bol bol diyar ellerde gezip tozuyor…
Bizler de her zaman olduğu gibi “vatan, millet, Sakarya edebiyatı” yaparak, yine gülüyoruz ağlanacak halimize?
TFF yetkilileri yazılan, çizilenler için ne düşünüyor diye hayıflanmayın.
Ama siz siz olun; büyük rakamları bırakın, küçük harcamalardan sakının ki, ufak bir deliğin koskoca gemiyi batırmaya yettiğini asla unutmayın!
Ama bu, TFF’de kimin umurunda?
Futbolumuzun saha içindeki mücadelesini, döktüğü alın terini, saha dışındaki olaylarla fenomene dönüşen başkan ve yönetimi bir anda yok ediyorsa bunun hesabı kesinlikle sorulmalı!
Önemli olan profesyonel kulüplerin yanı sıra, amatör spor kulüplerinin de sesiz kalmamaları ve seslerini profesyoneller gibi yükseltmeleri…
TFF içinde amatörleri temsil edenlerin “Ne yönetimle kötü, ne de yerimden olayım” mantığıyla hareket etmeleri artık rahatsızlık yaratmaya başladı.
Almanya’ya 613 özel misafir götüren TFF’nin harcadığı paraların bir bölümünün de amatörlerin ceplerinden çıktığını onlar biliyor da, sizlerin haberi var mıdır?
Amatör futbol kulüplerinin başkan ve yöneticilerine sesleniyorum:
Sizlerden aldıkları paraların nasıl kullandığını görüyor musun?
Artık açın gözünüzü, ellerinizdeki hayali beyaz bastonları (Görme engellilerin -total kör, az görenler- bağımsız hareket edebilmesini sağlayan araca Beyaz Baston denir) atın ve haykırın!..
Sen bir amatör futbolcunun aktarma bedelini ödeyebilmek için dolaşıp para dileniyorsun. Adeta avuç açıp, kapılarda saatlerce bekleyip aldığın 3-5 kuruşa ekleme yapıp, TFF’ye yatırıyorsun.
Onlar da, 613 misafirin en iyi şekilde ağırlanması için bol keseden harcıyor…
Ne mutlu ki; Avrupa Futbol Şampiyonası’nda harika bir başlangıç yaparak Gürcistan’ı 3-1 gibi bir skorla yenip milyonları sevindirdik…
Zaferimiz, sosyal medyada Türkiye Futbol Federasyonu’nun Milli Takım Kafilesi dışında 613 davetliyi şampiyonaya götürmesi, tüm masraflarını da karşılaması haberleriyle bir anda gölgelendi…
Bu israf değil de nedir?
Hz. Muhammed israfçılara şöyle seslenmiştir: "Bir ırmaktan abdest alırken bile, suyu israf etmeyiniz."
Bu vahim tablodan sonra ortaya çıkan, Amatör Spor Kulüplerinin aktarma bedelleri TFF’ye değil, amatör futbol kulüplerine yatırılmalı gerçeği…
TFF’den hizmetse, zaten lige katılım bedelini kuruşuna kadar peşin alıyor.
TASKK (Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu) verdiği hizmetin bedelini de kulüplerden peşin olarak tahsis ediyor…
O zaman neden aktarma bedellerini kulüpler almıyor da TFF’ya havadan para kazandırıyor?
Aktarma bedeli nedir?
Amatör futbolcunun A Kulübünden B Kulübüne transfer olması. Bunun gerçekleşmesi için alacak kulüp TFF ile İlindeki ASKF ve üst kuruluşu TASKK hesabına 100 ile 5020 TL. (2023/24 sezonu için) arasında para yatırmasıdır.
İki kulüp anlaşıyor, futbolcular transfer yapıyor ama parayı TFF alıyor…
Sen 3-5 yıl futbol oynamıyorsun, X takımdan Y takıma transfer olacaksın. Yine TFF’ye aktarma bedeli ödüyorsun…
Bunun dışında kulüpler ayrıca her yıl lige katılmak için 1500 TL (2023/24 sezonu için) yine hesaplara para yatırıyorlar. Bu geride bıraktığımız sezon için belirlenen miktarlardı. Bunun ne kadar olacağına da her yıl sezon başında TFF karar veriyor.
Ayrıca TFF her çıkacak lisanstan, antrenör belgesinden, yönetici, doktor, sağlık görevlisi kartından da para alıyor.
İzmir’de İASKF’nuna bağlı 333 amatör spor kulübü var. Bu rakam Türkiye genelinde 15.858’dir. Kulüplerin sezon başına en az 5 aktarma yapacağını varsayarsanız düşünün artık rakamı…
TFF’nin aktarma bedelleri konusunu yeniden masaya yatırması da amatör spor kulüplerinin en büyük dileği.
Kulüplerini yaşatabilmek için “sevda” uğruna adeta boğazlarından kesen ve ailelerinden saklı kulüplerine para harcayan başkan ve yöneticilerin bu spor aşkına destek olmak yerine köstek olmak ne insanlığa yakışır, ne de spor ahlak ve kültürüne…
Amatör Spor Kulüplerinin sıkıntılarını bilmeyen yok. Aslında onların bu ülkenin “olmazsa olmaz”ları olduğunu söylememiz de komiklikten öteye geçmez… Artık “Kral Çıplak” diye haykıracaklar da artık tüm kulüpler olmalıdır…
Amatör futbol kulüplerinin sıkıntıları bilen ve onların içinden gelerek ASKF kurullarında görev alanlar koltuğu değil, kulüpleri düşünmelidir.
Bugün güzel işlere imza atan, Alsancak’ın en popüler caddesi Kıbrıs Şehitlerinde 2 katı bulunan ancak Halkapınar Spor Tesisleri içinde kendi modern binasını da yapan İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonunun bu konuda liderlik yapmasını diliyor ve bekliyorum…
2021 yılındaki genel kurulda yılların başkanı Kadri Yatkın’ı oy farkıyla geçerek başkan seçilen ve geçen yıl da 152 oyla güven tazeleyen İASKF Başkanı Efkan Muhtar 1967 Bornova doğumlu, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği bölümü mezunu. Sporculuğunun yanı sıra siyasetçi. 2018 de Bornova Belediye Başkan aday adayı oldu ama seçilemedi.
İASKF Başkanlığına seçildiği günden bu yana amatör futbol takımları için çok güzel işlere imza atan ve koltuğu dolduran Efkan Muhtar’ın İzmirli amatörlerle güzel bir ekip kurduğuna inanıyorum. Kendisi gibi, Yönetim Kurulunda bulunan tüm arkadaşlarımız büyük özveri ile çalışıyorlar. Çoğu icraatlarında da ülkeye örnek olarak, yol gösteriyorlar. Sponsor bulup kendi yağlarıyla kavrulmaya çalışıyorlar. Ama bu yeterli mi?
İnanıyorum, Efkan Muhtar yaptığı güzel işlere yenilerini de ekleyecek ve bu sorunun çözümü için kamuoyunu da yaratacaktır.
Yanında olan ve her kararını destekleyen başarılı yönetim kurulu kadar idari kadroda bulunan Ejder Cihan Kaya, Erhan Daşdelen kulüplere inanılmaz destekte bulunuyorlar. Çoğu yerde görmeye hasret kalınan “Güler yüzlü hizmet” her iki spor aşığında var. İdari Koordinatör Mustafa Yılmaz’ın da hakkını yememek gerekiyor. Tek personel Mustafa İlhan Usta da kusursuza yakın…
Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Lider dediğin önde yürüyen değil, yol gösteren olmalıdır.”
Haydi, Efkan Muhtar, bu konuda yol gösterici sen ol ve “Kral Çıplak” diye haykır… Sana yakışan da budur!
Yorum Yazın
Facebook Yorum