Yaşadığı kentin spor geçmişine sahip çıkan, tozlu raflarda sararmış ve yok olma tehlikesi altındaki maziyi gün yüzüne çıkarmanın güçlüğünü anlatmak çok zordur.
Üstelik bunları bir çatı altında toplayıp sergiden çok bir müzeye dönüştürmek de işin en zor tarafıdır.
Bunu gerçekleştiren kişi veya kişileri takdir etmek gerekir.
Günümüzdeki değerlerine sahip çıkmak da çok önemlidir. Ancak bu değerlerin kıymeti için eskiyi bilmek şarttır. Maziden kopuk her nefes daha ilk başta eskimeye namzet bir soluktur…
Yahya Kemal; "Aslan gerilir de, öyle atlar" der bir mısrasında…
Yaşayanlar, geride kalanlar nedir, bilmeli ki… İleriye doğru adımını atsın!..
Bu düşünceyle yola çıkmış olmalı, Macana ile Otal…
Kimdir bunlar?
Birisi ömrünün büyük bölümünü matbaalarda geçirmiş bir “basın emekçisi” İbrahim Macana…
Diğeri de; ekmeği, aşı, işi futbol sevdası olan, futbol aşkıyla yanıp tutuşan Emin Ali Otal…
Akhisar’da İbrahim Macana ile Emin Ali Otal bu zor olan işi başarıp, “Akhisar Spor Tarihi”nin özellikle futbol kısmını günümüze taşıdılar…
Günlerce, haftalarca, aylarca bir arkeolog gibi inceleyip, araştırdılar ve tek tek kapı aşındırıp, eski futbolcuların, yöneticilerin, başkanların, taraftarların evlerinde, çocuklarında, torunlarında, buldukları tüm adreslerde var olan bini aşkın fotoğrafı, formaları, ayakkabıları, kupaları daha doğrusu o günkü futbol adına neler varsa topladılar. Sonunda da “Akhisar Spor Tarihi Müzesi”nin temellerini attılar…
Çocukluk dönemlerinde matbaada birlikte çalıştığım, yan yana futbol oynadığım İbrahim Macana ile ömrünü amatör ve gayri federe futbol takımlarına adayan, dönemimizin “tütün diyarı”, günümüzün “zeytin kenti”nde futbol oynadığım günlerde her an yanı başımızda olan Emin Ali Otal yapılması gereken ancak yapılmayanı ceplerindeki son kuruşu harcayarak gerçekleştirdiler…
İnanın heykelleri dikilmeli!..
Macana ve Otal, bununla da yetinmeyip başta “Akhisar Futbolu”na sayısız futbolcu kazandıran, gayrifedere futbol takımlarının efsanevi başkanı olan, Yıldırımspor’da Ali Pehlivanoğlu, Hanif Pehlivanoğlu ile birlikte oynadığım dönemlerde de benim de başkanlığımı yapan Gento’yu (Erdoğan Cicidurucu), Gençlikspor ve Akhisarspor’un efsanevi genel kaptanı merhum Refik Demirel’in kızı Gamze Demirel, Nilüfer Uygun, Mesut Silici, Gökhan Arslan, Akın Kara, ve Akhisarspor’un ünlü futbolcusu “Titrek Refik” (Refik Dolanmaz)’ı alarak ASAD’ı (Akhisar Spor Adamları Derneği) kurdular…
Derneğin Paşa Mahallesi 145 Sokak No: 15/1’deki (Eski taksi durağı Turan Geçidi Sokağı), lokali törenle açıldı. Açılışı Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ve Akhisar Gençlikspor formasını giymiş Sağlamcı lakaplı Bahattin Karanfil, “Türk Futbolu”nun unutulmayacak futbolcuları Ergun Öztuna, Ogün Altıparmak, Osman Arpacıoğlu birlikte yaptılar…
Açılış şerefine Akhisar’ın eski futbol takımları Türk Ocağı, Gençlikspor, Güneşspor ve Doğanspor fotoğraflarının yer aldığı sergi gezilirken, Fenerbahçeli Ergun Öztuna, Ogün Altıparmak, Osman Arpacıoğlu, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ve eski futbolcuların hep birlikte okuduğu "Hani Saçlarına Taç Yaptığım Çiçekler " şarkısıyla da katılanlara duygulu anlar yaşattılar…
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı’nın “Bu sergide bir cevher saklı. Akhisar Belediyespor’un başarısı Akhisarspor kültürü üzerinden geliyor. Bizler bu kültüre sahip çıktığımız zaman başarımızı kat ve kat arttıracağız” sözleri, Macana ve Otal’ın ne kadar doğru bir iş yaptığını da kanıtlıyordu…
Ogün Altıparmak; "Birdenbire kendimi 1955 senesinde Karşıyaka ile Akhisar’a geldiğimiz zaman oynadığımız özel maçta buldum… Ege’de takım kalmadı. Öncülük yapmalısınız ve yapıyorsunuz. Ben Karşıyaka’dan yetiştiğim halde küme düşecek diye üzülüyorum. Küme düşmek mühim değil sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını yetiştirmek önemli. O bakımdan siz burada modern insanlar, hem dinine bağlı, hem Atatürk’e bağlı hem spora ve centilmenliğe bağlı insanları bir defa daha kucaklıyorum” dedi.
Ergun Öztuna ve Osman Arpacıoğlu’nun konuşmaları adeta genç futbolculara ders niteliğindeydi…
Futbolun dünü ve bugününün bir araya geldiği gün insanların mutluluğu adeta yüzlerinden okunuyordu… Sadece Futbol değil, adeta sporun her branşında ülke ve uluslararası çapında büyük başarılar elde eden sporcuları yetiştiren Akhisar ve bu güzel kentte yaşamlarını sürdüren Akhisarlılar, değerleri gibi ASAD’a sahip çıkmalı ve spora gönül veren herkes de üye olmalıdır…
Yorum Yazın
Facebook Yorum