TEOMAN GÜRAY
(CAPE CANEVERAL’DAN YAZIYOR- FLORIDA, AMERİKA)
Kabaca küçük bir arabanın büyüklüğündeki, PARKER SOLAR PROBE uzay aracıDünya'daki hayatı mümkün kılan yıldız hakkındaki anlayışımızda (Korona) bir devrim başlatarak Aralık ayında ilk bilim gözlemlerini iletecek.
NASA’nın Bilim Misyonu Direktörlüğü’nden sorumlu yönetici Thomas Zurbuchen, “Bu görev, insanlığın yalnızca Dünya’da değil, evrenimizi daha iyi anlayabilecek bir yıldıza yaptığı ilk ziyaret. Onlarca yıl önce sadece bilim kurgu alanında yaşayan bir şeyi başardık. .” dedi.
Misyonun bulguları, araştırmacıların, uydulara zarar verme ve yörüngedeki astronotlara zarar verme, radyo iletişimini bozma ve en şiddetli, aşırı güç şebekelerinde potansiyel görme olanağına sahip olan uzay hava olayları ile ilgili tahminlerini iyileştirmelerine yardımcı olacak.
Görev operasyonları müdürü de, uzay aracının sağlıklı ve normal çalıştığını bildirdi.
Yolculuğunun ilk haftasında, uzay aracı yüksek kazançlı anteni ve manyetometre bomunu devreye sokacak. Ayrıca, elektrik alan antenlerinin iki parçalı bir dağıtımından ilkini gerçekleştirecek. Enstrüman testi, Eylül başlarında başlayacak ve yaklaşık dört hafta sürecek, ardından Parker Solar Probe bilim operasyonlarına başlayacak.
Önümüzdeki iki ay boyunca, Parker Solar Probe, Venüs'e doğru uçacak ve ilk Venüs yerçekimi yardımcısını Ekim ayı başlarında gerçekleştirecek. Kasım ayının başlarında ise Güneş'e 15 milyon mil kadar yakın uçacak.
Parker Solar Probe, Güneş'e daha yakın olan - 3,8 milyon mil - en yakın yaklaşıma varana kadar, Venüs çevresinde toplam 24 geçiş yapacak. Bu noktada, sonda insanın yaptığı en hızlı hareket eden nesnenin kayıtlarını belirleyerek saatte yaklaşık 430.000 mil hareket edecek.
Parker Solar Probe, 7 yıl boyunca Güneş'in uzun süredir devam eden gizemlerini çözmek için Korona’daki manzaraları belirleyecek. Güneşin yüzeyinden 300 kat daha sıcak olan kavurucu Korona'nın sırrı nedir? Süpersonik güneş rüzgârını harekete geçiren şey - tüm güneş sistemi boyunca akan sürekli güneş enerjisi akımı? Ve son olarak, güneş enerji parçacıklarını hızlandıran şey, Güneş'ten kaçarken ışık hızının yarısından fazlasına kadar olan hızlara ulaşabiliyor mu? Bilim adamları bu cevapları 60 yıldan fazla süredir araştırıyorlardı, ancak soruşturma Korona’nın ateşsiz sıcağında en yakına bir sonda aracı yollamayı gerektiriyordu.Parker Solar Probe, görevin aşırı koşullarına ve sıcaklık dalgalanmalarına dayanacak şekilde tasarlandı.
İşte bu göreve, ilk olarak 1958'de güneş rüzgârının varlığını teorileştiren Chicago Üniversitesi Astronomi ve Astrolojı Fizik Ana Bilim Dalı Güneş Astro fizikçisi Dr.EugeneParker'ın adı verildi. Parkergüneşimiz de dahil olmak üzere yıldızların enerjiyi nasıl açığa çıkardığıyla ilgili bir dizi kavram önerdi. Bu rüzgar enerjisini güneş rüzgârı olarak adlandırdı ve bu fenomeni oluşturan kompleks bir plazma, manyetik alan ve enerjik parçacık sistemini anlattı. Parker aynı zamanda, aşırı ısınan güneş atmosferine, Koronun - güneşin yüzeyinden daha sıcak olan - fizik yasalarının beklediğinin aksine - bir açıklamasını da teorileştirdi.
Bu, yaşayan bir araştırmacı için ilk NASA misyonudur.
Yorum Yazın
Facebook Yorum