Bu başlık, iki ayrı alan gibi görünse de birbirlerini destekleyen, ortak çalışmalar yapan, aralarında centilmenlik anlaşması bulunan iki farklı derneğe sahip oluşumlardır. İzmir’de Prof. Dr. Necati Akgün’ün girişimleri ile kurulan Spor Hekimliği Derneği, düzenlediği kongrelerle spor bilimlerinin gelişmesi için çok büyük hizmetleri yerine getirmiştir. Nitekim bu çalışmalar sonrasında, Prof. Dr. Caner Açıkada ve Prof. Dr. Emin Ergen’in çabalarıyla Spor Bilimleri Derneği kurulmuş ve çok disiplinli bir alan olarak daha düzenli, nitelikli bilimsel faaliyetlerin yapılmasını sağlamıştır.
Gündemde o kadar çok konu varken neden bu konuyu dikkatlerinize sunmak istiyorum, izin veriniz açıklayacağım:
Şu an için her iki dernek gayet güzel ve olumlu işler yapmaktadır. Alanın insanları bu cemiyetlere üye olabilmekte, düzenlenen kongrelere katılmakta hatta her yıl öğrencilere dönük kongreler bile organize etmektedir.
Spor Hekimliği denilince kuşkusuz öncelikle koruyucu hekimlik, yaralanmaların minimale indirilme yöntemleri, sakatlanma süreçlerinin izlenmesi gibi birçok konu araştırmalarda yer almakta, ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlar yapılmakta, daha sağlıklı sporun yapılmasına yönelik önlemlerin yaygınlaşması akla gelmektedir.
Spor Bilimlerinden söz edilince bu defa sporun multidisipliner yapısı ortaya çıkmaktadır. O kadar çok çalışma alanı vardır ki, kendi içerisinde biraz daraltılmış fakat derinlemesine araştırmaların yapıldığı bir sektör olduğu anlaşılmaktadır. Sporcu sağlığından başlayan, egzersiz fizyolojisine uzanan, atletik performans çalışmalarından maç analizlerine yayılan geniş bir yelpazede faaliyetler gözlenirken, Üniversitelerde bu alanlar Spor Bilimleri Fakülteleri bünyesinde spesifik bölümlerle yürütülmektedir.
Bu alanların nelerle uğraştığını sizlere kısaca bahsettim. Zaten meraklısı olanlar bu bilim dallarını inceleyebilir ve birçok bilgiye ulaşabilir. Buraya kadar sorun yok. Fakat uzun süredir yazmayı düşündüğüm bir konuyu şimdi dile getiriyorum: Her iki dernek eskiden kendi aralarında bir centilmenlik anlaşması yapmış idiler. Genelde iki yılda bir kongre düzenlemeyi fakat birbirileri ile çakışmadan olmasına karar vermişlerdi. Sonu çift sayı ile biten yıllarda Spor Bilimleri Kongreleri, tek sayı ile biten yıllarda ise Spor Hekimliği Kongreleri yapılır idi.
Şimdilerde bu anlaşma bozulmuş görünüyor. Spor Bilimleri Derneği her yıl kongre düzenleme kararı aldı. Katılımcıların akademik ihtiyaçlarının karşılanması yanında, teşvik alınabilmesi konuları ön plana çıktı. Fakat bu kongrelere gönderilen çalışmaların birçoğunda ciddi hatalar ortaya çıkmaya başladı. Hakem süreçleri etkili olsa da bazen hiç olmadık hataları taşıyan bildirilerin bu kongrelerde yer aldığı görülür oldu.
Çok detaya girmeden şunu öneriyorum: Her iki dernek yöneticileri bir araya gelerek geçmişte iyi şekilde düzenlenen kongre düzenleme takvimlerini gözden geçirsinler. Bunun için hem Prof. Dr. İbrahim Yıldıran, hem de Prof. Dr. Metin Ergün ve ekiplerine önemli görevler düşüyor. Her iki alanın akademisyen ve çalışanları pekâlâ her iki kongreye katılabilirler. Kongrelerde bu alanlara dönük oturumlar düzenlenebilir. Böylelikle hem çeşitlilik hem hareketlilik sağlanabilir.
Her iki tarafta son derecede çalışkan ve üretken arkadaşlarım, öğrencilerim yer alıyor. Artık uluslararası düzeyde düzenlenen bu kongrelerin daha kaliteli olması konusunda hassasiyet göstermeliyiz. Derneklerimiz bir araya gelir ve düşüncelerini paylaşırlarsa eminim çok daha innovatif işler ortaya çıkacaktır.
Benim bu alanlardan beklentilerimden birisi şudur: Spor Bilimleri tarafına sesleniyorum; bir yüksek atlama sporu yapan sporcumuza hangi egzersizleri yaptırırsak 1 cm daha yükseğe atlamasını sağlayabiliriz? Spor Hekimliği tarafına da göz atarsak, hangi egzersizler eklem ve kas yapısını daha sağlıklı bir düzeyde tutabilir?
İki küçük örneği sizlerle paylaştım. Akademik kaygılar ile çalışma yapmaktansa gerçek sporu ve sporcuyu geliştiren, onlara destek olacak araştırmaların ortaya konması çok daha önemlidir.
Biraz uzadı ama sizin de bu konudaki görüşlerinizi almak istiyorum. Eğer düşüncelerinizi bana iletirseniz her iki derneğimizin değerli başkanları ile temasa geçerek konuyu onlara aktarabilirim.
İyi bir hafta dilekleri ile…
Yorum Yazın
Facebook Yorum