Bu yazı da, KKTC’de Girne’ye yakın olan Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Eğitim Kampında kaleme alındı… Dışarısı yakıcı sıcak. Aslında insanı bunaltan aşırı nem… Diyeceksiniz ki; “Deniz kenarındasınız, atla suya serinle…”
Biz Çandarlı, Akçay, Gümüldür, Kuşadası sularına alışkın olduğumuzdan Akdeniz’in suyu çok sıcak geliyor… Serinlemek ne ala; şaka yapmıyorum sadece ıslanıyoruz…
Martı göremediğimizden sanki balık da yok gibi… Aslında vardır da; balıkçı arasanız bulamazsınız… Ada devletinde balık yok demek de komik değil mi?
Ama kampın değişmeyen menüsündeki ızgaralar efsaneydi…
Sebzeye, meyveye hasret kaldık…
Aksiliklere karşın da; KKTC’de mutlu muyuz?
Çok…
Öncelikle yabancılık hissetmiyoruz. Öyle ki; evimizde gibiyiz…
Özellikle HİS Federasyonu Başkanı Hasan Senin’in misafirperverliği bizleri mahcup ediyor… Tatilini yarıda kesip bizimle ilgilenmesi, her an yanımızda olması, son dakikaya kadar “bir isteğiniz var mı?” diye sorması… Uçağımızın inişinden kalkışına, Ercan’a gelip Adnan Menderes’e varışımıza kadar takibi bizleri mutlu etti…
Akhisarlı büyüğüm, futbol oynarken hayranlıkla izlediğimiz ve birlikte de oynama mutluluğuna eriştiğim merhum Nedim Kuyucu nur içinde yatsın, mekânı cennet olsun… Onu; tayinle geldiği yavru vatanda emekli olduktan sonra kızının tahsili için tercihini Kıbrıs’tan yana kullanan oğlu, Em. Albay Hilmi Kuyucu’yla yad ettik… Hilmi Kuyucu ile KKTC’de, bu seyahatimizde tanışıklığımıza karşın ilgisi ve kafileyi yalnız bırakmaması hatıralarımızın üst sıralarında yer aldı.
Her şey için tekrar çok teşekkürler, Hilmi kardeşim… Eşine ve kızına selamlarımızı da ilet…
Güzel insanlarla daha da güzelleşti, KKTC gezimiz… Yarıştık, antrenman yaptık, denize girdik, eğlendik, gezdik…
İşte spor… Dostluk, barış, sevgi, saygı ve arkadaşlık…
Daha ne olsun?
Sıcak insanların yaşadığı yavru vatanda Kıbrıs Türkleri o kadar çok samimi ve içten ki, hiçbir yapmacık hareketlerini görmedik… İçinden geldiği gibi davranıyorlar… Çok güzel bir tablo yaratıyorlar.
Ne var ki; Yavru Vatan’da Afrikalıların çokluğu kentlerde bugün için değil ama yarınlarda rahatsızlık yaratır mı? Bilemiyorum!..
Nereye bakarsanız bakın, Afrikalı öğrencileri gruplar halinde göreceksiniz…
Bu kadar çok Afrika ülkesinden gelen öğrenci olduğunu söyleseler inanmazdım. Ama gözlerimle gördüm… Hele hele Lefkoşa’da belediyeye ait kapalı pazar yerindeki üç büyük dükkânın tabelasını “Afrikalı Pazarı” olarak okuyup, çalışanların hepsinin de Türkçe bilmeyen Afrikalılar olması bizim ekibi hayretler içinde bıraktı…
Türkçe bilmeyen, müşterileri de genelde Afrikalı olan kasap, manav ve şarküteri karşısında “İş yeri bile açmışlar” diye düşünüp de, yandaki esnafa sorduğumuzda “Yok sahibi Mardinli. Afrikalıları çalıştırıyor. Malların çoğu da Afrika ülkelerinden geliyor” yanıtını aldık.
Kıbrıslı dostlar çeşitli Afrika ülkelerinden gelenlerin sayısının aşırı fazla olduğunu ve öğrenci olarak adayı seçtiklerini söylüyorlar. Ancak kafalarında soru işaretleri yok da değil!..
Nijerya, Ürdün, Suriye, Kamerun, İran, Irak, Zimbabwe, Pakistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Libya, Mısır, Pakistan ve Filistinli öğrenci sayısı fazla.
KKTC’de 22 yükseköğretim kurumu faaliyet gösteriyor. 2021-2022 eğitim yılında üniversitelerdeki toplam öğrenci sayısı 110 bine yaklaştığı açıklanmıştı. Bunların 51 bin 280 yabancı öğrenci.
Afrikalılardan söz ederken, “Yabancı öğrenci sadece Afrikalılar mı?” demek de haksızlık olur.
Cumhurbaşkanının “Bostanlıspor onuru”na verdiği akşam yemeğindeki lüks restoranda tüm garsonların Pakistanlı olduğunu söylediklerinde şaşırdım ama KKTC’de kaldığım süre içinde gördüklerimle de; adeta şaşırmayı unuttum…
Yabancıların yapmadıkları iş neredeyse yok gibi… Hangi dükkâna, restorana, manava, kafeye, markete gitseniz mutlaka bir yabancı görmeniz olası…
Bindiğiniz taksinin şoförü bile Kıbrıslı değil…
“Kıbrıslı Türkler nerede diyeceksiniz” değil mi?
Yabancılar karın tokluğuna çalışıyorlarmış…
Sayılar artıp, dengeler değişince hükümet üniversiteye kayıt olup da, öğrenci kimliği alanların “gerçek öğrenci” olup olmadığı araştırmaya başlayıp, “Okula gitme mecburiyeti” koyacağı dillenmiş…
Doğrusu olan bu da, acaba hayata geçirile bilinecek mi?
“Onların spora faydası oluyor mu?” dediğimde aldığım “Hayır”, beklediğim yanıt oldu…
Spor KKTC’de, dünyanın dört bir yanında olduğu gibi futbola endeksli… KKTC Futbol Milli Takımının yeni formalarının tanıtımı bizim bulunduğumuz günlerde Kıbrıslı sanatçı Ziynet Sali yaptı. Büyük ilgi gören konserine KKTC A Milli Futbol Takımının yeni formasıyla çıktı ve formanın tanıtımını gerçekleştirdi.
Gerçekten formaların albenisi ilgi çekiyor. Ercan Hava Alanında sergilenip, satışa çıkarılması da oldukça anlamlı…
KKTC’de spor seviliyor. Futbolda; 262 tescilli kulübü, 156 antrenör, 100 hakem ve 4053 lisanslı futbolcusu bulunuyor. Futbol herkesin dilinde ama KKTC’de en fazla yapılan spor teakwando, kick boks, karate. Bu sporların bağlı bulunduğu federasyonda lisanslı 8612 sporcu mevcut. Bu kadar sporcu olmasına karşın kulüp sayısı ise 23.
KKTC’de sporu yöneten “Spor Dairesi”nin resmi web sitesinden aldığımız bilgiye göre; Hava Sporları, dart ve atıcılık branşlarında antrenör bulunmuyor.
İsterseniz yavru vatanda spor branşlarına şöyle bir göz atalım. Bakalım kaç kulüp, hakem, antrenör ve sporcu var.
Atıcılık Federasyonu’nda 19 Kulüp, 21 Antrenör, 48 Hakem ve 3523 Sporcu, Badminton Federasyonunda 10 Kulüp, 24 Antrenör, 49 Hakem, 180 Sporcu kayıtlarda yer alıyor.
Diğer branşlar ise şöyle:
Binicilik Federasyonu: 8 Kulüp, 18 Antrenör, 25 Hakem, 174 Sporcu. Cimnastik Federasyonu: 16 Kulüp, 76 Antrenör, 58 Hakem, 1577 Sporcu. Eskrim Federasyonu: 5 Kulüp, 9 Antrenör, 7 Hakem, 52 Sporcu. Golf Federasyonu: 5 kulüp, 2 Antrenör, 12 Hakem, 90 Sporcu. Hava Sporları Federasyonu: 10 Kulüp, 25 Hakem, 41 Sporcu. Kick boks, Muaythai Federasyonu: 12 Kulüp, 64 Antrenör, 64 Hakem, 358 Sporcu. Satranç Federasyonu: 24 Kulüp, 99 Antrenör, 129 Hakem, 3695 Sporcu. Tenis Federasyonu: 11 Kulüp, 45 Antrenör, 45 Hakem, 1423 Sporcu. Voleybol Federasyonu: 10 Kulüp, 70 Antrenör, 27 Hakem, 282 Sporcu. Atletizm Federasyonu: 7 Kulüp, 110 Antrenör, 90 Hakem, 210 Sporcu. Basketbol Federasyonu: 14 Kulüp, 60 Antrenör, 64 Hakem, 672 Sporcu. Bisiklet Federasyonu: 8 Kulüp, 10 Antrenör, 16 Hakem, 103 Sporcu. Dart Federasyonu: 20 Kulüp, 12 Hakem, 169 Sporcu. Futbol Federasyonu: 262 Kulüp, 566 Antrenör, 100 Hakem, 4053 Sporcu. Güreş Federasyonu: 7 Kulüp, 9 Antrenör, 13 Hakem, 286 Sporcu. Hentbol Federasyonu: 13 Kulüp, 58 Antrenör, 26 Hakem, 632 Sporcu. Masa Tenisi Federasyonu: 11 Kulüp, 58 Antrenör, 85 Hakem, 800 Sporcu. Su Sporları Federasyonu: 17 Kulüp, 75 Antrenör, 35 Hakem, 367 Sporcu. Triatlon Federasyonu: 3 Kulüp, 15 Antrenör, 28 Hakem, 69 Sporcu. Yelken-Motor-Kürek Federasyonu: 10 Kulüp, 18 Antrenör, 15 Hakem, 272 Sporcu. Avcılık Federasyonu: 66 Kulüp, 6 Hakem, 3835 Sporcu. Bilardo Federasyonu: 14 Kulüp, 21 Antrenör, 24 Hakem, 309 Sporcu. Boks Federasyonu: 7 Kulüp, 34 Antrenör, 32 Hakem, 150 Sporcu.
Engelliler Spor Federasyonu: 4 Kulüp, 3 Antrenör, 30 Sporcu. Futbol Tenisi Federasyonu: 5 Kulüp, 10 Antrenör, 7 Hakem, 89 Sporcu. Halter ve Vücut Geliştirme Federasyonu: 11 Kulüp, 514 Antrenör, 89 Hakem, 563 Sporcu. Herkes İçin Spor Federasyonu: 9 Kulüp, 10 Antrenör, 13 Hakem, 80 Sporcu. Okçuluk Federasyonu: 10 Kulüp, 12 Antrenör, 6 Hakem, 151 Sporcu. Taekwondo- Judo - Karate Federasyonu: 23 Kulüp, 253 Antrenör, 195 Hakem, 8612 Sporcu. Üniversite Sporları Federasyonu: 15 Kulüp, 60 Antrenör, 1560 Sporcu. Kempo Savunma Sporları Federasyonu: 9 Kulüp, 38 Antrenör, 33 Hakem, 167 Sporcu.
Yetkililer, teknik eleman ve altyapı eksikliği de bulunduğunu belirtmektedirler.
Ülkede basın spora ilgi göstermekte. Bu da, ülke sporuna olan ilgiyi artırmakta. Ne yazık ki, KKTC’ye uygulanan ambargolar nedeniyle, ülkenin spor federasyonları ilgili uluslararası kuruluşlara üye olamamakta.
Spora ambargo konur mu?
Nerede spor teşkilatları, nerede fair play?.. Hani spor; eşitlik, dostluk, kardeşlikti…
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sporcu gençlerinin artık “üvey evlat” olmaması gerekir. Ülkelerin spor federasyonları bu ambargoların kalkması için çaba harcamalı. Öncelikle bunu Türkiye’den sonra Azerbaycan ve diğer Türk Devletlerinden bekliyoruz…
Haydi; sporda da “Türkün Gücü”nü gösterelim…
Yorum Yazın
Facebook Yorum