Hem Milli Eğitim hem Gençlik Spor tarafında en az 10 yıldan bu yana yetenek seçimi için çeşitli testler yapıldığını biliyorum. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerimiz, spor teşkilatındaki antrenörlerimiz durmadan yeteneklileri bulmaya çalışıyorlar. Sonuç nerede? Nerde bu yetenekliler?
Yetenek seçimi konusu bir bilim alanıdır. Üniversitelerde “Yetenek Seçimi” adı altında dersler yürütülür. Alan kaynakları, araştırma yöntemleri, ölçme yöntemleri, sistematiği, vb. konularda oldukça pratik ve işe yarar bilgiler meraklılarına iletilir.
Her iki kurum, konuyu kendilerine ileten uzmanların (!) görüşlerinden yola çıkarak bu işe başladılar. Eminim birçok araç-gereç de satın alındı. Fakat bunca yıldır bu araştırma sonuçlarından bihaber durumdayız. Eğer bulunmuş ise bu yeteneklileri tanımak isterim.
Yetenek, iki türlüdür: Birisi doğuştan gelir. Diğerinde yetenek emareleri vardır ama bilimsel yöntemlerle keşfedilebilir. Doğuştan gelenler için her şey bitmiş değildir. Onlarla çalışmak gerekir. Tek avantajı, başarıya ulaşmak için biraz daha az zaman harcanır. Diğerleri için zamana ihtiyaç daha fazladır. Ama asla pes etmemek gerekir.
Yetenekli sporcuların keşfedilmesinde en önemli kurum okul ve oradaki spor öğretmenleridir. Eski tabirle beden eğitimi öğretmenleri… Onlar, günümüzün en modern yetenek kaşifleridir. Aldıkları eğitim, kimin yetenekli ve eğitildiği taktirde birer iyi sporcu olabileceklerini tahmin etmesine yardım etmektedir. Bu yüzdendir, beden eğitimi ve spor bölümleri öğrencilerinin yeteneklilerin keşfedilmesi konusunda daha iyi eğitilmeleri gereklidir.
Kurumların bu işe yatırım yapmaları, insan kaynağı vermeleri başarılı bir girişimdir. Ama bu kişilerin aldıkları eğitim, spor temelli beceri kavramları konusunda nitelikli olanların arasından seçilmesine özen göstermek gereklidir. Keza, bazı motorsal özelliklerin ölçülmesinde kaliteli test cihazlarının kullanılması önemlidir. Bunların temin edilmesi önemli sayılabilecek bir bütçe gerektirebilir. Bunun sağlanmasında Bakanlıklarımızın yaklaşımı kıymetlidir.
Üniversitelerimizin Spor Bilimleri Fakültelerinde de bu işe yönelik çalışmalar yapılıyor. Bazen derslerde bazen de talep gelmesi durumunda okul, kulüp ve spor federasyonlarının istekleri doğrultusunda çeşitli ölçme yöntemleri kullanılarak testler yapılıyor.
Hangi kurum yaparsa yapsın, bu test sonuçlarının bir veri tabanında toplanması gereklidir. Yaşlara göre boy ve ağırlık eğrileri, üst ve alt ekstremite ölçümleri (Antropometri), kuvvet, hız ve dayanıklılık dataları, yapılabilirse, kaygı ve motivasyon özellikleri, vb. parametreler test edilmeli, sonuçlar uzman kişilerin değerlendirilmesine bırakılmalıdır.
Sonuç olarak, yetenek keşfedilmeyi bekler. Fakat onunla çalışılmazsa sonuç beyhudedir. Eğer bu araştırmalar yapılmışsa, sonuçları da vardır. Başarılı, dinamik, hızlı ve harika gençlerimizin aktif spor hayatına katılmalarını özlemle bekliyoruz. Yeteneklileri bulduk fakat onlar spor alanlarında değillerse, yapılan işlerin bir anlamı yoktur. Konuyu dikkatlerinize sunuyorum.
Yorum Yazın
Facebook Yorum