AVNİ ERBOY
Karşıyaka’nın tarihi tren istasyonu “Karşıyaka Müzesi”ne dönüştürülmelidir.
Bu konuda Karşıyaka Belediyesi başta olmak üzere, çeşitli STK ve “Karşıyaka Sevdalıları”nın girişimleriyle protesto gösterileri, yürüyüşleri yapıldı. İzmir Milletvekili, Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere tüm milletvekillerine dilekler iletildi. Destek istendi.
Tüm bu olaylara duyarsız kalan mal sahibi TCDD uzun süren ve halkı bıktıran restorasyon çalışmalarından sonra, tarihi yapıyı “kafe-restoran” olarak ihaleye çıkardı. İhale öncesi Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın önderliğindeki Karşıyakalıların sesi ve gücü ihale aşamasına şimdilik nokta konmasını sağladı ve TCDD ihaleyi iptal etmek zorunda kaldı.
“Tarihi Karşıyaka İstasyonu”nun TCDD 3. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek “kullanım ihalesi”ni bakanlık “yeniden değerlendirmek üzere” sebep belirtmeden iptal etmesi Karşıyakalılar arasında büyük sevinç yarattı.
Yeniden değerlendirmek, bu tarihi yapının kafe ve restorandan başka amaçlarla da kullanıma açılması anlamına geliyordu. Bu nedenle bakanlığın binanın kullanımını “Karşıyaka Müzesi” yapmak şartıyla Karşıyaka Belediyesi’ne vermesini diliyor ve bekliyoruz. Tarihi anılarla dolu olan Karşıyaka İstasyonuna gelerek yolcu olan, yolcu bekleyen, yolu düşen herkesin çeşitli anılarının süsleyeceği “Karşıyaka Kent Müzesi” bu binaya yakışan en güzel eser olacak diye düşünüyorum…
Her fırsatta Karşıyakalılarla birlikte kenti yöneteceğini dile getiren ve Karşıyaka’da yaşayanların sorunlarını sonuna kadar dinleyip, çözüm bulmaya çalışan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar bu konuda da ısrarcı.
“Biz, gücünü geçmişinden alan bir ilçeyiz. Kentimizin kimliğini, tarihi Karşıyaka İstasyonu’nu ranta kurban etmeyeceğiz. Basın açıklamamıza katılarak desteğini esirgemeyen tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum. Bu işin peşini bırakmayacağız” sözlerinin her zaman arkasında olduğuna inandığım başkan Akpınar’ın girişimleriyle bu tarihi yapının “Karşıyaka Kent Müzesi”ne dönüşmesi için herkes elini taşın altına koymalı ve bu konuda Karşıyaka Belediyesi ile başkanının arkasında durmalıdır. Elbette bu hareketi başlatan STK’ler de bu oluşumun içinde kesinlikle yer almalıdır.
Toplamda 572 metrekare kapalı, 1754 metrekare açık alanı olan istasyondan gelecek aylık 34 bin TL kira bedeline inanıyorum TCDD’nin hiç ama hiç ihtiyacı yok. Kaldı ki, çevrede o kadar çok kafe var… Bunlardan birisi de binanın ilk bölümünü oluşturan kendi bünyesinden emekli olan demiryolcuların lokali…
Şöyle bir geriye dönecek olursak, demiryolları tarihinde ilk kez kombine taşımacılık Karşıyaka'da gerçekleştiğini göreceğiz. Banliyö trenle, atlı tramvaylarda kombine bilet uygulaması burada 21 Ağustos 1903 tarihinde başlatılmış. Yine banliyö trenlerinde ilk mevki uygulaması Karşıyaka trenlerinde başladığını görüyoruz. 1984 yılında vagonlar üzerinde ilk kez sınıflandırma da burada yapılmış ve vagonlara edna (adi), evsat (orta), ala (çok iyi) yazdırılmış. Sonraki yıllarda, Vali Hasan Fehmi Paşa bu yazıları kaldırarak birinci, ikinci ve üçüncü sınıfa döndürmüş.
Böyle bir tarihe sahip olan bina müze mi olmalı yoksa kafe mi?
Yorum Yazın
Facebook Yorum