Yapay Zekâ yerine Yapan Zekâ demek sanki daha doğru olacak gibi. Bu konuda daha önce yapay zekânın neler yapamayacağını yazacağımı söylemiştim. Ama öyle bir noktaya geldik ki yaptıkları sonrasında yapamayacağı çok az şey kaldı gibi…
Avustralya’ya gidelim. Kangurular koşarken, ayakta durduğundan daha az enerji kullanıyorlar. Yapay zekâ onları ayakta dururken daha az enerji harcamalarını sağlayabilir mi?
Sporda bazı oyun kuralları birkaç senede bir değişiyor. Voleybol, epeydir maç esnasındaki her hatanın bir sayı olmasına karar verdi. Eskiden saatler süren bu oyun şimdi maç süresi olarak oldukça kısaldı. Soru şu; bunu yayıncı kuruluşlar mı istedi yoksa voleybol takımları mı? Yapay zekâ, süresi uzun maçları izlemek istemiyor mu acaba?
Keza, masa tenisinde de kurallar değişti. Bir set 11 sayıya düştü, servis değişimi 2 sayıda bir oldu. Bir ara kameraların objektif hızları topları takip edemiyor diye topun rengi de değişmiş idi? Toplam set sayısı 5 olarak devam ediyor, kazanılmış 3 set galibiyet getiriyor. Bunda da bir yayıncı kuruluş izi buluyor gibiyim. Bu konuda acaba spor kamuoyu araştırması mı yapıldı?
Eskrimde, metalik maske yerine sporcuların yüzü görünsün diye pleksiglas maskeler kullanılması istendi. Fakat tutmadı. Gerekçesi üzerine henüz bilgim yok. Yapay zekaya sordum, “Senin eskrimdeki arkadaşlarına sor bunu” dedi… Şimdi başlıyorum sormaya…
Akşam uykuya yattığımda, uykuya başladığım andan itibaren bir sinema filmi de izleyebileyim diyorum. Hem uyku hem de bir film izleme konusunu dile getirdim. “Adamın kafasını bozma” şeklinde bir karşılık buldum. Demek Yapay Zekâ bunu da yapamıyor.
Almanya’nın forma ve diğer sportif malzemeleri konusunda Adidas’ı bırakıp Nike ile anlaşmaya varmasını yapay zekâ önleyemedi. Almanya denilince Adidas firması ile özdeşleşen yılların iş birliği nasıl bir çırpıda Nike’a döndü? Herzogenaurach civarında hüzünle gezen Alman arkadaşlarım aklıma geldi. Ama asıl merak ettiğim Adolf (Adi) Dassler bugünü görseydi, neler hissederdi? Annesinin evindeki mutfağında ilk krampon prototiplerini yaptıktan sonra dünya çapındaki bir spor malzemesi üreticisi olan bu şirket şimdilerde tartışmayı Alman Spor Kamuoyuna bıraktı…Ben eminim Almanların kulağına kar suyu kaçıran kesin yapay zekâdır. Alman zekâsı bunu nasıl önleyemedi, onu bilmiyorum. Gerçi, bu anlaşma 2027’den sonra başlayacak ama yakında başka gelişmeler yaşanabilir.
Yıllarca önce, bir çift Handball Spezial satın alabilmek için türlü taklalar atan biz veteran hentbolcuların Adidas ile olan gönül bağını bozmak pek kolay olmaz gibi geliyor. İhtiyacım yok ama hafta sonu gidip bir Adidas mağazasından bir çift handball spezial satın alacağım. Dünyadaki her bir hentbolcu bir çift ayakkabı satın alınca acaba Adidas için bu iyi destek olacak mıdır?
Hatırlayın, biz de milli takımlarımız için tercihimizi nike’dan yana kullanmış idik. Adidas’ı bıraktığımızda, bu şirketin verdiği tam sayfa gazete ilanını bulup okumanızı tavsiye ediyorum.
Kar bekliyoruz buralara, yağmıyor. Yapay zekâ yağdırabilir mi? Futbolda, yenen de yenilen de hakemleri eleştiriyor, YZ bu tartışmaları bitirebilir mi?
İyisi mi, bu işin bilenlerine danışayım. Unutmayın insan olmazsa Yapay Zekâ da olmaz…
Yorum Yazın
Facebook Yorum